Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTVET_AP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
825.34 Кб
Скачать

59Адміністративно-правовий статус громадян

Громадяни найбільша група суб'єктів адміністративно-правових відносин. Людину, її життя й здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпеку визнають в Україні найвищою соціальною цінністю. Права й свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави (ст. 3 Ко України). Найчастіше особа вступає у відносини з державою в сфері виконавчої влади, де практично реалізуються надані їй Конст та ЗУ права й свободи. Для реалізації деяких прав, свобод і виконання обов'язків важливе значення має громадянство — постійний правовий зв'язок особи та Української держави, що виявляється в їх взаємних правах і обов'язках. Право на громадянство є невід'ємним правом громадянина України, він не може бути позбавлений свого громадянства. Адмін-правовий статус громадянина України встановлено Конст України, ЗУ «Про громадянство України» та інш законодавчими актами України.

Адмін-правові відносини громадян з іншими суб'єктами АП можуть виникати:

- на основі реалізації громадянами приналежних їм прав у сфері управління;

- у зв'язку з виконанням покладених на громадян обов'язків у сфері управління;

- при захисті прав, свобод і законних інтересів громадян;

- при порушенні (невиконанні) громадянами правових обов'язків.

Права громадян діляться на:.

Абсолютними, вважаються такі права, реалізація яких залежить лише від волевиявлення громадянина. До них, відноситься право громадян:: - брати уч в управл справами держави як безпосер, так і через своїх предст-в; - на вступ до загальноосвітньої школи; - на особисту недоторканність.

Відносними є такі права, реалізація яких залежить не тільки від волевиявлення громадян, але також від наявності фактичних можливостей для їхньої реалізації в даному місці і на даний час. До них, напр, відноситься право громадян на вступ до вищого навч закладу (залежить від результатів складання вступних іспитів)

Обов’язки громадян розрізняють за таким же принципом:

Абсолютні – це ті обов’язки, які покладені на громадянина в сфері держ управління та виконання яких не залежить від будь-яких обставин, оскільки зумовлено нормами чинного зак-ва. (обов’язок дотримуватись З, сплачувати податки).

Відносні – це обов’язки громадян в сфері держ управління, виконання яких залежить від ряду чинників, які можуть стосуватись або волевиявлення громадянина (вступ до ВНЗ – обов’язки абітурієнта), або певними обставинами (в період надзвичайного стану – обов’язок обмежити пересування тощо).

Особливу групу обов’язків складають обов'язки, які виникають із деліктних правовідносин – деліктні обов’язки – тобто це ті, які покладені на громад у зв’язку з його протиправною поведінкою і полягають в обов’язку суб'єкта зазнати певних обмежень своїх прав та свобод, в якості покарання за вчинений проступок.

Способи виконання обов'язків різні. Одні виконуються за доп активних дій, інші — утриманням від дій, заборонених нормами права.

Загальні права й обов'язки громадян поширюються на всі галузі й сфери управління. До загальних прав громадян, наприклад, відносяться: право на участь у державному управлінні. Прикладами загальних обов'язків громадян можуть служити: дотримання законів, підзаконних актів, трудової дисципліни.

Спец права й обов'язки — це права й обов'язки громадян у тій або іншій сфері або галузі або групі галузей управління. Наприклад, у сфері економіки кожний громадянин має право на вільне використання своїх здібностей і майна для підприємницької й іншої, не забороненої законом економічної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]