Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Access.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
65.96 Кб
Скачать

13.Текстові функції у access.

????????????????????????????????????????????????????????????????7

14.Функція iif у access.

Ця функція повертає одну з двох частин в залежності від результату обчислення виразу.

Функцію IIf можна використовувати скрізь, де може використовуватися вираз. Функція IIf використовується для визначення, істинно або ложно інший вираз. Якщо такий вислів істинно, повертається одне значення функції IIf; якщо помилково, IIf повертає інше. Значення, що повертаються функцією IIf, встановлюються вручну. Функція IIf завжди обчислює аргументи еслі_істіна і еслі_ложь, хоча повертає лише один з них. В результаті цього можуть виникати небажані побічні ефекти. Наприклад, якщо при обчисленні аргументу еслі_ложь виникне помилка ділення на нуль, то функція поверне помилку, навіть якщо значенням аргументу вираження є Істина.

15.Запит з зовнішнім об’єднанням.

Ще одним типом спеціальних запитів є зовнішнє об'єднання, яке застосовується в багатотабличних запитах. При використанні запитів даного типу підсумковий набір записів формується не тільки за умови збігу пов'язаних полів базових таблиць, а й із записів однієї таблиці, що не мають відповідності в інший.

Створимо запит, що виводить інформацію про всіх студентів, з заборгованостями і без. У цьому запиті буде використовуватися зовнішнє об'єднання таблиць "Студенти" і "Результати" за збігом поля "Номер_С" з усіма записами таблиці "Студенти".

Для створення зовнішнього об'єднання необхідно змінити параметри об'єднання. Відкриємо запит "Заборгованість" в режимі конструктора. Клацнемо по лінії зв'язку між таблицями "Студенти" і "Результати" для відкриття діалогового вікна "Параметри об'єднання".

За замовчуванням в цьому вікні встановлений тип об'єднання "виведення тільки тих записів, для яких збігаються пов'язані поля". Інші типи об'єднання дозволяють виводити "всі записи головної таблиці і лише ті записи дочірньої, для яких збігаються значення пов'язаних полів" і "всі записи дочірньої і лише ті записи головною, для яких пов'язані поля збігаються". Виберемо третій тип зв'язку і клацнемо на кнопці "Ок". Після цього на лінії з'єднання таблиць з'явиться стрілка, що вказує на зовнішнє об'єднання. Збережемо модифікований запит (через "Зберегти як" ("Save as .."), щоб не затерти попередній запит) під ім'ям "Зовнішнє об'єднання по студентам".

16. Конструктор запитів у access.

Запит можна створити за допомогою майстра або в режимі конструктора. Як завжди, найбільш простий спосіб побудови запиту передбачає використання майстра. Режим конструктора дозволяє задавати не лише умови вибору даних, але і порядок сортування. Запити зберігаються як окремі об'єкти і відображуються у вікні бази даних.

У вікні Створення простих запитів у списку, що розкривається Таблиці і запити виберіть таблиці і запити, поля яких використовуватимуться в запиті. У списку Доступні поля двічі клацніть імена використовуваних в запиті полів. Ці поля перемістяться в список Вибрані поля. Натискуйте кнопку Далі.

При створенні запиту по декількох таблицях в другому вікні положенням перемикача вам треба вибрати детальний (виведення кожного поля кожного запису) або підсумковий запит. Підсумкові запити містять поля, по яких групуються дані, і числові поля, по яких визначають, наприклад, сумарне, середнє, максимальне або мінімальне значення. У підсумковому запиті можна зробити підрахунок кількості записів в групі. Для додавання обчислень в результати запиту натискуйте кнопку Підсумки і виберіть потрібні поля або встановите прапорець Підрахунок числа записів в Підсумки.

Створення запиту в режимі конструктора

Створення запиту в режимі конструктора надає великі можливості в порівнянні з майстром простого запиту.

У діалоговому вікні Новий запит виберіть в списку в правій частині вікна елемент Конструктор і натискуйте кнопку OK На екрані відображуватиметься вікно запиту в режимі конструктора і діалогове вікно Додавання таблиці яке дозволяє вибрати, по яких таблицях і запитах або їх комбінації буде створений новий запит. Вікно запиту розділене посередині по горизонталі. У верхній частині вікна відображують списки доступних в запиті полів всіх таблиць, в нижней — специфікація запитів. Кожен стовпець відображує поле, використовуване для виділення тих записів, які будуть включені в запит.

На вкладці Таблиці діалогового вікна Додавання таблиці вкажіть назва вихідної таблиці. Натискуйте кнопку Додати аби додати список полів цієї таблиці у верхню частину вікна запитів. Для додавання полий таблиці в запит можна двічі клацнути її ім'я.

При складанні запиту по декількох таблицях виберіть необхідні таблиці, а потім натискуйте кнопку Закрити . На екрані відображуватиметься вікно, що дозволяє виконати налаштування запиту в режимі конструктора . У нижній частині вікна відображує порожній бланк запиту, який призначений для визначення запиту або фільтру в режимі конструктора запиту або у вікні розширеного фільтру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]