Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ ост. версія УРА))г.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать
  1. Облік випуску готової продукції та її збуту

До готової продукції сільськогосподарського виробництва відносять продукцію, одержану від власних рослинницьких, тва-ринницьких та переробних промислових підприємств, яка при-значена для продажу на сторону та для іншого невиробничого споживання (видачі й продажу працівникам, передачі у неви-робничу сферу тощо); продукцію, яка призначена для спожи-вання як корми або насіння безпосередньо у господарстві ( у тому числі відходи, побічна продукція, зелена маса, саджанці для зак-ладання та ремонту власних багаторічних насаджень). Для об-ліку такої продукції призначено синтетичний рахунок 27 «Про-дукція сільськогосподарського виробництва», до якого відкри-вають окремі субрахунки за галузями виробництва.

Продукція зернових культур ( крім кукурудзи на зерно) при-буткується у бункерній масі, яка визначається зважуванням зер-на після надходження його від комбайна на тік. Після досушу-вання та очищення зерна визначають його реальну ( амбарну) масу. Усушку зерна та масу мертвих відходів (насіння, листя і стебла бур’янів, полова, земля і т. ін.) відносять на зменшення валового збору зерна методом «червоного сторно»:

Д-т субрах. 271 «Продукція рослинництва», К-т субрах. 231 «Рослинництво».

Зерно кукурудзи надходить від комбайна на тік, як правило, в качанах. Для визначення фізичної маси зерна кукурудзи базис-ної вологості виконують спеціальні розрахунки, використовую-чи дані лабораторного аналізу.

Посівне зерно, зібране із сортових насінних ділянок, збері-гають і обліковують окремо. При його реалізації, крім товарно-транспортної накладної, обов’язково виписують « Сортове свідоц-тво» (с.-г. об., ф. № 213). Аналогічно оформляють реалізацію сортового насіння інших культур, для чого використовують «Свідоцтво про сортову картоплю» (с.-г. об., ф. № 217), «Свідоц-тво про гібридне насіння» (с.-г. об., ф. № 219) та ін[46,c.125].

Вартість зелених кормів, згодованих тваринам шляхом ви-пасу, відображають в обліку як витрати тваринництва без їх оп-рибуткування на рахунку 27. На підставі відповідних документів, складених за участі представників агрономічної та зоотехнічної служби, витрати на вирощування згодованих шляхом випасу кормів списують таким проведенням:

Д-т субрах. 232 «Тваринництво» (відповідна облікова група тварин),

К-т субрах. 231 «Рослинництво» (відповідна культура або група культур).

Продукцію господарського використання тварин (молоко, яйця, мед, кокони тутового шовкопряда тощо) оприбутковують на дебет субрахунка 272 «Продукція тваринництва» аналогічно оприбуткуванню продукції рослинництва.

Оприбуткування зернової продукції здійснюється трьома методами, зокрема оформляється[46,c.112]:

1) реєстр відправки зерна та іншої продукції з поля (форма № 77);

2) путівка на вивезення продукції з поля (форма № 77а);

3) талон водія (форма № 776), талон комбайнера (форма № 77в) і талон бункериста (форма № 77г).

1. Реалізація продукції, відправка в заготівельні організації оформляється товарно-транспортною накладною (форма № 1-СГ (зерно), № 1-СГ (овочі).)

2. Внутрішньогосподарське переміщення оформляється накладними (форма 87).

3. Використання в господарстві оформляється актами (при використанні насіння і садівницького матеріалу), відомостями (при списанні кормів на годування тварин) та ін.

Сільськогосподарську продукцію, насіння і корми, які надходять із виробництва протягом року, оцінюють за плановою собівартістю з коригуванням у кінці року після розрахунку фактичної собівартості.

Насіння і корми виробництва попереднього року оцінюють за фактичною собівартістю попереднього року.

Підприємство обирає один з методів, виходячи з конкретних умов.

Найбільш прогресивним є третій метод, за якого комбайнер і шофер під час навантаження зерна на автомобіль обмінюються талонами.

При прийманні зерна на тік або склад його обов'язково зважують і оформляють Реєстром приймання зерна вагарем (фор­ма № 78). При цьому шофер передає вагарю талони, отримані ним від комбайнерів.

