Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політична економія_.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
891.39 Кб
Скачать

Тема 25. Світове господарство

Починаючи вивчення даної теми, передусім треба зрозуміти,! що однією з основних закономірностей розвитку сучасного суспільно-історичного процесу є інтернаціоналізація економічних"! відносин, посилення економічної єдності та взаємозалежності! світу. Саме на цьому ґрунті формується структурно цілісна система світового господарства.

Звертаємо увагу на те, що світове господарство є політекономічною та історичною категорією. Це означає, що кожному конкретному історичному етапу його розвитку притаманні певні масштаби і рівень виробництва, ступінь інтернаціоналізації госпо­дарського життя, соціально-економічна структура суспільства.

Як економічна категорія світове господарство — це сукупність національних господарств, які беруть участь у міжнародному поділі праці і пов'язані між собою системою міжнародних економічних відносин.

Світове господарство формувалось протягом тривалого істо­ричного періоду. Більшість учених-економістів вважають, що його початковий етап збігається з великими географічними відкриття­ми, із зародженням світового ринку. Наступний етап пов'язаний з промисловим переворотом останньої третини XVIII ст., бурхли­вим розвитком індустріального виробництва, спеціалізації окре­мих країн, галузей і регіонів у межах міжнародного поділу праці. Проте остаточно, як цілісна система, світове господарство скла­лося близько ста років тому на рубежі XIX—XX ст.

Теорія міжнародного поділу праці отримала своє обґрунтування розвиток у працях багатьох учених-економістів. Першими в даної дослідженні були представники класичної політичної економії А. Сміт, Д. Рікардо, Р. Торренс, Дж. Мілль. Головним їх досягнен була розробка теорії порівняльних переваг, в основу якої покладе ідея про існування відмінностей між країнами в умовах виробництва.

Пізніше, у XX ст., ідеї класиків розвинули такі економісти: Е. Хекшер, Б. Олін, П. Самуельсон, В. Леонтьєв та ін. їх ідеї були покладені в основу теорії сучасної міжнародної торгівлі, міжна­родних економічних відносин.

Слід звернути увагу на той факт, що міжнародний поділ праці до промислового перевороту базувався на відмінностях в природ­но-кліматичних умовах виробництва (клімат, ґрунти, надра, водні і лісові ресурси). На індустріальній стадії посилюється спеціаліза­ція, що ґрунтується на відмінностях країн за іншими чинниками виробництва — капітал, праця, підприємницькі здібності, знання.

Далі студентам рекомендується перейти до визначення та ха­рактеристики основних форм МПП. Такими формами є міжнарод-на спеціалізація та міжнародна кооперація [1, с. 448—451 ].

Економічною формою розвитку міжнародного поділу праці та міжнародного усуспільнення виробництва є інтернаціоналізація. Звертаємо увагу на необхідність розмежування понять «інтерна­ціоналізація виробництва», «інтернаціоналізація капіталу», «ін­тернаціоналізація господарського життя».

Найбільш ємким і значущим серед названих понять є «інтер­націоналізація господарського життя», яка означає зближення економік країн, що, у свою чергу, виявляється у зростанні вироб­ничої взаємозалежності, зростанні міжнародного товарообороту, русі капіталів та робочої сили, взаємному впливові на найважли­віші економічні процеси в країнах. Вона охоплює продуктивні сили і виробничі відносини, виявляється як у сфері виробництва, так і у сфері розподілу, обміну та споживання.

Дослідження інтернаціоналізації передбачає виокремлення трьох основних етапів в її розвитку та двох рівнів — макро- та мікрорівень [1, с. 452—453].

Нарешті, розглядаючи інтернаціоналізацію, слід зазначити, що її ключовою сучасною тенденцією є транснаціоналізація. Вона являє собою процес посилення світової інтеграції в результаті глобальних операцій транснаціональних корпорацій (ТНК).

ТНК — це національні монополії з закордонними активами. їх виробнича та торговельно-збутова діяльність виходить далеко за межі однієї держави.

Звертаємо увагу, що ТНК є, з одного боку, наслідком, з іншо­го — причиною зростання міжнародної концентрації виробницт­ва, а отже, і розгортання процесу інтернаціоналізації. Сьогодні вони є найдинамічнішим структурним елементом світової еконо­міки. За своєю мобільністю, здатністю до трансформації зв'язків та організаційних структур, швидкістю реакції на вимоги науко­во-технічної революції ТНК набагато перевершують національні та регіональні форми господарських утворень.

