Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_ТР _ ПМ_шпора_ДЕК.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
996.35 Кб
Скачать

Екзаменаційний білет № 14

  1. Характеристика товарів промислового призначення: основні та допоміжні матеріали.

Матеріали поділяються на основні та допоміжні.

Основні матеріали повністю беруть участь у процесі виробництва й багато хто з них повністю входять у готовий виріб, а деякі впливають на виробничий процес своєю присутністю (каталізатори). До основних матеріалів відносять: лісоматеріали (деревина, пиломатеріали, шпали, сліпери, фанера), будматеріали (цемент, щебені, вапно, полімерні смоли, бітуми, графіт, бетон, гіпс, пісок, глина, азбест), кабельна продукція, електроізоляційні матеріали, абразивні матеріали, текстильні вироби (пряжа, нитки, тканини), продукти хімічної промисловості (пластмаси, стекло) і т.п.

Оскільки основні матеріали повністю входять у готовий виріб, то при їхній закупівлі для покупця дуже важливим фактором буде їхня вартість.

Основні матеріали відрізняються від вузлів і агрегатів тим, що вони, як правило, стають нерозрізненими в готовому виробі. Лише в дуже малої кількості основних матеріалів є замінники. Тому їхня реклама, розрахована не на покупця, а на кінцевого споживача виробів, звичайно буває малоефективною.

Основні матеріали, як правило, закуповуються відповідно до специфікації покупця, розроблюваної на основі прийнятих галуззю стандартів, іноді затверджуваних чи схвалюваних державними організаціями. Постачальники цих товарів можуть прагнути створити для свого товару репутацію стабільності якості тощо, але наявність стандартизації робить головними факторами в конкурентній боротьбі ціни й технічне обслуговування.

Допоміжні матеріали не входять до складу готового виробу, вони використовуються в процесі виробництва повністю, полегшуючи або сприяючи роботі обладнання (виробничого циклу).

Вони бувають двох видів:

  • оперативні (папір для друкування, олівці та інші канцтовари, мило і миючі засоби) та

  • для ремонту і підтримання устаткування в належному стані (паливно-мастильні матеріали, фарби, охолоджуюча рідина, цвяхи, щітки та інші різні експлуатаційні матеріали.).

У бухгалтерському обліку їх відносять до категорії малоцінних і швидкозношуваних виробів (МШВ). Ці товари повинні продаватися досить широко, тому система їхнього збуту схожа на систему збуту ТНП.

Типовий товар цієї категорії потрібний багатьом фірмам, що діють у різних галузях, причому функції, виконувані ним, подібні в усіх цих галузях. Це означає, що такі товари повинні продаватися дуже широко, причому методи їхнього продажу нагадують методи маркетингу споживчих товарів і потребують для продажу і купівлі мінімальних маркетингових зусиль. Продаж здійснюється через посередників, оскільки багато покупців географічно розосереджені. Ціна і рівень обслуговування - важливі фактори успішного продажу, оскільки допоміжні матеріали практично всі стандартизовані, і дещо вищий попит на певний асортимент не має особливого значення.

Закупівельні агенти й постачальники товарів промислового призначення часто використовують термін "товари ТОРЕ", тобто товари, необхідні для технічного обслуговування, ремонту й експлуатації.

Цим терміном позначається широка група товарів, що належать до категорії допоміжних матеріалів, а також менш дорогі види допоміжного устаткування.

Роздрібна ціна продуктів ТОРЕ звичайно є досить низькою, а самі продукти купуються часто в невеликих кількостях саме тому, що вони є в наявності повсюдно й можуть бути придбані в будь-якого постачальника. З іншого боку, незважаючи на те, що окремі закупівлі ТОРЕ незначні за обсягом, здійснюються вони найчастіше на підставі річної угоди про закупівлі або іншого контракту, згідно з яким окремий продавець одержує загальне замовлення на ряд родинних продуктів, в обмін на надання оптових знижок і інших сприятливих умов, цін і послуг.