Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otv_na_ekzamene.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
179.94 Кб
Скачать

1. Найдавніші часи в Україні: палеоліт, неоліт, доба металів. Трипільська культура та її історичне значення.

Найдавніша людина на території України з'явилась 1,5млн років тому. До початку нової ери історія умовно поділяеться на кам'яний, мідно- кам'яний, бронзовий та ранній залізний вік. Сама тривала і найдовша епоха в іст. людства- кам'яний вік. Знаряддя праці виготовляли з каменю. Кам'яний вік поділяють на три етапи:палеоліт, мезоліт, неоліт. В період палеоліту первісна людина вміла виготовляти примітивні засоби праці з каменю та дерева. Основними заняттями людини були збиральництво і полювання. Формою існування виступало людське стадо. Жили люди того часу в печерах або хижах із дерева та кісток мамонта.

Характерними рисами є:- поява нового типу людини-неандерталець; -поява вогню; -на зміну неандертальцеві приходить кроманьйонець - “ людина розумна“;-панування матріархату;-поява перших форм світогляду(тотемізм,анімізм,магія,фетишизм).

В епоху мезоліту з 'явилися лук, стріла, сокира. Основними різновидами господарювання стають полювання, рибальство.

В епоху неоліту відбуваеться перехід від привласню вальних форм господарювання до відтворюючих(від збиральництва до землеробства, від полювання до скотарства). Натомість матріархату постає патріархат. Перехідною епохою від кам'яного до металічного періоду-Енеоліт. Перший суспільний поділ праці(скотарство відокремлюється від хліборобства). В лісостеповій зоні України поширюється трипільська культура, яку відкрив археолог Хвойка (від назви села культура й отримала свою назву).Основа господарства-рільне землеробство і скотарство. Приблизно кожні 50 років поселення переносилися на нове місце через виснажені землі.

Бронзовий вік- розпад первіснообщинного ладу. Бронза-перший штучний метал. Відбувается перший поділ праці (відокремлюється скотарство від землеробства). Утвердження патріархату.

поступово переходить від первісного ладу до епохи соціального розшарування. Це не могло не зумовити зіткнення як між племенами, так і всередині племен.

2. Становлення державотворчих традицій на території Укр.: кіммерійці, скіфи, сармати. Античні міста-держави Пн. Причорномор’я.

Кіммерійці – автохтонне корінне населення, перший народ на території України.

-кіммерійці були першими на Україні скотарями, що перейшли до кочового способу життя;

-основа війска –кіннота, які здійснювали походи в Малу Азію.

Скіфи. Політична влада зосереджувалася в Скіфи-кочові скотарі, що витіснили кіммерійців. Наприкінці 6-5 ст до н.е. утворилася скіфська рабовласницька держава-Велика Скіфія. Основою суспільства у скіфів була сімя(родовід вівся по чоловічій лінії). Основним заняттям було кочове скотарство. Скіфи були язичниками.

Сармати (3 ст. до н. е-3 ст. н. е.) Основним заняттям було кочове скотарство, полювання, займалися ремеслом. Військо складалося з піхоти і кінноти.

У 4 ст. були витіснені готами і гунами. Не створили власної держави.

Античні міста-держави Північного Причорномор'я. Даньогрецькі міста виникли в Пв.Прич. в к.7 ст. до н.е., коли почалося активне розселення греків по узбережжях Середземного моря.

Клонізація-заселення та засвоєння нової території. Причини: перенаселення Греції, нестача землі. Найдавніші міста: Ольвія,Тіра, Херсонес, Пантікапей. Основні заняття:землеробство, виноробство, риболовля, ремесла та важливе місце займала торгівля

Політичний устрій. Античні міста-держави Пн.Прич. копіювали грецькі міста-держави. Частина з них була рабовласницькими республіками,в управлінні якими могли брати участь усі вільні громадяни,частина-монархія(Боспорське царство).

Античні колонії сприяли поширенню християнства на українських землях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]