Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори гос1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
526.34 Кб
Скачать

24. Засоби контролю при вивченні математики. Тестування у середній і вищій школі, його переваги і недоліки.

До засобів перевірки відносяться питання, задачі та інші завдання, за допомогою яких виявляються знання, уміння, навички учнів. В теперішніх умовах створюються і розповсюд­жуються такі засоби машинної і без машинної перевірки, які не по­требують великої кількості часу на підготовку, проведення і обробку результатів. З машинних обладнань поширені класи автоматизованого контролю знань з застосуванням контролюючих засобів (АК, АМК-1, «Орленок», УГК, «Диск-18», «Ласточка» й ін.) або інформаційно-контролюючих (індивідуальні навчаючі машини і обладнання типу тре­нажів).

Контролюючі технічні засоби призначені для поточної і тематичної перевірки знань, умінь і навичок учнів. Вони сприяють організа­ції фронтальної перевірки, оперативному одержанню інформації про ступінь розуміння і засвоєння певної частини навчального матеріалу, активізації розумової діяльності кожного школяра. За своїм принци­пом вони розраховані на використання різноманітних перевірних завдань, відповіді на які учні дають цілком без шифрування або з попереднім шифруванням у вигляді відповідної послідовності цифр. Найбільш активно використовуються перевірні завдання з вибором відповіді: учням пропонують завдання з декількома відповідями або результатами, серед яких вони вибирають правильний і вводять в контролюючий пристрій через пульт, який є на кожному учнівському столі. Запропоновані учням перевірні завдання або їх системи перед опитуванням попередньо записують на дошці або використовують спе­ціальні плакати чи кодопозитиви.

Деякі контрольно-навчаючі обладнання дають можливість кожному учневі проконтролювати правильність виконаних ним дій. Учні порівнюють свої результати з відповіддю, попередньо закладеною вчите­лем у машину, що забезпечує організацію самоконтролю знань.

3 безмашинних засобів перевірки активно використовуються коротко­часні усні й письмові перевірні роботи, математичні диктанти, кон­трольні роботи на один або два уроки. Ці засоби перевірки добре роз­роблені і висвітлені в навчально-методичній літературі, в дидактичних матеріалах для вчителя. У комплекс засобів перевірки входять окремі питання, задачі і завдання, багато яких виготовляють у вигляді таблиць, карток з друкованою основою, матриць, завдань з вибором відповіді та ін. Ці засоби перевірки розробляються для кожного класу і висвітлюються на сторінках методичної літератури.

Тестування використовується для оперативної перевірки якості знань учнів з можливістю машинного введення даних (відповідей) і автоматизованої обробки результату з наперед заданими параметрами якості. Кожен тест складається з питань і відповідей, підібраних і побудованих відповідно до певних принципів. Характер питань в значній мірі визначається специфікою і логікою того учбового предмету, для перевірки якого даний тест призначається.

Питання тестів можна звести до двох основних типів: засновані на пізнаванні і засновані на пригадуванні і доповненні.

Найбільше поширення набули тести з питаннями першого типу, часто звані виборчими тестами. До кожного питання пропонується декілька відповідей на вибір, учень повинен знайти серед них правильний.

Серед виборчих тестів, у свою чергу, можна виділити альтернативні тести, тести множинного вибору і тести перехресного вибору.

Альтернативні тести зводяться до того, що учень повинен відповісти на запропоноване питання "та" чи ні". Приклади питань альтернативного тесту:

1. Чи є правильна чотирикутна призма паралелепіпедом? Так, ні (вірне підкреслити).

2. Ділиться 3521 на 9?

3. Чи є одиниця простим числом? і т.д.

Тести множинного вибору звичайно припускають вибір однієї відповіді з числа декількох запропонованих. Одним з різновидів виборчих тестів є тести перехресного вибору, або тести на зіставлення, призначені для встановлення відповідей до них, записаних в довільному порядку.

Приклад. Встановіть відповідність між кількістю граней многогранників, названих в лівій колонці, з числом в правій колонці.

1. Чотирикутна піраміда 2. Октаедр. 3. Ікосаедр. 5. Додекаедр. 4. Паралелепіпед.

1) 20. 2) 5. 3) 12. 4)4. 5) 6

Ваша відповідь: 1-2-3-4-5-.

До тестів на зіставлення можна віднести також тести ідентифікації, коли замість словесних або числових відповідей приводяться схеми, графіки, діаграми, креслення і т.п. Учень повинен розпізнати зображення і пронумерувати їх відповідно до умови. Приклад:

Встановіть, чи існує відповідність між графіками функції у = ах2 + bх + з (мал. 1) і співвідношеннями:

а) а < О, = 0;

б) а < О, > 0;

в) а > О, > 0;

г) а > О, = 0 (де - дискримінант).

Сюди ж можна віднести і тести на систематизацію, використовувані для визначення знання тими, що вчаться алгоритмів різних процесів, уміння упорядкувати ті або інші поняття по певній ознаці і т.д. Набули відоме поширення і технічні засоби для їх реалізації, звані тренажерами.

Приклад. Розташуйте номери нижченаведених многогранників у порядку зростання числа їх вершин.

1. Паралелепіпед.

2. Шестикутна піраміда.

3. Тетраедр.

4. Октаедр.

5. П'ятикутна усічена піраміда.

Тести на пригадування і доповнення, тобто тести другого типу будуються звичайно так: учню пропонується зв'язний текст, в якому пропущені окремі числа, слова, формули або вирази, він повинен заповнити пропуски.

Такі тести використовуються, зокрема, в зошитах з друкарською основою, подібне оформлення відповідей застосовується також в лінійних програмованих матеріалах. При машинній перевірці знань відповіді до питань тестів цього типу вводяться за допомогою числового, число - кодованого і результативного способів введення відповідей.

Приклад. Сторона трикутника, лежача проти прямого кута, називається ............ Це характерний приклад з лінійної програмованої допомоги. Учень повинен пригадати і вписати назву відповідної сторони. Перевагою тестування є можливість охоплення матеріалу з усіх розділів. Оцінювання результатів носить більш об'єктивний характер і не залежить від професійних і особистісний якостей вчителя.