На підставі первинних документів завідуючий током (комірник) робить записи у Книзі складського обліку (форма № 40) і Відомості руху зерна та іншої продукції (форма № 80).

Оприбуткування урожаю картоплі, цукрових буряків, овочевих, баштанних, горіхоплідних, плодово-ягідних та субтро­пічних культур здійснюють у Щоденнику надходження сільськогосподарської продукції (форма № 81), де записують масу кожної партії продукції, дату і місце збирання (приймання).

Якщо негайне зважування ускладнено, можна застосувати раніше виміряну тару певного вмісту (відра, ящики тощо).

Для визначення маси коренеклубневих плодів, які зберігаються в буртах, допускається оприбуткування врожаю шляхом заміру буртів і визначення маси 1 м3 продукції в бурті.

Для обліку реалізації сільськогосподарської продукції використовують кілька рахунків:

90 “Собівартість реалізації”,

93 “Витрати на збут”,

70 “Доходи від реалізації”.

Доходи від реалізації сільськогосподарської продукції та біологічних активів як запасів, котрі оцінюють за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу, визначають відповідно до П(С)БО 15 “Доходи”[33,c.208].

Собівартість біологічних активів та сільськогосподарської продукції реалізованих як запаси, дорівнює вартості за котрою їх відображають в обліку на дату реалізації: первісній (яка дорівнює справедливій вартості, за вирахуванням очікуваних витрат на місці продажу, визначеній при первісному визнанні) чи чистій вартості реалізації.

Собівартість реалізованих біологічних активів, що оцінюють за справедливою вартістю, дорівнює їх справедливій вартості, за вирахуванням очікуваних витрат на місці продажу, яку було визнано на останню дату балансу і за якою їх відображають в обліку на дату реалізації.

При реалізації сільськогосподарської продукції та біологічних активів на суму доходу роблять бухгалтерський запис[16,c.238]:

Дт 36 “Розрахунки з покупцями та замовниками”

Кт 701 “Дохід від реалізації готової продукції”.

На суму податкового зобов’язання роблять наступний запис:

Дт 701 “Дохід від реалізації готової продукції”

Кт 641 “Розрахунки за податками”.

Фактичну собівартість реалізованої сільськогосподарської продукції відображають за[31,c.48]:

Дт 901 “Собівартість реалізованої продукції”

Кт 27 “ Продукція сільськогосподарського виробництва”;

Фактичну собівартість додаткових біологічних активів рослинництва відображають за [31,c.48]:

Дт 901 “Собівартість реалізованої продукції”

Кт 27 “ Продукція сільськогосподарського виробництва”;.

Фактичну собівартість додаткових біологічних активів тваринництва відображають за:

Дт 901 “Собівартість реалізованої продукції”

Кт 21 “Поточні біологічні активи”;

Фактичну собівартість довгострокових біологічних активів, які оцінені за справедливою вартістю відображають за[31,c.48]:

Дт 901 “Собівартість реалізованої продукції”

Кт 16 “Довгострокові біологічні активи”.

Списання доходу і витрат на фінансовий результат відповідно відображають за[31,c.48]:

Дт 701 “Дохід від реалізації готової продукції”

Кт 79 “Фінансові результати” та

Дт 79 “Фінансові результати”

Кт 901 “Собівартість реалізованої продукції”.

При виїзній торгівлі сільськогосподарською продукцією на ринку бухгалтерські записи будуть наступними[31,c.50]:

Дт 27 Кт 27 – передача сільськогосподарської продукції за накладною;

Дт 372 “Розрахунки з підзвітними особами”

Кт 301 “Каса” – на суму коштів на покриття витрат за відрядженням і сплатою ринкового збору;

Дт 93 “Витрати на збут”

Кт 23 “Виробництво” – на суму витрат на доставку сільськогосподарської продукції на ринок (паливно-мастильні матеріали, заробітна плата);

Дт 372 “Розрахунки з підзвітними особами”

Кт 701 “Дохід від реалізації готової продукції” – на суму виручки (доходу від реалізації продукції);

Дт 901 “Собівартість реалізованої продукції”

Кт 27 “ Продукція сільськогосподарського виробництва” – на фактичну собівартість реалізованої сільськогосподарської продукції;

Дт 301 “Каса в національній валюті”

Кт 372 “Розрахунки з підзвітними особами” – на суму виручки, зданої в касу;

Дт 701 “Дохід від реалізації готової продукції”

Кт 64 “Розрахунки за податками й платежами” – на суму ПДВ.

