Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора міжнародне економічне право на 210.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
767.49 Кб
Скачать

85. Регіональне об'єднання гууам. Загальна характеристика.

Регіональне об'єднання за участі Грузії, України, Республіки Узбекистан, Азербайджанської Республіки та Республіки Молдова (ГУУАМ) було створено 1 червня 2001 р. відповідно до Ялтинсь­кої Хартії. Створенню цього об'єднання передувала відповідна робота керівників цих країн. Ще 10 жовтня 1997 р. у Страсбурзі під час саміту Ради Європи було прийняте Спільне комюніке, бу­ло прийнято Глав держав України, Грузії, Азербайджанської Рес­публіки і Республіки Молдова. У цьому документі наголошувалося на необхідному розвитку чотирьохстороннього співробітни­цтва для зміцнення стабільності і безпеки в Європі, на основі принципів поваги суверенітету, територіальної цілісності, непо­рушності кордонів держав, демократії, верховенства законів і по­ваги прав людини. А 24 квітня 1999 р. у Вашингтоні в рамках зу­стрічі на вищому рівні Ради Євроатлантичного партнерства від­булася зустріч Президентів держав — учасниць ГУАМ і Узбеки­стану. За підсумками зустрічі була прийнята Вашингтонська за­ява, внаслідок якої до зазначеної структури увійшов і Узбеки­стан. Отже, ГУAM було трансформовано в ГУУАМ.

6 листопада 2002 р. у Нью-Йорку під час 55-ї сесії Генераль­ної Асамблеї ООН відбулася зустріч Президентів держав — учас­ниць ГУУАМ, на якій був прийнятий Меморандум, що передба­чав активізацію співробітництва в рамках цього регіонального об'єднання. Було прийнято рішення про проведення регулярних самітів глав держав і зустрічі міністрів закордонних справ дер­жав — учасниць ГУУАМ, а також був створений координуючий орган - Комітет національних координаторів. Як було визначе­но, головним завданням співробітництва є створення умов для міжгалузевих контактів і прямих зв'язків між відповідними дер­жавними органами та відомствами країн ГУУАМ. Ефективне функціонування транспортного коридору Європа—Кавказ—Азія і розвиток його інфраструктури було визнано безумовним пріо­ритетом у співробітництві. І вже 7 червня 2001 р. в Ялті відбувся перший саміт президентів ГУУАМ, під час якого і була підписа­на Ялтинська Хартія цього об'єднання.

Як зазначалось, у Ялтинській хартії метою співробітництва ГУУАМ є:

— сприяння соціально-економічному розвитку;

— зміцнення і розширення торговельно-економічних зв'язків;

— розвиток і ефективне використання в інтересах країн ГУУАМ транспортно-комунікаційних магістралей і відповідної інфраст­руктури, розташованої на їх території;

— зміцнення регіональної безпеки в усіх сферах діяльності;

— розвиток відносин у галузях науки, культури і в гуманітар­ній сфері;

— взаємодія в рамках міжнародних організацій;

— боротьба з міжнародним тероризмом, організованою зло­чинністю та наркобізнесом.

Як зазначено у Ялтинській хартії, співробітництво в рамках ГУУАМ здійснюється на загальновизнаних нормах і принципах міжнародного права, зокрема поваги суверенітету, незалежності,

територіальної цілісності і невтручання у внутрішні справи дер-жав-учасниць.

Було визначено, що основним напрямом співробітництва ГУУАМ є: економіка, наука, технології та навколишнє середо­вище; інфраструктура транспорту, енергетики, телекомунікації; спільні інвестиційні і фінансові проекти; гуманітарна сфера, куль­тура, освіта, засоби масової інформації, обмін молоді, інші на­прями, які становлять взаємний інтерес. Важливо зазначити, що держави-учасниці можуть вносити пропозиції щодо розширення сфер співробітництва.

Вищим органом ГУУАМ є щорічні зустрічі глав держав. Голову­вання у ГУУАМ здійснюється державами-учасницями в алфавіт­ному порядку. На цих зустрічах приймається рішення щодо ос­новних напрямів політичного, економічного та гуманітарного спів­робітництва в рамках ГУУАМ, створення спеціалізованих орга­нів ГУУАМ, а також погоджуються позиції з актуальних питань міжнародного життя, які становлять взаємний інтерес.

Виконавчим органом ГУУАМ є засідання міністрів закордон­них справ, яке проводиться, як правило, два рази на рік. На цих засіданнях розглядається питання виконання домовл.