Інтернаціоналізація економічних відносин породжує нові ор­ганізаційні форми, які уможливлюють подолання перешкод, ство­рених державними кордонами. Найважливішою з цих форм стала міжнародна економічна інтеграція. Процеси, що ведуть до еко­номічної інтеграції, можна відтворити такою схемою: розвиток продуктивних сил <-» міжнародний поділ праці <-> інтернаціоналі­зація виробництва і капіталу +-+ економічна інтеграція.

Суттєвий вплив на економічну інтеграцію справляють такі чинни­ки, як науково-технічний прогрес та транснаціональні корпорації.

Економічна інтеграція являє собою широке міждержавне об'єд­нання, яке діє відповідно до спеціальних угод і має певну органі­заційну структуру. Зазначимо, що в межах такого об'єднання на території країн-учасниць розгортаються певні види господарської діяльності на особливих, пільгових, порівняно з рештою країн, умовах. Йому притаманні глибший міжнародний поділ праці, по­силений обмін товарами, послугами, капіталами, робочою силою, прискорення усуспільнення виробництва.

Обов'язковим елементом дослідження міжнародної економічної інтеграції є аналіз її основних форм. До них належать: зона префе­ренційної торгівлі, зона вільної торгівлі і митний союз, спільний ринок, економічний і політичний союзи. Сьогодні у світі сформува­лося близько ЗО інтеграційних угруповань різного типу. Найбільш відомими та масштабними серед них є: Європейський Союз (ЄС); Північноамериканська угода про вільну торгівлю (НАФТА); Орга­нізація економічного співробітництва і розвитку (ОЄСР) та ін.

Для ілюстрації динамізму інтеграційних процесів, як правило, використовують Західну Європу, де вони найбільш повно і чітко виявились. Саме тут у другій половині XX ст. почав формуватись єдиний господарський простір цілого регіону. У своїй еволюції ЄС пройшов усі основні форми інтеграції. Сьогодні це угрупо­вання об'єднує 15 країн Західної Європи. У межах ЄС функціо­нує єдиний внутрішній ринок з вільним рухом усіх чинників ви­робництва. Створено єдиний Європейський банк з правами емісії єдиної валюти — євро, валютний та економічний союз.

На завершення слід зазначити, що Україна віднесена до третьої групи потенційних претендентів на членство в ЄС. Але для реалізації цієї мети слід забезпечити цілу низку критеріїв ЄС, по-| долати відсталість України за багатьма показниками.

Завершуючи вивчення даної теми, студенту слід усвідомити; таку інформацію.

  1. Світове господарство є історичною і політекономічною категорією. Як політекономічна категорія світове господарство — це сукупність національних господарств, які беруть участь у міжнародному поділі праці і пов'язані між собою системою між­ народних економічних відносин.

  2. Світове господарство є втіленням господарської єдності цивілізації, що виявляється в процесах інтернаціоналізації виробництва і обігу, транснаціоналізації та глобалізації економічного розвитку.

  3. Міжнародний поділ праці як вищий ступінь суспільного поділу праці є основою міждержавних економічних відносин і об'єктивною умовою загальної економічної взаємозалежності. Розвивається у двох основних формах: міжнародна спеціалізація та міжнародна кооперація.

  4. Інтернаціоналізація господарського життя означає зближення економік країн, що виявляється у посиленні виробничої взаємозалежності, зростанні міжнародного товарообороту, русі капіталів та робочої сили, взаємному впливові на економічні про­цеси в країнах. Вона породжує тенденцію до вирівнювання умов виробництва в різних країнах, рівня витрат виробництва, продук­тивності праці, норми прибутку тощо. Проте суттєві соціально-економічні відмінності між країнами зберігаються.

  5. Ключовою сучасною тенденцією інтернаціоналізації є транснаціоналізація. Якісно транснаціоналізація виявляється у формуванні корпоративних міжнародних ринків, які охоплюють переважну частину світових потоків товарів, послуг, капіталу і робо­чої сили. Кількісно — у зростанні кількості ТНК і розширенні масштабів їх діяльності.

  6. Міжнародний поділ праці, міжнародне виробництво створюють реальні передумови для розвитку економічної інтеграції, яка є вищою формою розвитку світового виробничого процесу і виявляє себе через різні об'єднання країн. У межах таких об'єднань на території країн-учасниць розгортаються певні види господарської діяльності на особливих пільгових умовах.

  7. Економічна інтеграція розвивається від простих до більш складних форм. Найбільші масштаби, глибина та динаміка притаманні західноєвропейській інтеграції.