Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТПХ ОРИГИНАЛ.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
585.22 Кб
Скачать

Питання 13:як готують і подають куряче філе,смажене в сухарях?

Куряче філе натуральне (котлети натуральні). Велике розкрите філе злегка відби­вають, підрізують сухожилки в двох-трьох місцях, щоб при теп­ловій обробці вироби не деформувались. На середину підготовленого філе кла­дуть злегка відбите мале філе, накривають розгорнутою частиною великого філе і формують у вигляді валика.

Куряче філе в сухарях (котлети паніровані). Готують так само, як і куряче філе натуральне, змочують у льєзоні і обкачують у білій паніровці.

Питання 14: складіть технологічну схему приготування котлет по-київськи

Котлети по-київськи. Велике зачи­щене і розкрите філе з кісточкою злег­ка відбивають, підрізують сухожилки, на розрізи кладуть відбиті шматочки м'якоті, зрізані з малого філе, або об­різки від великого філе. На середину підготовленого філе кладуть охолодже­не вершкове масло, сформоване у виг­ляді ковбаски, зверху закривають підго­товленим малим філе. Краї великого філе загортають так, щоб м'ясо рівномірно накривало масло. Виробу надають форми валика, змочують у льєзоні і обкачують у білій паніровці, знову змочують в льєзоні і панірують у білій паніровці. Напівфаб­рикати зберігають у холодильній шафі до смаження, щоб масло не розм'якло.

Питання 15: як готують і подають січеники з кролятини і пшона

Січеники з кролятини і пшона

На 650 г кролячого м'яса — 3/4 склянки пшона, 1 склянку води (для каші), 1 склянку товчених сухарів, 1 1/2 цибулини, 100 з жиру.

Кролячі тушки промивають, видаляють з них кістки, а м'ясо змішують з охолодженою пшоняною кашею, солять, додають злегка підсмаженої цибулі, пропускають двічі через м'ясорубку, добре вимішують і при потребі розводять молоком. З цієї маси виробляють довгасті січеники, обкачують їх в сухарях і смажать на розігрітому жирі.

Питання 16:як готують і подають кури, тушковані з галушками, качку по-селянськи?

Кури тушковані з галушками. Курей розрубують на 2-3 шматочки на порцію, солять, обсмажують, кладуть у сотейник, додають моркву, нарізану середніми кубиками, дрібно нарізану цибулю, заливають водою і тушкують. За 10-15 хв. до завершення тушкування кладуть готові галушки.

Приготування галушок. До борошна додають воду, яйця, сіль і замішують тісто. Потім розкачують його завтовшки 0,5 см і нарізують у вигляді квадратиків. Галушки відварюють у підсоленій воді, відкидають на друшляк або сито, дають стекти воді, кладуть у сотейник, заправляють вершковим маслом чи маргарином.

Кури – 213/145, маргарин столовий – 7, маса смажених курей – 100; цибуля ріпчаста – 5/4, морква – 5/4; для галушок: борошно пшеничне – 93, яйця – 10, вода – 37, сіль – 1,5; масло вершкове або маргарин столовий – 1, маса готових галушок –150. Вихід – 250.

Качка по-селянському. Підготовлені тушки качок рубають на шматочки масою 50 г, обсмажують до напівготовності. На жирі, що залишився після обсмажування качки, пасерують шатковані соломкою цибулю і моркву.

У горщик кладуть обсмажені шматочки качки (3-4 шт. на порцію), додають сіль, перець, пасеровані цибулю і моркву, підготовлену крупу, заливають водою, перемішують, ставлять у жарову шафу і тушкують до напівготовності крупи. Потім додають сметану і доводять страву до готовності під закритою кришкою.

Відпускають страву в горщиках, зверху її посипають дрібно нарізаною зеленню.

Качка – 246/159, маргарин столовий – 4, маса смаженої качки – 100;крупа гречана, рис або пшоно – 60, вода – 120, сметана – 50, цибуля ріпчаста – 20/17, морква – 50/40. Вихід – 330.

Питання 17: з якими гарнірами і соусами подають страви з птиці і кроликів?

Подають з картопляним пюре , макаронними виробами, галушками з тіста, розсипчастим рисом, смаженою картоплею, зелений горошок або складний гарнір Соуси: сметанні соуси, паровий соус, гусей – червоний основний, білий, білий з яйцем.