Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Access.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
65.96 Кб
Скачать

11. Міжтабличні звзки у access, метод створення. Ключові поля таблиць

Зв'язок між таблицями встановлює відносини між співпадаючими значеннями в ключових полях. Достатньо часто поля, між якими встановлюється відповідність, мають однакові імена в обох таблицях. В більшості випадків з первинним ключем однієї таблиці, зв'язується зовнішній ключ другої таблиці. Найчастіше встановлюється таке відношення таблиць, при якому одному запису першої таблиці може відповідати декілька записів з однаковим значенням зовнішнього ключа з другої таблиці, тобто відношення «один до багатьом». Значення зовнішнього ключа в записі другої таблиці використовується для пошуку відповідних нею записів в першій таблиці. Наприклад, кожному запису в таблиці «Статті витрат». Міжтабличні зв'язки можна встановлювати і редагувати за допомогою вікна «Схема даних». При побудові бази даних бажано встановлювати такі зв'язки перед створенням інших об'єктів бази даних - форм, запитів і звітів. Міжтабличні зв'язки використовуються в Microsoft Office Access при створенні запитів, надають відомості для структури форм і звітів. Щоб наочно відобразити зв'язки, що існують між таблицями бази даних, перейдіть на сторінку «стрічки» «Робота з базами даних» і натисніть кнопку «Схема даних». Якщо в базі даних немає зв'язків або це вікно відкривається вперше, буде відображено діалогове вікно «Додавання таблиці». У цьому вікні потрібно буде виділити всі таблиці, що цікавлять Вас, і натиснути кнопку «Додати». Якщо в базі даних є зв'язки, відразу буде відображено вікно «Схема даних». Якщо якась таблиця не була відразу додана в схему, можна додати її пізніше, викликавши вікно «Додавання таблиці» натисненням на кнопку «Відобразити таблицю». Натиснення кнопки «Всі зв'язки» відображає в схемі всі таблиці, що мають зв'язки. в'язок між таблицями на схемі представлений у вигляді лінії, проведеної від однієї таблиці до іншої.

12. Правила задання умов відбору даних у запитах.

У Access передбачена велика кількість варіантів відбору записів з бази даних. Розберемо деякі широко поширені умови відбору записів, використовувані в запиті.

Оператори

Оператор — це символ або слово, наприклад = або Проr, вказуючі виконання операції над одним або декількома елементами. Оператори дозволяють виконувати операції над елементами формули. Access дозволяє використовувати різних типів операторів для обчислень на аркуші:

арифметичні оператори — служать для виконання арифметичних операцій над числами (таблиця);

оператори порівняння — використовуються для порівняння двох значень. Результатом порівняння може бути логічне значення: або ІСТИНА, або БРЕХНЯ;

текстовий оператор конкатенації Амперсанд (&) — використовується для об'єднання декількох текстових рядків в один рядок;

оператори заслання — застосовуються для опису заслань на діапазони вічок.

Запит записів в певному діапазоні значень може виконуватися з використанням наступних операторів порівняння: = — рівно; > — більше, ніж; < — менше, ніж;

<> — не рівно;

>= — більше або рівно;

<= — менше або рівно.

Допустимо, вас цікавлять співробітники, зарплата яких перевищує 300 рублів. У рядок Умови відбору (Criteria) введіть: >300.

Як правило, оператори порівняння використовуються в числових полях або полях дат, але вони можуть застосовуватися і в текстових полях. Наприклад, якщо ввести в текстове поле умову відбору < 'П'то будуть вибрані значення поля, що починаються після букви «П».

Оператор LIKE

Якщо ви не упевнені в написанні якого-небудь слова, то можете використовувати оператора LIKE і підстановлювальний знак. Нагадаємо, що знак питання замінює один символ, а зірочка * — групу символів. Наприклад, вираження: LIKE П?Л виконує пошук слів, що починаються з букви П. Вираження: LIKE виконує пошук слів, співав, ліг, пів і тому подібне

Під вираженням мається на увазі будь-яка комбінація операторів, констант, значень текстових констант, функцій, імен полів (стовпців), елементів управління або властивостей, результатом якої є конкретне значення.

Виконання стандартних обчислень нал значеннями поля

Одним з широко поширених методів аналізу табличних даних є використання наступних підсумкових функцій для полів з числовими даними:

Sum — обчислення суми значень поля;

Avg — визначення середнього значення поля;

Min — знаходження мінімального значення поля;

Мах — знаходження максимального значення поля;

Count — підрахунок кількості записів поля (може застосовуватися для всіх полів);

StDav — розрахунок стандартного відхилення поля;

Var — розрахунок зміни значень поля.

Виконання групових операцій

Стовпець підсумків може містити підсумкові дані для всіх записів таблиці або згрупованих за яким-небудь принципом. Наприклад, нас може цікавити максимальна або середня ціна товарів (поле Ціна) кожного типа (поле Тип), представлених в таблиці. Для використання підсумкових операторів у вказаному завданні виконаєте наступні дії:

у запитальній формі в рядку Вивід на екран (Show) поставте прапорці в полях: Тип і Ціна, яке використовуватиметься для обчислень;

виберіть в меню Вигляд (View) команду Групові операції (Totals) або jm-жмите однойменну кнопку на панелі інструментів;

встановите курсор в полі, над значеннями якого виконуватимуться обчислення, і виберіть у вічку Групова операція (Total) необхідну функцію;

у меню Запит (Query) виберіть команду Запуск (Run).

За допомогою запиту можуть бути підраховані сума (Sum) і середнє арифметичне, знайдені мінімальне (Min) і максимальне (Мах) значення в полі. Закінчивши роботу із запитом, можна зберегти його під яким-небудь ім'ям.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]