Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Access.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
65.96 Кб
Скачать

1.Умови відбору у запитах.

Правила запису багатокомпонентних умов

Запити - це об'єкт бази даних, який служить для отримання даних з таблиць і надання їх користувачеві в зручному вигляді. Особливість запитів полягає в тому, що вони черпають дані з базових таблиць і створюють на їх основі тимчасову таблицю. Застосування запитів дозволяє уникнути дублювання даних в таблицях і забезпечує максимальну гнучкість при пошуку та відображенні даних у базі даних

. Запити-вибірки здійснюють вибірку даних з таблиць відповідно до заданих умов. До цієї групи запитів відносяться наступні.

Запит до пов'язаних таблиць - дозволяє робити вибірку даних із зв'язаних таблиць.

Перехресний запит - відображає підсумкові дані з угрупованням їх по горизонталі і вертикалі, виводячи результати їх обробки у вигляді таблиць.

Запит з параметром - дозволяє користувачеві задати критерій відбору, ввівши потрібний параметр при виклику запиту.

Запит з обчислюваним полем - дозволяє розрахувати дані на основі інших полів з ​​тієї ж рядки запиту.

Запит до критерію пошуку - дозволяє проводити відбір записів відповідно до заданого критерієм пошуку.

Запит з підсумками - виробляє математичні обчислення і видає результат.

Запити можуть бути створені на основі однієї або кількох таблиць. Багато табличні запити дозволяють отримати інформацію з декількох попередньо пов'язаних між собою таблиць.

2.Способи створення ієрархічних форм

Форма - це об'єкт БД, призначений для введення і відображення інформації. Форми дозволяють виконати перевірку коректності даних при введенні, проводити обчислення, забезпечують доступ до даних у зв'язаних таблицях за допомогою підлеглих форм. Структура реляційної бази даних в Access задається схемою даних, яка має ієрархічну структуру і називається канонічної реляційної моделлю предметної області.

Схема даних графічно відображається в окремому вікні, в якому таблиці представлені списками полів, а зв'язки - лініями між полями різних таблиць.

При побудові схеми даних Access автоматично визначає по обраному полю тип зв'язку між таблицями. Якщо поле, по якому потрібно встановити зв'язок, є унікальним ключем як в головній таблиці, так і в підпорядкованій, Access встановлює зв'язок типу один до одного. Якщо поле зв'язку є унікальним ключем в головній таблиці, а в підлеглій таблиці є не ключовим або входить до складовою ключ. Access встановлює зв'язок типу один до багатьох від головної таблиці до підлеглої.

Крім зазначених типів зв'язків в Access існують зв'язки-об'єднання, що забезпечують об'єднання записів таблиць не по ключовому полю, а в наступних випадках:

• зв'язуються записи в обох таблицях збігаються (зв'язки встановлюються за замовчуванням);

• для всіх записів першої таблиці, для яких відсутні зв'язку з другої таблицею, встановлюються зв'язки з порожньою записом другої таблиці;

• для всіх записів другої таблиці, для яких відсутні зв'язку з першою таблицею, встановлюються зв'язки з порожньою записом першої таблиці.

Забезпечення цілісності даних

При створенні схеми даних користувач включає в неї таблиці та встановлює зв'язки між ними. Причому для зв'язків типів один до одного і один до багатьох можна задати параметр, що забезпечує цілісність даних, а також автоматичне каскадне оновлення або видалення пов'язаних записів.

Забезпечення цілісності даних означає виконання для взаємопов'язаних таблиць наступних умов коригування бази даних:

• в підпорядковану таблицю не може бути додано запис, для якої не існує в головній таблиці ключа зв'язку;

• в головній таблиці можна видалити запис, якщо не видалені пов'язані з нею записи в підлеглій таблиці;

• зміна значень ключа зв'язку головної таблиці повинно приводити до зміни відповідних значень в записах підпорядкованої таблиці,

У разі якщо користувач порушив ці умови в операціях оновлення або видалення даних у зв'язаних таблицях, Access виводить відповідне повідомлення і не допускає виконання операції. Access автоматично відстежує цілісність даних, якщо між таблицями у схемі даних встановлено зв'язок з параметрами забезпечення цілісності. При введенні некоректних даних в зв'язані таблиці виводиться відповідне повідомлення. Access не дозволяє створювати зв'язку з параметрами забезпечення цілісності в схемі даних, якщо раніше введені в таблиці дані не відповідають вимогам цілісності.

Зазначимо, що встановлення між двома таблицями зв'язку типу один до одного або один до багатьох і завдання параметрів цілісності даних можливе лише за таких умов:

• зв'язуються поля мають однаковий тип даних, причому імена полів можуть бути різними;

• обидві таблиці зберігаються в одній базі даних Access;

• головна таблиця зв'язується з підлеглою по первинному простому або складеного ключа (унікальному індексом) головної таблиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]