Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори гос1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
526.34 Кб
Скачать

7. Математичні конкурси і олімпіади у середній і вищій школі.

Середня школа

Всеукраїнські учнівські олімпіади з математики проводяться щороку серед учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів (організатор – Інститут інноваційних технологій і змісту освіти, на який покладається організаційно-методичне забезпечення проведення відповідних змагань).

Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академій наук України (відділ математики), проводиться щороку. Організатор – Національний центр "Мала академія наук України".

Всеукраїнські турніри юних математиків проводяться щороку.

Основними завданнями олімпіад, конкурсів є:

  • виявлення, розвиток обдарованих учнів, надання їм допомоги у виборі професії, залучення їх до навчання у вищих навчальних закладах;

  • формування творчого покоління молодих науковців та практиків для різних галузей суспільного життя;

  • підвищення інтересу до поглибленого вивчення математики;

  • активізація всіх форм позакласної та позашкільної роботи з учнями;

  • формування команд для участі в міжнародних олімпіадах, конкурсах, турнірах.

Організація Всеукраїнських олімпіад

Всеукраїнські учнівські олімпіади проводяться в чотири етапи:

I (перший) етап - шкільні (міжшкільні, училищні) на базі загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів;

II (другий) етап - районні (міські);

III (третій) етап – обласні;

IV (четвертий) етап - на державному рівні.

Звіти про проведення олімпіад та заявки на участь в ІІ етапі надсилаються в районні (міські) оргкомітети до 1 листопада поточного року.

У разі виникнення питань учасники мають право після завершення всіх турів відповідного етапу змагань подавати заяву у письмовій формі апеляційній комісії з приводу правильності та об'єктивності оцінювання виконаних ними завдань.

Переможці IV етапу олімпіад: диплом I ступеня- не більше 1/6, диплом II ступеня – 1/3 від кількості переможців. Решта осіб з числа переможців нагороджуються дипломами III ступеня.

Популярним мат. конкурсом серед учнів є мат. міжнар.конкурс «Кенгуру».На початку 80-х років XX століття Пітер Холлоран, професор математики з Сіднею, вирішив організувати новий тип гри-конкурсу для австралійських школярів: підбірку задач із варіантами відповідей, перевірку яких здійснює комп’ютер. Тисячі школярів могли взяти участь у грі одночасно. Успіх австралійського національного математичного конкурсу був надзвичайний. З 1997 р. конкурс організ. в Україні.

Вища школа

Олімпіада – система масових очних змагань студентів навчальних закладів у творчому застосуванні здобутих знань, умінь та навичок.

Олімпіада проводиться щорічно з метою виявлення, відбору та підтримки обдарованої студентської молоді, розвитку та реалізації здібностей студентів, стимулювання творчої праці студентів та науково-педагогічних працівників, підвищення якості підготовки фахівців, активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів, інтенсифікації та вдосконалення навчального процесу, формування команд для участі в міжнародних олімпіадах.

Організація проведення олімпіади Підготовку проведення олімпіади здійснює організаційний комітет, персональний склад якого затверджується Головою спілки голів обласних рад директорів ВНЗ, до складу оргкомітету Всеукраїнської олімпіади входять досвідчені викладачі-фахівці ВНЗ з різних регіонів України.

Олімпіада проводиться у два етапи.

I етап – з навчальної дисципліни, спеціальності (напряму) у вищому навчальному закладі серед студентів, які в ньому навчаються.

II етап – у базових вищих навчальних закладах з відповідних навчальних дисциплін, спеціальностей (напрямів), перелік яких затверджується наказом Міністерства освіти і науки. II етап Олімпіади проводиться з навчальної дисципліни, спеціальності (напряму), за якими здійснюється підготовка студентів не менш ніж у 5 вищих навчальних закладах України. Кількість студентів, які беруть участь в Олімпіаді, повинна бути не меншою ніж 15 осіб у рівній кількості від кожного вищого навчального закладу.

В Олімпіаді можуть брати участь студенти – громадяни зарубіжних країн (відкрита олімпіада). Умови їх участі узгоджуються з базовим вищим навчальним закладом, відповідальним за проведення Олімпіади, і не повинні суперечити міждержавним та іншим угодам.

Учасники Олімпіади отримують завдання та дають на них відповіді державною мовою.

У Конкурсі беруть участь студенти вищих навчальних закладів України ІІІ-ІV рівнів акредитації незалежно від форм власності та підпорядкування, студенти зарубіжних країн, у тому числі іноземні громадяни, які навчаються у вищих навчальних закладах України.

На Конкурс подаються самостійно підготовлені роботи студентів або студентських колективів (не більше 3 осіб) з актуальних проблем у галузі математичних наук, які є пошуковими за своїм характером, мають наукове й прикладне значення.