Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ ост. версія УРА))г.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать
  1. Облік необоротних активів та фінансових інвестицій

Згідно з ПБО 7 основні засоби – матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік) [16,c.158].

Первісна вартість об’єкта основних засобів відповідно до п. 8 ПБО 7 включає:суми, що сплачують постачальникам активів та підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків);реєстраційні збори, державний збір і аналогічні платежі, здійснювані в зв’язку з придбанням (отриманням) прав на об’єкт основних засобів;суми ввізного мита;суми непрямих податків у зв’язку з придбанням (створенням) основних засобів (якщо вони не відшкодовуються підприємству);витрати зі страхування ризиків доставки основних засобів;витрати на установку, монтаж, налагодження основних засобів;інші витрати, безпосередньо пов’язані з доведенням основних засобів до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Об’єкт основних засобів визнається активом, якщо існує імовірність того, що підприємство одержить у майбутньому економічні вигоди, пов’язані з використанням цих активів і їх оцінка може бути вірогідно визначена [16,c.159].

Придбання та створення основних засобів зараховується на баланс за первісною вартістю. Залежно від способу придання (за гроші, шляхом обміну, безоплатної передачі).

Первісною оцінкою основних засобів є собівартість їх придбання або створення. Собівартість об’єкта основних засобів включає купівельну ціну (в тому числі ввізне мито та безповоротні податки) й витрати, що безпосередньо пов’язані з приведенням цього об’єкта в робочій стан для використання за призначенням.

Особливістю сільськогосподарських підприємств є те, що до необоротних активів належать довгострокові біологічні активи, земля, капітальні витрати на поліпшення земель та інші необоротні активи.

Слід зазначити, що за субрахунками “Тварини” і “Багаторічні насадження” здійснюють облік довгострокових біологічних активів, у тому числі багаторічних насаджень, які не пов’язані із сільськогосподарською діяльністю. П(С)БО–30 “Біологічні активи” передбачено, що біологічний актив визнають основним засобом, якщо його використовують в іншій діяльності, ніж сільськогосподарська, очікуваний термін його використання більше року (або операційного циклу, якщо він довший за рік) [31,c.28].

До необоротних активів сільськогосподарських підприємств також відносять незрілі довгострокові активи. Незрілі довгострокові біологічні активи охоплюють біологічні активи, операційний цикл створення яких перевищує 12 місяців, за винятком тварин на вирощуванні та відгодівлі, які у звітному періоді ще не здатні давати сільськогосподарську продукцію або додаткові біологічні активи визначеної якості. Щодо галузі рослинництва, то довгострокових біологічних активів підприємства не вирощують.

Агрохолдинг «Мрія» працює в галузі рослинництва, тому довгострокових активів у складі необоротних активів немає.

Амортизацію нараховують тільки на довгострокові біологічні активи, які обліковують за первісною вартістю. Об’єктом амортизації таких біологічних активів є вартість, що амортизується (первісна вартість, зменшена на величину ліквідаційної вартості). Ліквідаційна вартість дорівнює сумі, яку підприємство очікує отримати від реалізації або ліквідації довгострокових біологічних активів після закінчення терміну їх корисного використання (вартість деревини насаджень, тварин або їх м’яса і шкур тощо), за вирахуванням витрат, пов’язаних із їх продажем або ліквідацією. Амортизацію нараховують протягом терміну корисного використання, який підприємство встановлює самостійно при зарахуванні довгострокових біологічних активів на баланс. Нараховують амортизацію, використовуючи методи, передбачені П(С)Б –7 “Основні засоби”. А саме[33,c.159]:

  • прямолінійний;

  • зменшення залишкової вартості;

  • прискореного зменшення залишкової вартості;

  • виробничий метод;

  • кумулятивний.

В агрохолдингу «Мрія» застосовуються 2 методи амортизації. Для необоротних активів адміністративного пизначення та нематеріальних активів - прямолінійний метод, для необоротних активів зайнятих безпосередньо у вирощенні культур – виробничий метод. Термін корисного використання ОЗ співпадають з рекомендаціями Податкового Кодексу України, тобто становлять наприклад для будівель мінімум 20 років , для транспортних засобів 5 років. Групи необоротних активів відповідно до Податкового Кодексу України N 4279-VI ( 4279-17 ) від 22.12.2011 поділяють на 16 груп, що і визначає терміни корисної експлуатації для кожної групи. Нематеріальні активи поділяються на 6 груп. Розрахунок амортизації здійснюють у «Розрахунку амортизації Оз та інших необоротних активів» типова форма ОЗСГ – 5 (ди. Дод.7,8) [33,c.181].

