Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Access.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
65.96 Кб
Скачать

5.Запит з зовнішнім об’єднанням

Ще одним типом спеціальних запитів є зовнішнє об'єднання, яке застосовується в багатотабличних запитах. При використанні запитів даного типу підсумковий набір записів формується не тільки за умови збігу пов'язаних полів базових таблиць, а й із записів однієї таблиці, що не мають відповідності в інший.

Створимо запит, що виводить інформацію про всіх студентів, з заборгованостями і без. У цьому запиті буде використовуватися зовнішнє об'єднання таблиць "Студенти" і "Результати" за збігом поля "Номер_С" з усіма записами таблиці "Студенти".

Для створення зовнішнього об'єднання необхідно змінити параметри об'єднання. Відкриємо запит "Заборгованість" в режимі конструктора. Клацнемо по лінії зв'язку між таблицями "Студенти" і "Результати" для відкриття діалогового вікна "Параметри об'єднання".

За замовчуванням в цьому вікні встановлений тип об'єднання "виведення тільки тих записів, для яких збігаються пов'язані поля". Інші типи об'єднання дозволяють виводити "всі записи головної таблиці і лише ті записи дочірньої, для яких збігаються значення пов'язаних полів" і "всі записи дочірньої і лише ті записи головною, для яких пов'язані поля збігаються". Виберемо третій тип зв'язку і клацнемо на кнопці "Ок". Після цього на лінії з'єднання таблиць з'явиться стрілка, що вказує на зовнішнє об'єднання. Збережемо модифікований запит (через "Зберегти як" ("Save as .."), щоб не затерти попередній запит) під ім'ям "Зовнішнє об'єднання по студентам".

6.Форми. Призначення, типи, структура форм, внутрішні взаємозв’язки. Методи створення.

Форма - це об'єкт БД, призначений для введення і відображення інформації. Форми дозволяють виконати перевірку коректності даних при введенні, проводити обчислення, забезпечують доступ до даних у зв'язаних таблицях за допомогою підлеглих форм.

Робота з формами може відбуватися в трьох режимах: у режимі Форми, в режимі Таблиці, в режимі констриктор. Вибрати режим роботи можна за допомогою кнопки Вид панелі інструментів Конструктор форм або за допомогою команди меню Вид.

Види форм. В Access можна створити форми наступних видів:

-форма в стовпець або повноекранна форма;

-стрічкова форма;

-таблична форма;

-форма головна / підпорядкована;

-зведена таблиця;

-форма-діаграма.

Форма в стовпець є сукупністю певним чином розташованих полів введення з відповідними їм мітками і елементами управління. Найчастіше ця форма використовується для введення і редагування даних.

Стрічкова форма служить для відображення полів групи записів. Поля не обов'язково розташовуються у вигляді таблиці, проте для одного поля відводиться стовпець, а мітки поля розташовуються як заголовки стовпців.

Таблична форма відображає дані в режимі таблиці.

Форма головна / підпорядкована являє собою сукупність форми в стовпець і табличною. Її має сенс створювати при роботі з пов'язаними таблицями, в яких встановлено зв'язок типу один-до-багатьох.

Форма Зведена таблиця виконується майстром створення зведених таблиць Excel на основі таблиць і запитів Access (майстер зведених таблиць є об'єктом, впровадженим в Access, щоб використовувати його в Access, необхідно встановити Excel). Зведена таблиця є перехресну таблицю даних, в якій підсумкові дані розташовуються на перетині рядків і стовпців з поточними значеннями параметрів.

Форма з діаграмою. В Access у форму можна вставити діаграму, створену Microsoft Graph. Graph є впроваджуються OLE-додатком і може бути запущений з Access. З впровадженої діаграмою можна працювати так само, як і з будь-яким об'єктом OLE.

Структури форми. Будь-яка форма може включати наступні розділи:

заголовок форми - визначає верхню частину форми і може містити текст, графіку і інші елементи управління;

верхній колонтитул - розділ відображається тільки в режимі попереднього перегляду і зазвичай містить заголовки стовпців;

область даних - визначає основну частину форми, яка містить поля, отримані з джерела даних;

нижній колонтитул - розділ відображається тільки в режимі попереднього перегляду в нижній частині екранної сторінки і зазвичай містить номер сторінки, дату і т. д.;

примітка форми - відображається внизу останньої екранної сторінки форми.

Форма може містити все-розділи або деякі з них.

Як і будь-який об'єкт бази даних, форма має властивості. Значення цих властивостей для всієї форми, її розділів або елементів управління задаються у вікнах властивостей відповідних об'єктів. Для відображення на екрані вікна властивостей потрібно натиснути кнопку Властивості на панелі інструментів Конструктор форм.

Вікно властивостей виділеного об'єкта містить наступні вкладки:

Макет - за допомогою цих властивостей задається макет форми;

Дані - за допомогою цих властивостей задається джерело даних;

Події - містить перелік властивостей, пов'язаних з об'єктом;

Інші - перелік інших властивостей;

Все - перелік всіх властивостей.

Основні властивості форми:

підпис - дозволяє задати назву форми, яке буде виводитися в області заголовка;

режим за замовчуванням - визначає режим відкриття форми (проста, стрічкова, таблична форми);

допустимі режими - властивість, яка визначає, чи можна за допомогою команд меню Вид переходити з режиму форми в режим конструктора;

властивості смуги прокрутки, область виділення, кнопки переходу, розділові лінії, кнопка віконного меню, розмірів вікна, кнопка закриття, кнопка контекстної довідки, тип кордону - визначають, чи будуть виводитися ці елементи у вікно форми;

властивості дозволити додавання, разрещіть видалення, дозволити зміни - визначають, чи можна користувачеві редагувати дані через форму. Ці властивості можуть приймати значення Да / Ні;

введення даних - визначає режим відкриття форми і приймає значення Да / Ні. Режим Так - відкриття форми лише для додавання нових записів. Режим Ні - перегляд існуючих записів і додавання нових;

блокування записів - визначає способи блокування записів в режимі розрахованої на багато користувачів роботи з базою даних.

Для створення форм в Access використовуються наступні види.

Автоформа - автоматизоване засіб для створення форм трьох стандартних типів: у стовпець, стрічкова, таблична. При цьому у форму вставляються всі поля джерела даних. ,

Майстер форм - програмний засіб, що дозволяє створювати структуру одного з трьох стандартних типів форми в режимі діалогу з розробником форми. При цьому у форму вставляються вибрані користувачем поля з джерела даних.

Конструктор форм - дозволяє конструювати форму користувачем у вікні конструктора форм.

Найзручнішим способом створення нової форми є наступна технологія: форма створюється з використанням автоформи або майстром форм, а потім допрацьовується в режимі конструктора.

Джерелом даних форми «є одна або декілька пов'язаних таблиць і / або запитів.

Зв'язаний (приєднаний) елемент керування приєднано до поля базової таблиці або запиту. При введенні значення в пов'язаний елемент управління поле таблиці поточного запису автоматично оновлюється. Поле таблиці є джерелом даних пов'язаного елемента управління.

Обчислюваний елемент управління створюється на основі виразів. У виразах можуть використовуватися дані полів таблиці або запиту, дані іншого елемента керування форми або звіту та функції.

Вільні елементи керування призначені для виведення на екран даних, ліній, прямокутників і малюнків. Вільні елементи керування називають також змінними або змінними пам'яті.

Всі елементи управління можуть бути додані в форму або звіт за допомогою панелі інструментів елементів управління, яка з'являється при роботі з формою або звітом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]