Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_po_teoriyi_prava.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
168.53 Кб
Скачать

69. Поняття та структура політичної системи.

. Політична система суспільства – це система матеріальних та нематеріальних елементів, які функціонують і взаємодіють у сфері управління справами суспільства, тобто при здійсненні політичної влади.

Політична влада – це здатність одного суб’єкта нав’язувати свою волю іншим суб’єктам у сфері управління справами держави і суспільства.

Систему матеріальних елементів політичної системи утворюють суб’єкти політики, тобто суб’єкти, які безпосередньо беруть участь у здійсненні політики, або інакше кажучи, в управлінні справами суспільства.

Суб’єкти: народ, населення певної частини території держави, класи, нації, соціальні прошарки, держава, певні об’єднання громадян, громадяни.

Нематеріальні елементи політичної системи суспільства:

- політичні принципи і норми;

- політичні відносини;

- політична свідомість, політична психологія, політична ідеологія, політична культура, політична діяльність.

70. Правова держава.

Правова держава – це держава, в якій панує право. Основні ознаки правової держави:

- панування права в усіх сферах державного і суспільного життя, які підлягають правовому врегулюванню.

- Зв’язаність правом держави, її органів та посадових осіб.

- Непорушність законних прав і свобод громадян.

- Взаємна відповідальність держави і громадянина.

- Організація і здійснення держ. влади відповідно до принципу розподілу влади.

- Наявність ефективних форм контролю і нагляду за додержанням законності у країні.

- Забезпечення функціонування держави, її органів і посадових осіб за принципом: “Забороняється все, крім того, що прямо дозволяється законом”.

- Забезпечення участі громадян у всіх сферах державного і суспільного життя за принципом: “Дозволяється все, крім того/, що прямо забороняється законом”.

71. Поняття, види монархій.

Монархія – це форма держ. правління, при якій вища держ. влада реально або формально належить одній особі (монарху), який, як правило, одержує цю владу у спадок. Монархія буває необмежена і обмежена. Необмежена монархія – це монархія, в якій влада монарха не обмежується компетенцією якихось органів, або приписами законів. Види необмеженої монархії: 1. деспотія – в якій особа монарха обожнюється, 2. абсолютна монархія – в якій монарх вважається людиною, яка одержала владу від Бога. Обмежена монархія – це монархія, в якій влада монарха обмежується компетенцією певних держ. органів та приписами законів. Види обмеженої монархії: 1. дуалістична – в якій законодавча влада належить парламенту, а виконавча і судова – монарху. 2. конституційна монархія – в якій монарх не має реальних владних повноважень і йому притаманні виключно представницькі функції.

72. Поняття та елементи форми держави.

Форма держ. правління визначає порядок формування вищих органів держ. влади, їх компетенції та взаємовідносини між собою. Формами держ. правління є монархія і республіка. Монархія – це форма держ. правління, при якій вища держ. влада реально або формально належить одній особі (монарху), який, як правило, одержує цю владу у спадок. Монархія буває необмежена і обмежена. Республіка – це форма держ. правління, при якій вищі органи держ. влади обираються народом або формуються гранами, який обраний народом. Види республік: 1. парламентська республіка, 2. президентська республіка, 3. змішана президентсько-парламентська або парламентсько-президентська республіка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]