Специфіка сільськогосподарських підприємств полягає в тому, що на основний засіб праці- землю не нараховується амортизація.

Підставою для здійснення бухгалтерських записів є первинні документи. Для оприбуткування основних засобів і довгострокових біологічних активів використовують такі документи: “Акт приймання-передачі основних засобів”, “Акт приймання багаторічних насаджень і передачі їх в експлуатацію”, “Акт приймання–здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів”, “Акт на переведення тварин із групи в групу”[34,c.254].

Вибуття основних засобів і довгострокових біологічних активів оформляють Актом на списання основних засобів, Актом на списання автотранспортних засобів, Актом на вибракування тварин із основного стада, Актом на списання багаторічних насаджень.

Залежно від видів основних засобів аналітичний облік ведуть на інвентарних картках обліку основних засобів. Крім того операції з основними засобами на підприємстві оформляють первинною обліковою документацією[16,c.172]:

ОЗ-1 (основні засоби) — акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів ( див. Дод. 2);

ОЗ-2 — акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих об’єктів (див. Дод.3);

ОЗ-3 — акт списання основних засобів ( див.Дод. 4) ;

ОЗ-4 — акт списання автотранспортних засобів;

ОЗ-5 — акт про установку, пуск і демонтаж будівельних машин;

ОЗ-6 — інвентарна картка обліку основних засобів (див. Дод. 5,6);

ОЗ-7 — опис інвентарних карток з обліку основних засобів;

ОЗ-8 — картка обліку руху основних засобів;

ОЗ-9 — інвентарний список основних засобів;

ОЗ-14 — розрахунок амортизації основних засобів (для промислових підприємств);

ОЗ-15 — розрахунок амортизації основних засобів (для будівельних організацій);

ОЗ-16 — розрахунок амортизації по автотранспорту.

ОЗ обліковуються по кожному окремому об'єкту (інвентарний об'єкт). Кожній одиниці обліку присвоюється інвентарний номер, який зберігається за об'єктом на протязі всього періоду експлуатації.

На кожен об'єкт ОЗ на підставі акту прийому-передачі заповнюється інвентарна картка в одному екземплярі. Інвентарні картки підлягають обов'язковій реєстрації, заповняється опис інвентарних карток з обліку ОЗ. Картки зберігаються в картотеці, де вони класифікуються за двома варіантами[16,c.179]:

1) за групами і за матеріально-відповідальними особами;

2) за матеріально-відповідальними особами, по кожній особі за групами.

Аналітичний облік відображає технічну та економічну характеристики об'єкту, його місцезнаходження, первісну вартість та переоцінку, норму амортизаційних відрахувань. В аналітичному обліку відображають всі зміни, що сталися за час експлуатації об'єкту.

Синтетичний облік ОЗ ведеться на рахунку 10 „Основні засоби", що має 9 субрахунків; інших необоротних матеріальних активів - 11 „Інші необоротні матеріальні активи". В балансі сальдо на цих рахунках відображається однією стрічкою - основні засоби. Ці рахунки активн[36,c.257]і:

по Дебету - поступлення ОЗ, до оцінка;

по Кредиту - списання внаслідок продажу, безоплатної передачі, ліквідації, уцінки ОЗ.

Синтетичний облік ведеться в журналі-ордері №4. В цьому журналі вказується назва об'єкта, що поступив або вибув, первісна вартість, знос, залишкова вартість.

Кореспонденції рахунків з обліку придбання ОЗ наведено в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1.

Придбання основних засобів [16,c.199]

№ п/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1

2

3

4

1

Отримано ОЗ за договором поста­чання

15

63

2

Відображено суму ПДВ, яка включена до вартості меблів

641

63

3

Проведено оплату за договором по­стачання

63

31

4

Витрати на транспортування ОЗ

15

63

5

Відображено суму ПДВ у складі транспортних витрат

641

63

6

Витрати зі складання та встановлення ОЗ

15

66, 65

7

Проведено оплату транспортних по­слуг

63

31

8

Зарахування ОЗ до об'єктів основ­них засобів

10, 11

15

Кореспонденції з обліку вибуття основних засобів наведені в таблиці 2.2.

