Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_8.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
76.47 Кб
Скачать

Особисті листи

Базою офіційного листа є лист особистий.

Особисті листи складаються, як правило, від руки. Це підкреслює щирість того, хто пише, довірливість, краще виражає особисте ставлення до тієї чи іншої людини і події в його житті.

В багатьох країнах вважається, що в деяких випадках відправляти лис­ти обов'язково. До їх числа відносяться листи з подякою господарям, якщо ви ночували або гостювали в їх господі більше доби.

Обов'язкові також листи, в яких виражається подяка за подарунки, надіслані вам, якщо ви не зуміли особисто подякувати. Особливо розпов­сюджене розсилання таких листів після вручення весільних подарунків. Ввічливість зобов'язує послати письмову подяку за отримання по­ритою поздоровлення з повідомленням про одержання. Лист — відповідь висилається до наступного свята або урочистості.

За кордоном листи можна не тільки відправляти поштою, але й з кур'є­ром або через третю особу.

Рекомендувальні листи

За кордоном широко розповсюджена практика рекомендувальних листів.

До них досить часто добитися звертатися нашим людям під час пе­ребування за кордоном. До цих листів слід ставитися дуже уважно.

Рекомендувальний лист за змістом означає, що пред'явник його має право вимагати від вас вашої ували та гостинності. Тому не прийнято просити у когось, щоб вам дали рекомендувавший лист, і не варто самим роз­давати їх направо й наліво.

Якщо у вас є візитна картка, то її можна вкласти в конверт, який ви посилаєте вашому знайомому. А ім'я того, хто рекомендує, напишіть на картці олівцем над своїм іменем. Зразок рекомендувального листа взятий з книги Ю. Палехи [5].

За формою рекомендувальний лист виглядає приблизно так:

Шановний містер Скотт!

10 червня мій колега по роботі, Володимир Ізерський, який здійснює по­їздку по вашій країні, буде в Нью-Йорку. Він мій старий товариш, приємний, на мій погляд, співбесідник. Маю надію, що Вам буде цікаво зустрітися і по­спілкуватися з ним. Він же, в свою чергу, чекає цього з нетерпінням.

Щиро Ваш (підпис)

Артур Камінський

Листи прямої поштової реклами

Пряма поштова реклама в наш час є одним із найбільш ефективних засобів розповсюдження послуг і товарів, особливо на великому ринку. Психологічний вплив листа прямої поштової реклами на людину, яка має право приймати рішення, досить великий.

Однак масове розсилання рекламних листів, кожен із яких буде інди­відуальним зверненням до партнера, який вас цікавить, містить значні труднощі і тягне за собою додаткові витрати часу.

Застосування для рекламного розсилання раніше підготовлених бланків з текстом листа, на початку якого ви залишите місце для того, щоб надрукувати ім'я і посаду адресата, полегшить ваше завдання. Такі бланки можуть бути виготовлені друкарським способом або набрані на комп'ю­тері і розмножені при допомозі ксерокса.

При високій якості виготовлення такий лист може претендувати на звання першого і єдиного.

При значній кількості адресатів перед текстом рекламного листа можна обмежитися словами: «Керівнику», «High Manager» або «Dear Sir or Madam».

Текст листа з перших рядків повинен притягувати увагу, бути в міру настирливим і запам'ятовуватися.

Рекламні листи, які вкладаються в конверт, направляються фактич­ним покупцям, дані про яких є в списку постійних адресатів. Привабли­вими є невеликі одноаркушні вкладиші («стаффери»), які виконані на якісному папері із застосуванням кольорової поліграфії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]