Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори гос1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
526.34 Кб
Скачать

16. Наукові і педагогічні семінари з математики у середній і вищій школі

Семінар (лат. seminarium — буквально:"рассадник", "теплиця") — форма учбовий-практичних занять, при якій учні (студенти, стажисти) обговорюють повідомлення, доповіді і реферати, виконані ними за наслідками учбових або наукових досліджень під керівництвом викладача.

Наукові семінари - в наукових колективах традиційна форма підвищення кваліфікації, ознайомлення з роботами колег, форма колективного, публічного робочого обговорення наукової інформації колегами для формування компетенції учасників колективу в об'ємі нових знань, методів, для оптимізації взаємодії за проектами і програмами.

Студентські наукові семінари найчастіше проводяться при кафедрах. Підготовка семінару організується так, щоб протягом семестру кожен студент міг виступити на ньому з доповіддю чи повідомленням, присвяченим підсумкам виконаного дослідження. Діяльність семінарів починається з підготовки студентами старших курсів спеціальних наукових доповідей. Проведення наукового семінару передбачає поглиблене вивчення проблем, що цікавлять студентів. На семінарах кожен студент виступає з виконаною під керівництвом викладача доповіддю по науково-дослідній роботі, захищає свої висновки і пропозиції, отримані в результаті проведеного дослідження. Доповідь рецензують студенти, в її обговоренні приймають участь, як правило, два опоненти з числа учасників семінару. Опоненти попередньо знайомляться з доповіддю, вивчають літературу по темі доповіді та при обговоренні дають їй розгорнуту оцінку. В обговоренні доповіді приймають участь всі учасники наукового семінару. Керує студентським науковим семінаром завідуючий кафедрою або викладач, що активно веде наукові дослідження.

ПЕДАГОГІЧНИЙ СЕМІНАР - це одна з основних форм семінарів, яка полягає в ознайомленні з новітніми досяг­неннями педагогічної науки і передового досвіду та в обговоренні слухачами повідом­лень, доповідей, рефератів, ви­конаних ними за результатами досліджень самостійно під керів­ництвом спеціалістів у даній га­лузі. Педагогічний семінар з математики має на темі ознайомлення та обговорення новітніх досягнень педагогічної науки, які торкаються викладання математичних дисциплін. В середній школі він як правило проводиться серед педагогічних працівників школи, а у вищій школі – серед викладачів та студентів педагогічних спеціальностей.

Організація педагогічного семінару потребує висо­кої кваліфікації організаторів ме­тодичної роботи або прямих зв'язків з ученими, представника­ми Академії педагогічних наук, педагогами, кваліфікованими лек­торами інститутів післядипломної педагогічної освіти. Важливою позитивною тенденцією в роботі педагогічного семінару є органічний взаємозв'язок теорії й практики на його заняттях.

Проводячи педагогічний семінар, необхід­но забезпечити атмосферу твор­чості, неформального спілкуван­ня. У деяких випадках після твор­чого повідомлення можна органі­зувати дискусію, диспут.

Під час роботи семінару можливе й колек­тивне вирішення навчально-педа­гогічних завдань. Педагогічні семінари можуть бути ефективною формою залучення студентів (вчителів, викладачів) до творчої науково-дос­лідницької діяльності. Практика свідчить, що робота такого семі­нару упродовж багатьох років по­мітно підвищує загальну і педаго­гічну культуру його учасників.

Для забезпечення функціону­вання семінару характерні такі етапи роботи:

Вибір теми.

Складання плану.

Добір літератури.

Визначення проблеми.

Вивчення проблеми.

Написання тез, рефератів, повідомлень.

Виклад змісту рефератів, повідомлень.

Формулювання рекомен­дацій.

Зворотний зв'язок — вико­нання рекомендацій, творче їх ос­мислення та впровадження в прак­тику роботи.