Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора міжнародне економічне право на 210.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
767.49 Кб
Скачать

162. Загальна характеристика Угоди про поставки товарів на компенсаційних засадах (компенсаційні кредитні угоди).

Угоди про поставки товарів на компенсаційних засадах (ком­пенсаційно-кредитні угоди) укладаються на великомасштабні, міжгалузеві роботи й послуги. Саме на таких угодах здійснюва­лося, наприклад, будівництво Усть-Ілимського целюлозно-папе­рового комбінату. Характерною особливістю цих угод є те, що за отримані в кредит устаткування, машини, технічні послуги тощо кредиторам поставляється на відповідну суму продукція, яка ви­готовляється підприємством — об'єктом кредитування.

Спеціальні міждержавні кредитні угоди (позика в іноземній валюті) передбачають надання країною-кредитором (позикодав­цем) країні-позичальникові певної грошової суми в кредит. У цих угодах визначається сума позики, відсоткова ставка, строк повер­нення позики та інші умови.

122. Порядок уклад договору м/н купівлі-продажу товарів.Конвенція ООН про договори м-ї купівлі-продажу товарів визначає порядок їх укладення. Відповідно до неї: 1. Пропозиція про укладення договору, що адресована 1 або декільком особам, є офертою. В ній вказ-ся товар, його к-сть і ціна. Оферта набирає чинності, коли вона отримана адресатом. Поки договір не укладений, оферта може бути відкликана оферентом. 2. Оферта не иоже бути відкликана в деяких випадках. Пр-д: коли в оферті вказ-ся шляхом встановлення визначеного строку для акцепту, що вона не може бути відкликана. Заява , що свідчить про згоду з офертою, є акцептом; 3. Акцепт оферти вступає в силу в момент його отримання оферентом. Акцепт не має сили, коли оферент не отримав згоди у встановлений ним строк.Усна оферта може бути акцептована негайно, якщо із обставин не випливає інше; 4. Якщо на оферту прийшла відповідь з доповненнями або змінами, то її слід розглядати як пропозицію зустрічної оферти. Проте відповідь на оферту, яка має розглядатись як акцепт, але містить додаткові або відмітні умови, що суттєво не змінюють умов оферти, є акцептом, якщо оферент без затримки не заперечить усно проти цих розбіжностей або не надішле повідомлення про це. Додаткові умови щодо ціни, платежів, якості і к-сті товара, місця і строків поставки, обсягу відповідальності однієї ії сторін перед іншою або розгляду спорів є такими, які суттєво змінюють умови оферти. 5. Перебіг строку для акцепта, встановленого оферентом в телеграмі або листі, розпочин-ся з моменту подачі телеграми для відправки або з дати, що зазначена на конверті. Перебіг строку для акцепта, встановленого оферентом по телефону, телетайпу або за допомогою інших засобів швидкого звязку, розпочин-ся з моменту отримання оферти її адресатом; 6. Акцепт иоже бути відмінений, якщо повідомлення про відміну одержано оферентом раніше того моменту або в той момент, коли акцепт повинен був би вступити в силу.

Договір вважається укладеним в момент, коли акцепт оферти набирає чинності.

166. Міжнародні договори як джерело інвестиційного права.

Як зазначалося, міжнародний договір є основним дже­релом міжнародного економічного права, зокрема такої його ва­жливої частини, як міжнародне інвестиційне право. Прикладами перших договорів, де вирішується питання міжнародних інвести­цій, є договори США, які були укладені в кінці 40-х років XX ст. із країнами, що зазнали поразки у Другій світовій війні. До них слід віднести договір, який був укладений між США і Німеччи­ною і став однією з правових основ реалізації Плану Маршалла.. Досить активним був процес укладення міжнародних торговельних договорів у 50-х роках, коли країни, що звільнилися від колоніальної залежності, почали будувати свої відносини з промислово розвинутими краї­нами на принципово новій основі. Розвиток міжнародного інвес­тиційного процесу зумовив укладення спеціальних угод про сприяння і взаємний захист інвестицій. Уже на початок 1988 р., за даними Центру ООН, було укладено 265 таких договорів.

Україна після проголошення своєї незалежності, ставши само­стійним суб'єктом міжнародного права, активно укладає угоди щодо міжнародного інвестування. В основному в них ідеться про заохо­чення та взаємний захист інвестицій або про сприяння та взаємний захист інвестицій. Подібні угоди укладені Україною із Великою Бри­танією, Грецією, Данією, та іншими державами. Аналіз змісту укладених договорів (угод) про заохочення і взаємний захист інвестицій свідчить, що в них розглядається пи­тання щодо визначення: термінів «інвестиція», «інвестор», «до­ходи», «територія» та ін.; сфери застосування договору; умов сприяння та захисту іноземних інвестицій; умов надання інозем­ним інвестиціям національного режиму та режиму найбільшого сприяння; порядку компенсації збитків іноземним інвесторам; порядку вирішення спорів тощо.

До міжнародних угод у сфері інвестиційної діяльності з учас­тю України слід віднести такі, що регулюють питання уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та запобігання ухи­ленню від сплати податків. Вони укладені з Великою Британією, Іраном, Польщею, Білоруссю, Туреччиною, Угорщиною, Францією, Чехією та іншими державами.