Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTVET_AP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
825.34 Кб
Скачать

87 Склад адмін. Проступку

склад адмін проступку можна визначити як сукупність встановлених законом об'єктивних і суб'єктивних ознак, які характеризують діяння як адміністративне правопорушення.

Об'єктом адмін проступку є суспільні відносини, тобто відносини, які складаються в різних галузях діяльності людей. Розрізняють такі об'єкти: загальний; родовий; безпосередній.

Якщо загальний об'єкт адмін проступку як сукупність суспільних відносин, які охороняються нормами адмін законодавства, на кваліфікацію проступку не впливає, то родовий та безпосередній об'єкти є тими елементами, від чіткого й повного визначення яких залежить точне встановлення ознак конкретного правопорушення, обумовлення його місця в Особливій частині КУпАП. Встановлення родового та безпосереднього об'єкта має також важливе значення для з'ясування характеру і ступеня шкідливості посягання, його правильної кваліфікації, відмежування від інших протиправних дій. загальним суб’єктом адмін проступків служать відносини в сфері виконавчо-розпорядчої діяльності держави.

Родовий об’єкт - це групи тотожних, однорідних суспільних відносин, які в сукупності складають загальний суб’єкт, охороняються комплексом адмін-правових норм і містяться в Особливій частині КУпАП. Одним з різновидів родового є видовий об’єкт, тобто самостійна група суспільних відносин, загальних для ряду проступків.

Безпосередній об'єкт - це конкретні суспільні відносини, поставлені під охорону закону, яким спричиняється шкода певним правопорушенням. Але посягання на суспільні відносини може здійснюватися шляхом протиправного впливу на предмети, які мають суттєве значення для визначення характеру проступку, для правильної його кваліфікації і вказуються в законі як обов’язкова сторона складу правопорушення (наприклад, наявність холодної або вогнепальної зброї в організаторів чи учасників мітингу, демонстрації тощо).

Деякі з адмін проступків можуть заподіювати шкоду не одному, а кільком об'єктам. У цьому випадку один з об'єктів визначається головним, інші - додатковими.

В теорії права під предметом адмін проступку прийнято вважати речі, предмети матеріального світу, гроші, цінні папери, з приводу яких виникають суспільні відносини. Тобто предмет проступку необхідно розглядати як складову частину його об'єкта. Предмет проступку, якщо його названо в конкретних нормах КУпАП , виступає обов'язковою ознакою їх об'єкта, відсутність якої свідчить про відсутність юридичного складу проступку.

88 Стадії провадження в справах про адміністративні правопорушення

купап

Провадження в справах про адмін правопорушення складається з 4х стадій: 1) порушення справи про адмін правопорушення; 2) розгляд справи про адмін правопорушення й винесення по справі постанови; 3) оскарження (або опротестування) постанови по справі про адмін правопорушення (виникає в тих випадках, коли особа, яку притягають до адмін від-ті, або потерпілий не згодні з винесеною відносно них постановою. Постанову по справі може опротестувати прокурор); 4) виконання постанови про накладення адмін стягнення.

Стадія порушення справи про адмін правопорушення полягає в складенні протоколу уповноваженою на те особою або представником громадського формування. Протокол підписує особа, яка його склала, й особа, яка вчинила адмін правопорушення. За наявності свідків і потерпілих протокол може бути підписано також цими особами. Перша стадія провадження в справах про адмін правопорушення закінчується з моменту надіслання протоколу органу (посадовій особі), уповноваженому розглядати справу про адмін правопорушення.

Стадія розгляду справи про адмін правопорушення та винесення по справі постанови полягає в тому, що компетентний орган (посадова особа) проводить остаточне розслідування у справі й дає правову оцінку діям особи, яку зазначено в протоколі як правопорушника.

Загальним правилом справи про адмін правопорушення розглядають у 15денний строк з дня одержання органом (посадовою особою), правомочним розглядати справу, протоколу про адмін правопорушення та інших матеріалів справи. Скорочені строки розгляду справи — 1 доба, 3-, 5- і 7денний строк, встановлено зак-ом про адмін правопорушення для деяких видів правопорушень.

Розглянувши справу про адмін правопорушення, орган (посадова особа) виносить постанову по справі. Постанову виконавчого органу селищної, сільської ради по справі про адмін прав-ня приймають у формі рішення. Вона має містити: найменування органу (посадової особи), який виніс постанову, дату розгляду справи; відомості про особу, щодо якої розглядають справу; викладення обставин, з'ясованих під час розгляду справи; зазначення нормат акта, який передбачає від-ть за дане адмін правопорушення; прийняте по справі рішення.

Постанову колегіального органу приймають простою більшістю голосів членів колегіального органу, присутніх на засіданні, підписують головуючий на засіданні й секретар цього органу.

Наступною (3ю) стадією, яка виникає не в кожному провадженні в справах про адмін прав-ня, є стадія оскарження (опротестування) постанови по справі про адмін правопорушення. Наявність цієї стадії виступає однією з найважливіших гарантій прав правопорушника. Постанову по справі про адмін правопорушення може бути оскаржено ос, щодо якої її винесено, а також потерпілим.

Постанову про одночасне накладення основного й додаткового адмін стягнень може бути в 10денний строк з дня винесення постанови оскаржено за вибором особи, щодо якої її винесено, чи потерпілого в порядку, встановл для оскарження основного або додаткового стягнення.

За загальним правилом скаргу подають до органу (посадовій особі), який виніс постанову по справі про адмін правопорушення, а той протягом 3 діб надсилає її разом зі справою органу (посадовій особі), який правомочний її розглядати.

Виконання постанови про накладення адмін стягнення — завершальна стадія провадження в справах про адмін правопорушення. Її сутність полягає в практичній реалізації адмін стягнення, яке призначено правопорушнику постановою.

У процесі виконання постанови особи, винні у вчиненні адмін проступку, зазнають відповідних обмежень особистого, морального чи матер характеру. Від того, як послідовно реалізовано постанову про адмін стягнення, наскільки справу доведено до кінця, значною мірою залежать рівень ефективності боротьби з адміністративними правопорушеннями, їх попередження, результативність виховання громадян у дусі точного й неухильного додержання законів.

Необхідною умовою виконання постанови про накладення адмін стягнення є вступ її в законну силу. Це означає, що постанова набула юридичного значення та є обов'язковою для виконання.

Постанова охоплює не тільки діяльність уповноваж держ органів, а й поведінку самого порушника. Так, особа, притягнута до адмін від-сті, має виконувати ті чи інші обов'язки, покладені на неї постановою. Ухилення від добровільного виконання постанови про накладення адмін стягнення веде до необхідності застосування щодо правопорушника прим заходів впливу.

Контроль за правильним і своєчасним виконанням постанови про накладення адмін стягнення здійснює орган (посадова особа), який виніс постанову.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]