Списання на фінансовий результат відображають бухгалтерськими записами[31,c.52]:

Дт 701 “Дохід від реалізації готової продукції”

Кт 79 “Фінансові результати” – на суму доходу;

Дт 79 Кт 901 “Собівартість реалізованої продукції” – на фактичну собівартість реалізованої сільськогосподарської продукції;

Дт 79 Кт 93 “Витрати на збут” – на суму витрат на збут.

Облік витрат на роботи тракторів на сільськогосподарських і транспортних операціях ведуть на одному аналітичному рахунку у складі субрахунка 2351 за такими статтями: матеріальні витрати (паливо на транспортні роботи, запасні частини, будівельні мате-ріали, малоцінні та швидкозношувані предмети); оплата праці з нарахуваннями на соціальні заходи ( крім оплати праці трактористів-машиністів за роботи у рослинництві); амортизація; інші витрати.

Протягом звітного періоду на кредиті субрахунка 2351 відображають тільки планову собівартість фактично виконаних транс-портних робіт тракторів (у тонно-кілометрах і еталонних гекта-рах), списують їх на споживачів послуг (дебет рахунків 15, 20, 21, 22, 23 , 91, 92 та ін.). У кінці року дебетове сальдо субрахунка 2351 розподіляють пропорційно загальній кількості виконаних робіт в умовних еталонних гектарах між окремими культурами (групами культур) і транспортними роботами тракторів та дос-писують їх на відповідні рахунки. Д-т субрах. 901 «Собівартість реалізованої готової продукції», К-т рах. 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва».

Облік доходу від реалізації та витрат на збут ведуть у загальноприйнятому порядку.

Для документального оформлення операцій із реалізації продукції рослинництва передбачені відповідні документи. На кожну партію зерна, що відправляється на заготівельні пункти, за Талонами комбайнера і шофера (ф. № 77в) - виписують Товарно-транспортну накладну на перевезення зерна (ф. 1-сх) в чотирьох примірниках, а при його перевезенні транспортом зі сторони - в п'яти. При цьому перший примірник залишається в господарстві з підписом водія, три наступних вручаються водію. Після приймання зерна другий примірник залишається на хлібоприймальному пункті, третій повертається в господарство з поміткою про приймання вантажу, четвертий залишається у водія як підстава для заповнення Дорожнього листа вантажного автомобіля[43,c.48].

Подорожній лист вантажного автомобіля (ф. № 2) складається для документального відображення роботи водія та автомобіля. Дорожній лист тракториста (ф. № 68) складається аналогічно.

Основним документом, який є підставою для бухгалтерського обліку заставних закупівель зерна в сільськогосподарського товаровиробника, є Складська квитанція.

Реалізація цукрових буряків. Кожна партія цукрових буряків, відвантажена з господарства, супроводжується Товарно-транспортною накладною на перевезення цукрового буряку (ф. 1-сх). Товарно-транспортну накладну виписують у чотирьох примірниках. Перший залишається в господарстві, другий - передається приймальному пункту, а третій і четвертий - транспортній організації що перевозить цукрові буряки на заготівельні пункти. На підставі даних Товарно-транспортних накладних на цукрові буряки, прийняті від господарства за день, бухгалтерія заготівельного пункту виписує Прийомну накладну (див. Додаток 3). Вона є основним документом по заготівлі цукрових буряків[46,c.125].

Аграрні товаровиробники мають право на договірній основі реалізувати продукцію за державним контрактом, за спотовими, форвардними, ф'ючерсними контрактами, за опціонами, через біржу, торговий дім і т. ін.

Поставка аграрної продукції і сировини за контрактною системою здійснюється: державний контракт - за рахунок коштів державного бюджету, а регіональний - за рахунок місцевого бюджету. Відповідно до Указу Президента України від 18 січня 1995 року "Про заходи щодо реформування аграрних відносин" закупівля частини аграрної продукції здійснюється шляхом торгів ф'ючерсними, форвардними та спотовими контрактами, іншими угодами на спеціалізованих аграрних біржах [3].

