Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТПХ ОРИГИНАЛ.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
585.22 Кб
Скачать

Питання 5: як управляти якістю бульйонів

Якість бульйону, смак перших страв залежать від правильного використання сировини, додержання норм її закладання і технології приготування.

Для приготування бульйонів можна використовувати бульйонні кубики. У цьому разі перші страви варять на воді без додавання солі. Кубики попередньо розчи­няють у невеликій кількості гарячої води, а потім вводять у готову першу стра­ву за 15-20 хв до подавання. На одну порцію першої страви (500 г) беруть два кубики (8 г).

Якщо для приготування бульйону використовують одночасно кістки, потрух і цілі тушки, спочатку варять кістки і субпродукти, а цілі тушки кладуть пізніше.

Пам'ятайте: Бульйон_мутніє від спинного мозку і від бурхливого кипіння. Якщо бульйон довго зберігати гарячим, смак його погіршиться. Бульйон, з якого будете варити соуси, перші страви і заливні, не соліть. М'ясо-кістковий бульйон. Для варіння використовують кістки і м'ясо грудинки, лопаткової і підлопаткової частин, пружка, частини задньої ноги масою 1,5-2 кг. Бульйон варять двома способами.

Питання 6: схема приготування м'ясо кісткового бульйону Питання 7: як впливають функціонально-технологічні властивості сировини(овочі борошно кислі продукти) на режими технологічних операцій

Овочі: Овочі для перших страв нарізують відповідно до установленої форми для кожного виду супу. Моркву, ріпу, цибулю, томатне пюре перед закладкою в суп пасерують. Це покращує смакові властивості й зовнішній вигляд супу. Петрушку й селеру потрібно класти сирими за 20 — 25 хв. до закінчення варіння. Стручки солодкого перцю перед використанням промивають, надрізують м'якоть навколо стебла й видаляють його разом із насінням. Потім перець дрібно шаткують і закла­дають у суп у пасерованому або сиромувиді. Під час приготування треба суворо дотримуватись установлених термінів варіння про­дуктів, закладати їх у котли в певній послідовності, оскільки внаслідок тривалого теплового оброб­лення втрачається значна частина вітамінів, знижуються смакові властивості, а картопля, овочі та інші продукти переварюються, втрачають свою форму. Під час варіння, до складу яких входять солоні огірки, оцет або щавель, насамперед закладають картоплю, варять до напівготовності, а потім продукти, які містять кислоту, оскільки під дією кислоти картопля погано розварюється. Необхідно, щоб після закладки кожного виду про­дуктів бульйон знову швидко закипав. Варити треба при слабкому кипінні, оскільки під час бурхливого кипіння випаровують­ся ароматичні речовини, які містяться в овочах, крім того, овочі розварюються, змінюючи форму. Борошно для заправкив використовують вищого й першого сорту. Борошно просіюють, пасерують без жиру до світло-жовтого кольору, охолоджують, розводять невеликою кількістю хо­лодного бульйону або овочевого відвару (4 л на 1 кг борошна), розмішують вінчиком для одержан­ня однорідної маси, проціджують. Заправляють нею за 5— 10 хв до закінчення варіння.

Сушені гриби для приготування супів заливають водою й залишають у ній на 10— 15 хв., потім промивають декілька разів, міняючи воду. Ретельно промиті сушені гриби заливають холодною водою, (7 л води на 1 кг грибів), залишають на 4 год. для набухання й варять у тій самій воді до готовності.