Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTVET_AP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
825.34 Кб
Скачать

98 Заходи адміністративного припинення.

Їх призначення полягає:

  • В припинення протиправної поведінки

  • В усуненні шкідливих наслідків протиправної поведінки

  • У створенні необхідних умов для можливого в майбутньому притягнення винної особи до адміністративної відповідальності.

Заходи адміністративного припинення можуть застосовуватися як самостійні, так і разом з іншими заходами адміністративного примусу, зокрема, з адміністративними стягненнями.

З метою припинення адмін правопорушень, коли вичерпані інші заходи впливу, встановлення особи, складання протоколу про адмін правопорушення у разі неможливості складання його на місці вчинення правопорушення, якщо складання протоколу є обов’язковим, забезпечення своєчасного і правильного розгляду справ і виконання постанов у справах про адміні правопорушення допускається адмін. затримання особи, особистий огляд, огляд і вилучення речей і документів.

До заходів адмін припинення загального призначення слід віднести заходи, які застосовуються багатьма суб’єктами у повсякденному житті:

а) самостійні (оперативні) заходи адмін припинення, застосування яких забезпечує оперативне вирішення поставлених завдань. Це: - вимога припинити протиправну поведінку; - привід осіб, які ухиляються від явки до різних державних органів та установ, не виконують обов’язку з’явитися на виклик останніх. – адмін. затримання, не пов’язане із здійсненням провадження в справах про адмін правопорушення (осіб, які виявили непокору законній вимозі працівників міліції, осіб, які підозрюються у зайнятті бродяжництвом, неповнолітніх віком до 16 років, які залишилися без опіки, осіб, які ухиляються від виконання постанови суду про направлення примусове лікування від хронічного алкоголізму або наркоманії,); - взяття на облік і офіційне застереження про неприпустимість протиправної поведінки щодо осіб, які систематично порушують громадський порядок, якщо ці порушення є незначними за своїм характером і не тягнуть за собою юридичної відповідальності; - зупинка транспортних засобів (у разі порушення правил дорожнього руху); - відбір зразків товарів для проведення експертизи (напр, санітарними лікарями та їх помічниками); - виселення в адмін порядку осіб, які самовільно зайняли жилі приміщення або таких, які проживають у будинках, які загрожують обвалом; - заборона чи зупинка певних робі або експлуатації різних об’єктів (щодо транспортних засобів, технічний стан яких загрожує безпеці дорожнього руху, тощо).

Б) заходи забезпечення провадження в справах про адмін правопорушення, спрямовані на створення необхідних умов для притягнення винної особи до адмін відповідальності. Це: - доставлення порушника в міліцію, громадський пункт охорони правопорядку, приміщення виконавчого комітету селищної, сільської ради, службове приміщення воєнізованої охорони; - адмін затримання (примусове короткочасне обмеження свободи дій і пересування порушника) (дрібне хуліганство, злісна непокора, порушення правил прикордонного режиму тощо) і лише чітко визначеними органами на визначений термін. - особистий огляд і огляд речей; - вилучення речей і документів . Вилученню підлягають речі, які є знаряддям або безпосереднім предметом правопорушення чи можуть бути речовими доказами у справі. - відсторонення водіїв від керування транспортними засобами та огляд їх на стан сп’яніння (застосовується, коли є достатні підстави вважати, що водій перебуває у такому стані, здійснюється захід за допомогою індикатора трубки „Контроль тверезості” або ж у медичних установах).

До заходів адмін припинення спец призначення можна віднести заходи, процедура застосування яких відрізняється певною специфікою (невідкладна потреба застосування для припинення протиправних дій, небезпечних для життя і здоров’я людей), коли застосування інших заходів не дало бажаних результатів, із конкретною спрямованістю цих заходів на особу порушника, завдання йому певної фізичної шкоди і навіть із можливістю позбавлення його життя.

99 Поняття і види адміністративних стягнень

Адмін стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адмін правопорушення, в дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття, а також запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами.

Види адміністративних стягнень

1) попередження - найменш суворим заходом стягнення і застосовується у разі вчинення незначних адмін проступків стосовно осіб, які скоїли їх вперше, а також добре характеризуються за місцем роботи чи проживання

2) штраф - є грошовим стягненням, що накладається на громадян і посадових осіб за адмін правопорушення у випадках і розмірі, встановлених КУпАП та іншими ЗУ.

3) оплатне вилучення предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об'єктом адмін правопорушення - полягає в його примусовому вилученні за рішенням суду і наступній реалізації з передачею вирученої суми колишньому власникові з відрахуванням витрат за реалізацію вилученого предмета.

4) конфіскація: предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об'єктом адмін правопорушення; грошей, одержаних внаслідок вчинення адміністративного правопорушення - полягає в примусовій безоплатній передачі цього предмета у власність держави за рішенням суду.

5) позбавлення спеціального права, наданого даному громадянинові (права керування транспортними засобами, права полювання) - наданого даному громадянинові, застосовується як обмеження правосуб’єктності громадян в адмін порядку за грубе або систематичне порушення порядку користування цим правом.

6) виправні роботи - на строк до двох місяців з відбуванням їх за місцем постійної роботи особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, і з відрахуванням до двадцяти процентів її заробітку до доходу держави.

7) адмін арешт - установлюється і застосовується лише у виняткових випадках за окремі види адміністративних правопорушень на строк до п’ятнадцяти діб.

Законами України може бути встановлено й інші, види адмін стягнень. Законами України може бути передбачено адмін видворення за межі України іноземців і осіб без громадянства за вчинення адмін правопорушень, які грубо порушують правопорядок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]