Таблиця 2.2.

Порядок відображення в бухгалтерському обліку вибуття об'єктів основних засобів [16,c.195].

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1

2

3

4

1

Відображено дохід від продажу ОЗ

377

742

2

Відображена сума подат­кових зобов'язань з ПДВ

742

64

3

Списаний знос ОЗ

131

10, 11

4

Списана залишкова вар­тість ОЗ

972

10, 11

5

Отримана виручка від по­купця

311

377

Агрохолдинг «Мрія» - підприємство з іноземними інвестиціями. 80% акцій компанії належить родині Гута, а 20% акцій компанії обертаються на Франкфуртській фондовій біржі у формі GDR.

Фінансові інвестиції — активи, які утримує підприємство з метою збільшення прибутку (у вигляді відсотків і дивідендів тощо), зростання вартості капіталу або інших вигод для інвестора[16,c.345].

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про фінансові інвестиції визначаються П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції».

Інвестиціями вважають всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладають в об’єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті якої створюють прибуток (дохід) або досягають соціальний ефект. Інвестиції класифікують за окремими ознаками[16,c.346] .

За об’єктами вкладень є фінансові і капітальні інвестиції та реінвестиції.Фінансові інвестиції – це такі, які передбачають придбання корпоративних прав,цінних паперів, деривативів та інших фінансових інструментів. Корпоративні права – це право власності на статутний фонд (капітал)юридичної особи або його частку (пай), включаючи права на управління,отримання відповідної частки прибутку такої юридичної особи, а також активів у разі її ліквідації відповідно до чинного законодавства, незалежно від того, чи створена така юридична особа у формі господарського товариства, підприємства, заснованого на власності однієї юридичної або фізичної особи, або в інших організаційно-правових формах.

Капітальні інвестиції – це такі, які передбачають придбання будинків, споруд, машин та інших об’єктів основних засобів і нематеріальних активів, які підлягають амортизації[16,c.349].

Реінвестиції – це такі, які передбачають здійснення капітальних або фінансових інвестицій за рахунок доходу (прибутку), отриманого від інвестиційних операцій[16,c.350].

За характером участі є прямі та портфельні інвестиції. Пряма інвестиція – це така, що передбачає внесення коштів або майна до статутного капіталу юридичної особи в обмін на корпоративні права, емітовані такою юридичною особою. Портфельна інвестиція – операція, яка передбачає придбання цінних паперів, їх похідних та інших фінансових активів за кошти на фондовому ринку.

Фінансові інвестиції в Агрохолдингу «Мрія» розміщені на фондовому ринку у вигляді акцій.(див. рис. 2.2.)

Оцінка фінансових інвестицій здійснюється у двох випадках: при безпосередньому проведенні фінансової інвестиції (первісна оцінка) та при складанні фінансової звітності (оцінка на дату балансу).

Поточні і довгострокові фінансові інвестиції первісно оцінюються та відображаються у бухгалтерському обліку за собівартістю. Вона складається з ціни придбання, комісійних винагород, мита, податків, зборів, обов’язкових платежів та інших витрат, безпосередньо пов’язаних з придбанням фінансової інвестиції[16,c.1721].

Розглянемо приклад. ТОВ «Мірум Менеджмент» купило 10000 акцій по 0,50 грн за акцію, вартість послуг фінансових посередників 480 грн, в тому числі сума сплаченого ПДВ 80 грн.

Звідси, собівартість фінансової інвестиції в акції 5400 грн (10000 х 0,50 + 480 – 80 = 5400). Якщо придбання фінансових інвестицій здійснюється шляхом обміну на цінні папери власної емісії, то собівартість фінансових інвестицій визначається за справедливою вартістю переданих цінних паперів.

Якщо придбання фінансової інвестиції здійснюється шляхом обміну на інші активи, то її собівартість визначається за справедливою вартістю цих активів. У П(С)БО 19 “Об’єднання підприємств” дається визначення терміну “Справедлива вартість” – це сума, за якою може бути здійснений обмін активу, або оплата зобов’язання в результаті операцій між обізнаними, зацікавленими та незалежними сторонами.

