Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_ТР _ ПМ_шпора_ДЕК.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
996.35 Кб
Скачать
  1. Виставкова діяльність промислового підприємства.

Виставки належать до конкретних маркетингових заходів, що дають унікальну можливість поєднати рекламу експоната з його продажем, схилити потенційних споживачів до контактів з про­мисловим підприємством, чітко окреслити коло покупців, зустрі­тися з ними віч-на-віч. Немає більш економного способу показа­ти товари або послуги конкретним особам. Глобальною метою виставки є розвиток торгівлі.

За способом проведення виставки бувають стаціонарні та пе­ресувні, за термінами - короткострокові та постійні.

До стаціонарних виставок відносять представництва - центри в регіонах з рекламою всієї продукції промислового підприємства і демонстрацією окремих її видів, а також присутністю відповідних фахівців або торгових агентів. У місцях розташування постійних користувачів певних видів продукції промислового призначення та одиничного виробництва створюються методологічні центри з на­прямів їх застосування. Тут проводять курси з навчання роботі з технічним обладнанням та його обслуговуванню, апробацію но­вих методик роботи з науковими, медичними та іншими прилада­ми. У цих рекламних центрах, що мають на меті популяризацію як товару, так і виробника, рекламується товарний знак фірми, її тех­нічні досягнення, рівень якості продукції. Саме тут можуть прово­дитися прес-конференції, презентації, публічні лекції і т. ін.

Пересувні виставки готуються з використанням легких конструкцій, що зручно монтуються, уніфікованих модулів подання матеріалів, де­монстраційних слайдів і відеофільмів та інших сучасних засобів відтво­рення інформації. Загальна композиція повинна відповідати фірмовому стилю підприємства. Усі матеріали готуються, враховуючи можливість заміни композиції (конфігурації).

Проте найпопулярнішими у відвідувачів і найефективнішими з по­гляду результативності є спеціалізовані виставки. Вони відрізняються певною уніфікацією стендів за розмірами, основними написами тощо, об'єднують складові стаціонарних та пересувних виставок, проводяться в найпрестижніших, найвідоміших у країні приміщеннях (палацах спор­ту, національних виставочних залах тощо). Здебільшого ці виставки ор­ганізовуються завдяки державній підтримці, вони досить багатолюдні, в них бере участь значна кількість відомих фірм з широким діапазоном показу продукції. Результати проведення цих виставок часто бувають несподіваними.

Ступінь участі у виставках індивідуальний для різних проми­слових підприємств. Крупні фірми з річним обігом близько 100 мільйонів доларів або з числом працюючих понад 10 тисяч чоло­вік повинні мати окремий штат людей з відповідними посадови­ми обов'язками з постійної підготовки організації та участі в конкретних виставках.

На середніх фірмах (обіг від мільйона до десятків мільйонів доларів, число працюючих від кількох сотень до кількох тисяч чоловік) на час підготовки та проведення виставки створюється тимчасовий колектив, очолюваний заступником головного адмі­ністратора або керівником однієї зі служб маркетингової орієнта­ції. Невеликі промислові підприємства не беруть участі у вистав­ках регулярно і залежно від вироблюваної продукції можуть виставлятися як самостійно, так і під патронатом великих та ві­домих фірм.