Торгівля за ф'ючерсними контрактами проводиться з метою гарантованого збуту виробленої продукції. У цьому разі укладається угода на поставку продукції в майбутньому з оплатою після поставки за цінами, які складуться на момент переходу права власності.

Відповідно до законодавства торгівля за форвардними контрактами проводиться при поставці стандартного товару в майбутньому (через один, три, шість чи дев'ять місяців) з оплатою протягом двох днів після укладення угоди [6,234c.].

Торгівля за спотовими контрактами проводиться наявним стандартним товаром, який протягом тижня після укладення угоди поставляється до сертифікованого біржового складу за рахунок продавця. Оплата продукції здійснюється протягом двох днів після укладення угоди[31,c.48].

Опціонна угода засвідчує право придбати (продати) товар на певних умовах у майбутньому з фіксацією ціни на час укладення опціону або на час такого придбання за рішенням сторін контракту. Слід зазначити, що біржова торгівля аграрною продукцією не досягла значного обсягу, закупівля її заготівельними організаціями в товаровиробників здійснюється здебільшого за договором контрактації та інших договорів.

За договором контрактації аграрний товаровиробник зобов'язується виростити (виробити) сільськогосподарську продукцію і передати її у власність контрактантові (заготівельникові) або зазначеному ним одержувачеві, а контрактант (одержувач) зобов'язується прийняти цю продукцію і оплатити її за обумовленими цінами.

У цьому договорі зазначається: вид продукції (її кількість), якість, строки, ціна, порядок та умови доставки, місце здачі-приймання, вимоги до тари (упаковки), порядок розрахунків, обов'язки заготівельника по наданню господарству допомоги в організації виробництва аграрної продукції, її транспортуванні, майнова відповідальність сторін за порушення договору та інші умови[36,c.148].

У разі порушення сторонами своїх обов'язків за договором контрактації настає майнова відповідальність у вигляді неустойки і відшкодування збитків. Так, при невиконанні умов щодо кількості, асортименту, термінів здачі аграрної продукції сільськогосподарські виробники сплачують заготівельним і переробним підприємствам неустойку, розмір якої встановлюється в договорі у відсотковому відношенні до вартості недопоставленої продукції за цінами, обумовленими в договорі [5].

За невиконання договірних зобов'язань з приймання продукції заготівельник сплачує аграрному товаровиробнику неустойку, як правило, в розмірі, в якому товаровиробник відповідає перед заготівельником за несвоєчасну здачу продукції. Контрактант також відшкодовує сільськогосподарському виробнику фактичні витрати, пов'язані з доставкою (її вартість перевезення в обидва кінці), якщо ця продукція транспортувалася до місця приймання засобами останнього.

Відповідно до Закону України від 22 листопада 1996 року "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань в разі прострочення платежу за аграрну продукцію заготівельник сплачує пеню [4].

Аграрні товаровиробники реалізують сільськогосподарську продукцію на основі і інших договорів. Так, реалізація вирощеної аграрної продукції може здійснюватись за договором купівлі-продажу безпосередньо зі складу аграрного товаровиробника, з поля, з транспортного засобу самим виробником або через власні крамниці, лотки, а також через товарні біржі, торгові доми, продовольчі державні і приватні крамниці тощо. Продукція переробки реалізується аграрними товаровиробниками за договорами поставки.

Законодавство України регламентує реалізацію сільськогосподарської продукції і за договором комісії, і шляхом міни.

Таблиця 8.1.

Основні покупці сільськогосподарської продукції Агрохолдингу «Мрія» [48]

Назва покупця

31/12/2010 Actual

30/06/2010 Actual

Назва с/г продукції

ALAN LTD UNION

12 776

-

Картопля

Blayts Development, Private

9 842

149

Пшениця , ріпак, гречка

Elektropromservis, Ltd.

8 154

-

Пшениця

MAG Commodities GmbH

3 879

-

Ріпак

Ltd. "AHRIKOM"

3 098

-

Пшениця

Продукція «Мрії» постачається у більш, ніж 20 країн світу, в тому числі і найбільшим харчовим компаніям Європи. Велика частина продукції компанії експортується в Європу, Азію та Африку, задовольняючи попит населення всього світу і приносячи значний дохід акціонерам. Компанія є партнером багатьох великих міжнародних та українських виробників продуктів харчування і торгових компаній.