Дивіденди, відсотки, роялті та рента, що підлягають отриманню за фінансовими інвестиціями, відображаються як фінансовий дохід інвестора, крім випадків, коли такі надходження не відповідають критеріям визнання доходу. Якщо придбання фінансових інвестицій здійснюється шляхом обміну на цінні папери власної емісії, то собівартість фінансових інвестицій визначається за справедливою вартістю переданих цінних паперів[16,c.181].

Якщо придбання фінансової інвестиції здійснюється шляхом обміну на інші активи, то її собівартість визначається за справедливою вартістю цих активів. У П(С)БО 19 “Об’єднання підприємств” дається визначення терміну “Справедлива вартість” – це сума, за якою може бути здійснений обмін активу, або оплата зобов’язання в результаті операцій між обізнаними, зацікавленими та незалежними сторонами[14,c.88].

Придбані акції, облігації, інші цінні папери, що утримуються підприємством до їх погашення, відображаються на дату балансу за амортизованою собівартістю фінансових інвестицій, яка визначається з урахуванням суми накопиченої амортизації дисконту (премії). Дисконт виникає тоді, коли інвестор сплачує за облігацію менше її номіналу. А якщо навпаки, тобто облігація куплена дорожче від номіналу, то на різницю виникає премія[14,c.89].

Різниця між собівартістю та вартістю погашення фінансових інвестицій (дисконт або премія при придбанні) амортизується інвестором протягом періоду з дати придбання до дати їх погашення за методом ефективної ставки відсотка. Вона визначається за формулою[14,c.89]:

ЕСВ =РСВ + (-) РСД (РСП)/(РВО + НВО) : 2, де (1)

ЕСВ – ефективна ставка відсотка;

РСВ – річна сума відсотка (номінал, помножений на відсоткову ставку і поділений на 100);

РСД – річна сума дисконту, яка визначається діленням загальної суми дисконту на кількість років позики;

РСП – річна сума премії, яка визначається діленням загальної суми премії на

кількість років позики;

РВО – ринкова вартість облігації;

НВО – номінальна вартість облігації.

Агрохолдинг «Мрія» не лише залучає інвесторів , а й самостійно виступає інвестором.Переважна більшість дочірніх підприємств перебуває у власності внаслідок здійснення портфельних інвестицій. Оцінка та облік фінансових інвестицій здійснюється методом участі в капіталі

Материнське (холдингове) підприємство здійснює контроль дочірніх підприємств, які перебувають під контролем материнського підприємства. Фінансові інвестиції в асоційовані і дочірні підприємства та в спільну діяльність зі створенням юридичної особи (спільного підприємства) на дату балансу відображаються за вартістю, що визначена за методом участі в капіталі[45].

Тут є такі винятки:

а) коли фінансові інвестиції придбані та утримуються суть для продажу;

б) якщо асоційоване, дочірнє чи спільне підприємство веде свою діяльність в умовах, які обмежують його здатність передавати кошти інвестору чи учаснику спільного підприємства протягом періоду, що перевищує дванадцять місяців. Дані фінансові інвестиції, відображаються на дату балансу за справедливою вартістю.

Фінансові інвестиції, що обліковуються за методом участі в капіталі, на дату балансу відображаються за вартістю, що визначається з урахуванням усіх змін у власному капіталі об’єкта інвестування, за винятком тих, що є результатом операцій між інвестором і об’єктом інвестування. Балансова вартість фінансових інвестицій збільшується (зменшується) на суму, що є часткою інвестора в чистому прибутку (збитку) об’єкта інвестування за звітний період із включенням усієї суми до складу доходу (втрат) від участі в капіталі[16,c.189].

Одночасно балансова вартість фінансових інвестицій зменшується на суму визнаних дивідендів від об’єкта інвестування. Балансова вартість фінансових інвестицій збільшується (зменшується) на частку інвестора в сумі змін загальної величини власного капіталу об’єкта інвестування за звітний період (крім змін за рахунок чистого прибутку (збитку) із включенням (виключенням) цієї суми до іншого додаткового капіталу інвестора або до додаткового вкладеного капіталу (якщо зміна величини власного капіталу об’єкта інвестування виникла внаслідок розміщення (викупу) акцій (часток), що привело до виникнення (зменшення) емісійного доходу об’єкта інвестування[16,c.199].

