Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Access.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
65.96 Кб
Скачать

17.Методи забезпечення цілісності баз даних у access.

Мета використання цілісності даних полягає в запобіганні створенню відірваних записів і в забезпеченні їх синхронізації, щоб жоден із записів не посилався на записи, яких не існує. Цілісність даних забезпечується через увімкнення її для зв’язку таблиці. Після застосування цілісності Access відхилятиме будь-які операції, які можуть призвести до порушення цілісності даних для цього зв’язку таблиці. Програма відхилятиме як оновлення, так і видалення, які впливають на призначення посилань. Відомості про те, як забезпечити узгоджене змінення всіх пов’язаних рядків програмою Access під час оновлення й видалення посилань

Увімкнення або вимкнення цілісності даних

1.Натисніть кнопку Microsoft Office і виберіть пункт Відкрити.

2.У діалоговому вікні Відкрити виберіть і відкрийте базу даних.

3.На вкладці Знаряддя бази даних у групі Відобразити або приховати клацніть елемент Зв'язки. Якщо зв’язки ще не визначено, а вікно «Зв’язки» відкривається вперше, відображається діалогове вікно Відображення таблиці. У разі появи цього діалогового вікна натисніть кнопку Закрити.

4.На вкладці Конструктор у групі Зв'язки клацніть елемент Усі зв'язки.

Відображаються всі таблиці, які мають зв’язки, з позначенням їх лініями. Зауважте, що приховані таблиці (таблиці, для яких у діалоговому вікні Властивості встановлено прапорець Прихований) не відображатимуться, якщо в діалоговому вікні Параметри переходів не встановлено прапорець «Приховані об’єкти».

Для отримання додаткових відомостей про параметр «Приховані об’єкти» див. статтю Посібник з області переходів.

5.Клацніть лінію того зв’язку, який потрібно змінити. Вибрана лінія зв’язку виглядатиме товстішою.

6.Двічі клацніть лінію зв’язку

— або —

На вкладці Конструктор у групі Знаряддя клацніть елемент Редагування зв'язків.

Відображається діалогове вікно Редагування зв’язків.

7.Установіть прапорець Забезпечення цілісності даних.

8.Внесіть додаткові зміни у зв’язок і натисніть кнопку ОК.

Після забезпечення цілісності даних застосовуються такі правила:

У полі зовнішнього ключа зв’язаної таблиці не можна вводити значення, відсутні в полі первинного ключа первинної таблиці — така дія призвела б до створення відірваних записів.

Із жодної з первинних таблиць не можна видаляти записи, якщо цим записам відповідають записи в пов’язаній таблиці. Наприклад, не можна видалити запис про працівника з таблиці «Працівники», якщо в таблиці «Замовлення» працівнику призначено замовлення. Проте можна видалити первинний запис і всі пов’язані з ним записи однією дією, встановивши прапорець Каскадне видалення пов’язаних полів.

Не можна змінити значення первинного ключа в первинній таблиці, якщо це призведе до створення відірваних записів. Наприклад, не можна змінити номер замовлення в таблиці «Замовлення», якщо замовленню призначено позицію в таблиці «Відомості про замовлення». Проте можна оновити первинний запис і всі пов’язані з ним записи однією дією, встановивши прапорець Каскадне оновлення пов’язаних полів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]