Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gasilo_O._Menedgment_pidpriemstva_2009.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
817.15 Кб
Скачать

5. Сучасна концепція управління персоналом

Для сучасної концепції управління персоналом характерний перехід від класичного управління персоналом до менеджменту людських ресурсів.

Для управління людськими ресурсами характерний розгляд персоналу як одного з найважливіших ресурсів фірми, необхідного для досягнення всіх її цілей, у т.ч. стратегічні співробітники - найважливіше надбання фірми, яке треба зберігати, розвивати і використовувати для успіху в конкурентній боротьбі. Від характеру персоналу безпосередньо залежать економічні й інші можливості фірми. Тому до персоналу необхідний інтегрований підхід з погляду усієї фірми як системи. Інтегрування управління персоналом у загальну стратегію організації - найважливіша відмінність управління людськими ресурсами від класичного управління кадрами. При цьому будь-які управлінські рішення повинні враховувати людський аспект, тобто можливості людей і вплив на персонал.

Сучасна концепція управління персоналом виходить з менеджменту людських ресурсів, як основного стратегічного ресурсу фірми.

При цьому вкладення в людські ресурси і кадрову роботу розглядаються як довгостроковий фактор конкурентноздатності виживання фірми. Управління людьми має важливе значення для всіх організацій - великих і маленьких, комерційних і некомерційних, промислових і діючих у сфері послуг. Без людей немає організації. Без потрібних людей не одна організація не зможе досягти своїх цілей і вижити. Людина є найважливішим елементом виробничого процесу на підприємстві.

Чим вище рівень розвитку працівника з погляду сукупності його професійних знань, вмінь, навичок, здібностей і мотивів до праці, тим швидше удосконалюється і більш продуктивно використовується речовинний фактор виробництва. Досвід закордонних фірм показує, що успіх супроводжує ті компанії, що орієнтуються на перспективу інноваційного управління працею. Ведучі корпорації пропонують працівникам замість стабільності зайнятості, винагороди і твердих організаційних структур створення умов для розширення знань, підвищення кваліфікації, безперервного самовдосконалення, розширення повноважень працівників у прийнятті господарських рішень. Це означає поворот менеджменту до формування нових моральних цінностей, що поділяються всім персоналом фірми.

Для забезпечення ефективної роботи підприємства необхідне створення атмосфери колективного співробітництва, при якому кожний член колективу зацікавлений у найбільш повній реалізації своїх здібностей. Створення такої соціально-психологічної атмосфери є однією з найбільш складних задач управління людськими ресурсами. Таким чином, фахівці, що вирішують подібні задачі, повинні враховувати комплекс економічних, психофізіологічних, соціальних, технічних і правових факторів.

Управління людськими ресурсами найбільш повно і широко використовується в комерційному секторі. Фірми, що практикують управління людськими ресурсами, відрізняються більш високою ефективністю, близькістю до ринку, більшим ступенем задоволення потреб клієнтів. У таких фірмах краще система мотивації і кар'єрних перспектив, менше порушень трудової дисципліни, нижче плинність персоналу, вище задоволеність працею.

Найбільш важливими елементами управління людськими ресурсами є: акцент на якість залучення, наймання і розвитку співробітників; застосування колективних, групових методів організації праці з метою формування сприятливого клімату і співробітництва працівників.

Відзначені тенденції свідчать про збагачення функції управління персоналом у доступному для огляду майбутньому і зростання її значимості в управлінні в цілому, що у свою чергу обумовлює підвищення ролі науки, що вивчає і конструює цю найважливішу сферу управлінської діяльності.