Якщо сума зменшення частки капіталу інвестора в сумі зміни загальної еличини власного капіталу об’єкта інвестування (крім змін за рахунок чистого збитку) більше іншого додаткового капіталу або додаткового власного капіталу інвестора (якщо зменшення величини власного капіталу об’єкта інвестування виникло внаслідок викупу акцій (часток), що призвело до зменшення емісійного доходу об’єкта інвестування), то на таку різницю зменшується (збільшується) нерозподілений прибуток (непокритий збиток).

Зменшення балансової вартості фінансових інвестицій відображається в бухгалтерському обліку тільки на суму, що не призводить до від’ємного значення фінансових інвестицій. Фінансові інвестиції, що внаслідок зменшення їх балансової вартості досягають нульової вартості, відображаються в бухгалтерському обліку у складі фінансових інвестицій за нульовою вартістю[14,c.95].

Облік та оцінку фінансових інвестицій за методом участі в капіталі покажемо на прикладі купівлі частки підприємства ТОВ «Дунаєвецький Фермер»

Приклад. Агрохолдинг «Мрія» придбав частку (30%) у власному капіталі підприємства ТОВ «Дунаєвецький Фермер» за 30 тис. грн «Мрія» обліковує інвестиції в асоційоване підприємство “ТОВ «Дунаєвецький Фермер» методом участі в капіталі. Його власний капітал характеризується такими даними (табл. 7).

Зростання додаткового капіталу відбулося за рахунок дооцінки необоротних активів. Чистий прибуток асоційованого підприємства становив 130 тис. грн, сума нарахованих дивідендів – 70 тис. грн. Вартість фінансової інвестиції «Мрія» становитиме 66 тис.грн (табл. 2.3.).

Таблиця 2.3.

Власний капітал асоційованого підприємства ТОВ «Дунаєвецький Фермер» , тис. грн.

Види капіталу

На 1.01.2010 р.

На 31.01.2010 р.

Зміни у власному капіталі

Статутний капітал

100

100

Резервний капітал

270

270

Додатковий капітал

290

350

60

Нерозподілений прибуток

80

171

91

Разом

740

740

891

Таблиця 2.4

Облік фінансової інвестиції за методом участі в капіталі

Показники

Кореспонденція рахунків

Сума,

тис. грн

дебет

кредит

Балансова вартість інвестиції на 1.01.2010 р.

14 “Довгострокові фінансові інвестиції”

х

30

Частка інвестора в чистому прибутку за 2010 р. (130 х 30 : 100 = 39)

14 “Довгострокові

Фінансові інвестиції”

721 “Дохід від участі в капіталі”

39

Частка інвестора в дивідендах (70 х 30 : 100 = 21)

373 “Розрахунки за нарахованими доходами”

14 “Довгострокові

Фінансові інвестиції”

21

Частка інвестора в сумі збільшення додаткового капіталу (60 х 30 : 100 = 18)

14 “Довгострокові

Фінансові інвестиції”

423 “Дооцінка активів”

18

Балансова вартість інвестиції на 31.12.2010 р. (30 + 39 – 21 + 18 =66)

14 “Довгострокові

Фінансові інвестиції”

х

66

Для синтетичного обліку фінансових інвестицій призначені рахунки 14 “Довгострокові фінансові інвестиції” і 35 “Поточні фінансові інвестиції”. Це активні рахунки, по дебету яких відображають наявність та збільшення фінансових інвестицій, а по кредиту – їх зменшення (табл. 2.5.).

Таблиця 2.5.

Відображення операцій, пов’язаних з фінансовими інвестиціями [16,c.199]

Зміст господарських операцій

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

Оплачено продавцю за фінансові інвестиції

371 “Розрахунки за виданими авансами”

30 “Каса”, 31 “Рахунки в банках”

Отримано фінансову інвестицію

14 “Довгострокові фінансові інвестиції”, 35 “Поточні фінансові інвестиції”

371 “Розрахунки за виданими авансами”

Переведено фінансову інвестицію з одного виду в інший:

а) в межах довгострокових

фінансових інвестицій

14 “Довгострокові фі-

нансові інвестиції”

14 “Довгострокові фі-

нансові інвестиції”

б) в межах поточних

фінансових інвестицій

35 “Поточні фінан-

сові інвестиції”

35 “Поточні фінан-

сові інвестиції”

в) переведено довгострокову

фінансову інвестицію в поточну

35 “Поточні фінан-

сові інвестиції”

14 “Довгострокові

фінансові інвестиції”

г) переведено поточну фінансову

інвестицію в довгострокову

14 “Довгострокові

фінансові інвестиції”

