Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Професійний розвиток персоналу УП.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
293.89 Кб
Скачать

5.1. Основні джерела інформації про вакансії.

Газети  Переглядайте будь-які ГАЗЕТИ, які можуть мати інформацію про відкриті вакансії. Це надасть Вам можливість робити пробні телефонні дзвінки, писати листи і т.д. Приділяйте увагу статтям про:  •   нові підприємства, які переїжджають у Вашу місцевість;  •   підприємства, які нещодавно підписали нові контракти і можуть потребувати додатковий штат робітників;  •   підприємства, які можуть розширюватись та відкривати дочірні підприємства і т.д.  Інтернет  Інтернет – глобальна система, де можна не тільки знайти вільні вакансії, але й розмістити інформацію про себе на спеціалізованих сайтах з  працевлаштування. Інтернет – сайти державної служби зайнятості:  Кадрові агенції  Щоб досягти гарних результатів, спробуйте зареєструватися у кількох агенціях. Треба знати, що в агенціях послуги платні. Тому, перед тим як оплатити роботу спеціалістів агентства, необхідно переконатися в його репутації.  Жовті сторінки  Передивлятись слід не тільки той розділ, який Вам потрібен: Зверніться до КЛАСИФІКАЦІЙНОГО ІНДЕКСУ в кінці довідника. Там наводиться більше 30 типів підприємств та організацій, які можуть допомогти Вам обрати потенційні посади. Звертайте увагу не тільки на рекламу великих підприємств малого розміру. Невеликі підприємства потребують робочий персонал у такій самій мірі, як і великі.  Особисті контакти  Вдавайтесь до активних дій,  але не будьте дуже надокучливим (-ою)! Не забувайте нагадувати Вашим друзям, родичам і т.д., що Ви готові працювати.  Поясніть:  ЯК вони можуть Вам допомогти;                      ЩО Ви шукаєте;                     ЯКІ Ваші конкретні вміння.  Якщо Вам запропонують будь-яке потенційне місце працевлаштування,  не забудьте з‘ясувати всі деталі:  •   Назву та адресу підприємства;  •   З ким слід зв’язатись;  •   Чим підприємство займається.  Мобільний сервіс  Скористайтесь мобільним сервісом «ПОШУК РОБОТИ» надішліть з мобільного телефону на номер 730 sms-замовлення – зазначте місто та бажану посаду (українською чи російською мовою), цим самим Ви реєструєтесь на безкоштовну розсилку вакансій. 

5.2 Професіограма: модель співробітника і модель посади. Кваліфікаційна карта і карта компетенцій.

Професіограма - це систематизований набір та опис якостей, якими повинен володіти працівник, шо обирається на ту чи іншу посаду, коло його обов’язків та функцій. Як правило, професіограма містить дві моделі: модель працівника (професійні, ділові, особисті якості); модель посади (функції, обов’язки, завдання, відповідальність)[59, с.219]. Доцільність їх існування беззаперечна. Адже дещо відмінні вимоги для оцінки рівня професіоналізму при проведені атестації повинні пред’являтись, наприклад, до слідчого та дільничного інспектора міліції, до інспектора по роботі з персоналом та викладача вищого навчального закладу МВС України. Нажаль, слід ще раз констатувати, що на сьогодні такі професійно-кваліфікаційні характеристики (професіограми) до кінця не розроблені та майже не використовуються при проведені атестації працівників органів внутрішніх справ України. Натомість наявність таких характеристик позбавить суб’єктивізму з боку окремих керівників органів та підрозділів внутрішніх справ при визначенні рівня професіоналізму того чи іншого працівника, адже це будуть єдині вимоги до оцінки (стандарт) знань та умінь співробітника.

Кваліфікаційна карта — це набір кваліфікаційних характеристик: освіта, спеціальні навички (знання мов, володіння комп'ютером, керування вантажним автомобілем), які повинен мати працівник, що займає дану посаду. Кваліфікаційна карта є інструментом, який багато в чому полегшує процес відбору кандидатів. Використання кваліфікаційної карти дає можливість структурованої оцінки кандидатів і порівняння їх між собою. Разом з тим цей метод залишає осторонь особистісні характеристики і потенціал професійного розвитку.

Карта компетенції (портрет ідеального співробітника) дає змогу подолати цей недолік і полегшує роботу працівника відділу людських ресурсів. Карта компетенції включає особисту характеристику людини, її здібності до виконання тих чи інших функцій, тип поведінки і соціальну роль, як, наприклад, орієнтація на інтереси клієнта, вміння працювати в групі, оригінальність мислення.