Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gasilo_O._Menedgment_pidpriemstva_2009.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
817.15 Кб
Скачать

4. Модель процесу управління персоналом

У процесі управління персоналом керівництво і кадрова служба фірми виконує великий комплекс операцій, які можна представити у виді логічної послідовності етапів (рис. 2).

Рисунок 2 Етапи процесу управління персоналом (за Месконом)

Основний зміст кожного етапу полягає в наступному:

1. Планування персоналу: включає розробку кадрової політики підприємства, постановку цілей управління персоналом і визначення шляхів їхнього досягнення, визначення потреб у різних категоріях персоналу і розробка плану задоволення майбутніх потреб у людських ресурсах..

2. Підбір персоналу за межами підприємства, а також підбор кандидата на конкретну посаду з числа співробітників підприємства, створення резерву потенційних кандидатів по всіх посадах.

3. Добір і розміщення кадрів: оцінка кандидатів на посаді і робітники місця, вибір кращих з резерву; призначення на посаду виходячи з ділових і особистісних якостей.

4. Розробка і реалізація системи мотивації, зарплати і пільг: вивчення потреб працівників, розробка структури заробітної плати і переліку пільг і критеріїв і надання, створення сприятливих умов праці і соціально-психологічного клімату, забезпечення можливостей творчого росту і просування по службі з метою залучення, наймання і збереження працівників підприємства.

5. Профорієнтація й адаптація персоналу: введення прийнятих співробітників у підрозділи підприємства, інструктування, роз'яснення порядку роботи і попередження можливих помилок, забезпечення активного пристосування працівника до змісту професійних і функціональних обов'язків, пристосування до виробничих вимог, режиму праці, особливостям робочого місця (професійна адаптація), а також активного входження в систему міжособистісних взаємин трудового колективу, освоєння норм і традицій, ціннісних орієнтацій і інтересів трудового колективу (соціальна адаптація).

6. Навчання: розробка і реалізація програм для навчання необхідним трудовим навичкам, що вимагаються для ефективного виконання роботи, а також перенавчання, підвищення кваліфікації персоналу підприємства.

7. Оцінка трудової діяльності: розробка і реалізація механізму об'єктивної оцінки персоналу, результатів діяльності і реального внеску кожного в досягнення загальних цілей.

8. Підвищення, зниження, переведення, звільнення: використання результатів оцінки трудової діяльності для мотивації персоналу, розробка методів переміщення працівників на посади з більшою або меншою відповідальністю, розвитку їхнього професійного досвіду шляхом переміщення на інші посади і ділянки роботи, а також процедур звільнення.

9. Управління діловою кар'єрою, підготовка керівних кадрів: формування вертикальної і горизонтальної кар'єри співробітників, розробка і реалізація програм, спрямованих на розвиток здібностей і підвищення ефективності праці керівних кадрів.

Як видно, всі етапи в процесі управління персоналом тісно взаємозалежні і взаємообумовлені й ефективна діяльність з управління персоналом можлива лише при повному і послідовному здійсненні всіх названих етапів.