Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_po_teoriyi_prava.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
168.53 Кб
Скачать

88.Органи законодавчої влади: загально - теоретична характеристика.

Єдиним органом законодавчої влади в Україні є Верховна Рада України. Вона складається з 450 народних депутатів, яких обирають на основі загального, рівного і прямого виборчого права таємним голосуванням терміном на п'ять років, працюють на постійній основі й не можуть мати іншого представницького мандата чи бути на державній службі, а також займатися іншими видами прибуткової діяльності, окрім викладацької, наукової та творчої. Депутати не мають права поєднувати депутатський мандат з роботою в уряді. Народні депутати юридично невідповідальні за результати голосування та не можуть бути без згоди Верховної Ради притягненими до кримінальної відповідальності, затриманими чи заарештованими. Але якщо депутати обрані від політичних партій до парламенту і не входять до складу фракції тієї партії чи блоку, або виходять з неї, їх може бути позбавлено мандату.

Народним депутатом може бути громадянин України, який на день виборів досяг 21 року, має право голосу, проживає в Україні впродовж останніх п'яти років та не має непогашеної і не знятої у встановленому законом порядку судимості.

Вибори до парламенту відбуваються на пропорційній основі. За результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу парламенту. Коаліція у парламенті формується протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання парламенту. Засади формування організації діяльності та припинення діяльності коаліції встановлюють Конституція та Регламент Верховної Ради.

Верховна Рада обирає зі свого складу Голову парламенту, його першого заступника і заступника та відкликає їх. Верховна Рада затверджує перелік парламентських комітетів, які здійснюють законопроектну роботу та попередній розгляд питань, віднесених до повноважень Верховної Ради; обирає голів цих комітетів. Також Верховна Рада може створювати тимчасові спеціальні комісії.

Функції, що здійснює Верховна Рада України, можна поділити на:

— законодавчі;

— номінаційні;

— контролюючі;

— фінансові.

До законодавчих повноважень Верховної Ради належить внесення змін до Конституції України в межах і в порядку, передбачених розділом ХІII Конституції. При цьому зміни не можуть стосуватися скасування чи обмеження прав і свобод людини та громадянина і не можуть бути спрямованими на ліквідацію незалежності чи порушення територіальної цілісності України. Лише Верховна Рада України визначає засади внутрішньої та зовнішньої політики України; затверджує загальнодержавні програми економічного, науково-технічного, соціального, національно-культурного розвитку, охорони довкілля; усуває Президента України з поста в порядку імпічменту; розглядає і приймає рішення щодо схвалення програми діяльності Кабінету Міністрів України. Лише закони України регулюють питання прав і свобод людини та громадянина, громадянства, прав корінних народів і національних меншин, основ соціального захисту, правового статусу власності, територіального устрою України, судоустрою і судочинства; засади використання природних ресурсів, засади зовнішньополітичної та зовнішньоекономічної діяльності; основи національної безпеки, організації Збройних сил і забезпечення громадського порядку; порядок направлення підрозділів Збройних сил України до інших держав; порядок допуску та умови перебування підрозділів Збройних сил інших держав на території України, одиниці ваги, міри й часу; порядок використання і захисту державних символів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]