35 “Поточні фінан-

сові інвестиції”

Збільшення балансової вартості

фінансової інвестиції, оціненої на

дату балансу за справедливою

Вартістю

14 “Довгострокові

фінансові інвести-

ції”,35 “Поточні

фінансові інвестиції”

746 “Інші доходи від

звичайної

діяльності”

Зменшення балансової вартості

фінансової інвестиції, оціненої на

дату балансу за справедливою

вартістю

975 “Уцінка

необоротних активів

і фінансових

інвестицій”

14 “Довгострокові

фінансові інвести-

ції”, 35 “Поточні фі-

нансові інвестиції”

Нараховані відсотки за

фінансовою інвестицією

373 “Розрахунки за

нарахованими

доходами”

732 “Відсотки

одержані”

Одержано відсотки за

фінансовою інвестицією

30 “Каса”, 31

“Рахунки в банках”

373 “Розрахунки за

нарахованими

доходами”

Амортизація премії за

фінансовою інвестицією

952 “Інші фінансові

витрати”

14 “Довгострокові

фінансові інвести-

ції”, 35 “Поточні фі-

нансові інвестиції”

Амортизація дисконту за

фінансовою інвестицією

14 “Довгострокові

фінансові інвести-

ції”, 35 “Поточні фі-

нансові інвестиції”

733 “Інші доходи від

фінансових

операцій”

Збільшення балансової вартості

фінансової інвестиції, оціненої на

дату балансу за методом участі в

капіталі, на частку інвестора в

чистому прибутку

14 “Довгострокові

фінансові інвести-

ції”

72 “Дохід від участі

в капіталі”

Зменшення балансової вартості

фінансової інвестиції на суму

визнаних дивідендів від об’єкта

інвестування

373 “Розрахунки за

нарахованими дохо-

дами”

14 “Довгострокові

фінансові інвести-

ції”, 35 “Поточні

фінансові інвестиції”

Збільшення балансової вартості

фінансових інвестицій на частку

інвестора (крім змін за рахунок

прибутку) у власному капіталі

об’єкта інвестування

14 “Довгострокові

фінансові інвести-

ції”

42 “Додатковий

капітал”

Зменшення балансової вартості

фінансових інвестицій на частку

інвестора в збитку об’єкта

інвестування

96 “Втрати від участі

в капіталі”

14 “Довгострокові

фінансові інвестиції”

Зменшення балансової вартості

фінансових інвестицій на частку

інвестора в сумі інших змін у

власному капіталі об’єкта

інвестування

42 “Додатковий

капітал”

14 “Довгострокові

фінансові інвестиції”

Списано балансову вартість

фінансових інвестицій в

результаті їх реалізації

971 “Собівартість

реалізованих фінан-

сових інвестицій”

14 “Довгострокові

фінансові інвести-

ції”, 35 “Поточні фі-

нансові інвестиції”

Нараховано дохід від реалізації

фінансових інвестицій

36 “Розрахунки з

покупцями та

замовниками”

741 “Дохід від

реалізації фінансо-

вих інвестицій”

Списано на фінансові

результати:

а ) собівартість реалізованих

фінансових інвестицій

793 “Результат іншої

звичайної

діяльності”

971 “Собівартість

реалізованих фінан-

сових інвестицій”

б ) виручку від реалізації

фінансових інвестицій

741 “Дохід від

реалізації фінансо-

вих інвестицій”

793 “Результат іншої

звичайної

діяльності”

На рахунку 14 узагальнюють інформацію про наявність та рух довгострокових інвестицій (вкладень) у цінні папери інших підприємств, облігації державних та місцевих позик, статутний капітал інших підприємств тощо.

Аналітичний облік за рахунком 14 ведеться по видах довгострокових фінансових вкладень та об’єктах на території країни і за кордоном.

На рахунку 35 “Поточні фінансові інвестиції” обліковують наявність та рух поточних фінансових інвестицій та еквівалентів грошових коштів, у тому числі депозитних сертифікатів. Аналітичний облік ведеться за видами фінансових інвестицій як на території країни, так і за кордоном.

Для обліку фінансових інвестицій використовується журнал № 4, а в сільськогосподарських підприємствах для обліку поточних фінансових інвестицій – журнал-ордер № 1 с.-г., а довгострокових фінансових інвестицій – журнал-ордер № 4 Б с.-г[49].