Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТПХ ОРИГИНАЛ.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
585.22 Кб
Скачать

Питання 2: мко овочів та плодів

Технологічний процес обробки овочів складається з таких послідовних операцій: сортування і і калібрування, миття, обчищання, промивання, нарізування.

Сортування і калібрування сприяють раціональному використанню овочів для приготування страв, зменшують кількість відходів при механізованій обробці. При сортуванні видаляють сторонні домішки, пошкоджені домішки. Сортують за ступенем достигання, якістю. Калібрують овочі за розміром.

Щоб зняти з поверхні овочів залишки землі та піску, раціонально використати відходи їх миють.

Обчищають овочі з метою видалення тих частин, що не придатні до вживання або мають понижену харчову цінність. Після обчищання механічним способом овочі дочищають вручну ножами жолобковим або з коротким лезом , а також за допомогою механічного пристрою з метою видалення залишків шкірочки, темних плям, вічок у картоплі.

Промивають обчищені овочі у холодній воді (у ваннах), щоб видалити залишки бруду.

Нарізують (подрібнюють) овочі для того, щоб надати їм певної форми. Це сприяє рівномірному прогріванню і одночасному доведенню до готовності різних видів овочів, які підлягають тепловій обробці разом, поліпшує зовнішній вигляд і смак страви. Нарізують овочі механічним способом або вручну.

Білоголову капусту обробляють вручну. На робочому місці встановлюють виробничий стіл, на якому розміщують обробну дошку, кухарські ножі, пристрої для видалення внутрішнього качана. Біля стола справа і зліва встановлюють підставки для тари (корзини) з необробленою капустою і для обробленою капустою. Під кришкою стола — тара для відходів.

Нарізуйте овочі безпосередньо перед тепловою обробкою: це зменшить втрати вітамінів й ефірних олій.

Плодові овочі. В їжу використовують плоди і насіння рослин. Цю групу поділяють на такі підгрупи:

гарбузові — огірки, кабачки, гарбузи, патисони, кавуни, дині; томатні— томати, баклажани, стручковий перець; бобові — соя, горох, квасоля, боби ; зернові — цукрова кукурудза.

Залежно від способу одержання врожаю розрізняють овочі відкритого і закритого грунту, грунтові, парникові, тепличні.

Залежно від термінів дозрівання різні сорти овочів поділяють на ранні, середні та пізні.

Питання 3: напівфабрикати із овочів. Проблемність використання

У підприємства харчування централізовано з фабрик заготівельних і підприємств харчової промисловості, овочеві напівфабрикати надходять охолодженими. При використанні їх необхідно суворо додержуватись санітарних правил і строків зберігання, зберігати напівфабрикати у холодильних камерах при температурі не вищій 8 С. напівфабрикати розігрівають безпосередньо перед подаванням на поверхню плити або у жаровій шафі чи МВЧ апаратах.

Запіканки з овочів виробляють такого асортименту- капустяні, морквяні, овочеві (капуста морква цибуля та картопля), картопляні з м’ясом.

На доготівельних п-ствах капустяні, морквяні овочеві напівфабрикати запікають протягом 30-35 хв, при температурі 250-280С, картопляні з м’ясом – 45-50 хв, темп 220-250С до утворення добре підсмаженої кірочки.

Напівфабрикат «картопля любительска» - заморожені брусочки картоплі, які попередньо бланшують і обсмажують або не обсмажують. Перед використанням картоплю не розморожуючи кладуть у розігрітий жир і смажать у фритюрі або основним способом. Використовують як самостійну страву або як гарнір.

Сухе картопляне пюре – випускають у вигляді пластівців гранул і крупи. Його використовують для приготування картопляної маси і виробів з неї (котлети, зрази, рулети, запіканки крекери)