Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ ост. версія УРА))г.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать
  1. Облік доходів і фінансових результатів діяльності підприємства

Фінансові результати формуються в процесі діяльності підприємства на різних стадіях кругообігу засобів. На сільськогосподарських підприємствах важливим є формування доходів, витрат і фінансових результатів від основної діяльності, що пов’язано із виробництвом і реалізацією сільськогосподарської продукції, біологічних активів і додаткових біологічних активів[31,c.53].

З введенням в дію з 1 січня 2007 року Положення (стандарту) 30 “Біологічні активи” докорінно змінився порядок формування доходів, витрат і фінансових результатів у сільському господарстві.

Якщо до 2007 р. фінансовий результат від основної діяльності визначався на стадії реалізації продукції, то з 2007 р. такий результат складається з[31,c.53]:

1) фінансового результату від первісного визнання сільськогосподарської продукції та додаткових біологічних активів;

2) фінансового результату від реалізації запасів – сільськогосподарської продукції та біологічних активів, оцінка яких здійснюється за справедливою вартістю за вирахуванням очікуваних витрат на місці продажу;

3) фінансового результату від зміни справедливої вартості біологічних активів на дату балансу, оцінка яких здійснюється за справедливою вартістю за вирахуванням витрат на місці продажу [1].

Слід зауважити, що в Україні в цілому методика обліку біологічних активів, доходів і витрат та фінансових результатів сільськогосподарської діяльності узгоджується з основними вимогами Міжнародного стандарту бухгалтерського обліку 41 “Сільське господарство”, який введений в дію з 2003 року з наступними змінами та доповненнями для запровадження з 1 січня 2009 року.

Загальний фінансовий результат від основної діяльності підприємства складається з[33,c.137] :

  1. фінансового результату від первісного визнання сільськогосподарської продукції та біологічних активів:

Дт 23 “Виробництво” Кт 710 “Інший операційний дохід”

Дт 940 “Витрати від первісного визнання та від зміни вартості активів, які обліковуються за справедливою вартістю”

Кт 23 “Виробництво”.

У кінці року доходи або витрати коригують. Це здійснюють складанням додаткових проведень або методом “червоного сторно”.

2) фінансового результату від реалізації сільськогосподарської продукції та біологічних активів;

3) фінансового результату від зміни справедливої вартості біологічних активів, які оцінюють за справедливою вартістю за вирахуванням очікуваних витрат на місці продажу:

Дт 16 “Довгострокові біологічні активи”

Кт 710 “Інший операційний дохід”;

Дт 21 “Поточні біологічні активи”

Кт 710 “Інший операційний дохід” – збільшення;

Дт 940 “Витрати від первісного визнання та від зміни вартості активів, які обліковуються за справедливою вартістю”

Кт 16 “Довгострокові біологічні активи”;

Дт 940 “Витрати від первісного визнання та від зміни вартості активів, які обліковуються за справедливою вартістю”

Кт 21 “Поточні біологічні активи” – зменшення.

Сільськогосподарські підприємства можуть бути оподатковані за двома системами оподаткування незалежно від форм власності[31,c.54]:

на загальних засадах;

за спрощеною системою оподаткування.

При оподаткуванні на загальних засадах сільськогосподарського підприємства-виробники сплачують такі податки та збори:

  • податок на додану вартість;

  • податок на прибуток;

  • податок на землю;

  • комунальний податок;

  • збір на геологорозвідувальні роботи;

  • збір на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування;

  • плата за придбання торгового патенту на здійснення торговельної діяльності;

  • збір на спеціальне використання природних ресурсів.

Спрощена система оподаткування передбачає сплату фіксованого сільськогосподарського податку, який введено на території України Законом “Про фіксований сільськогосподарський податок” від 17.12.1998 р. зі змінами і доповненнями[31,c.53].

Його сплачують у рахунок таких податків і зборів:

  • податку на прибуток;

  • плати за землю;

  • податку з власників транспортних засобів;

  • комунального податку;

  • плати за придбання торгового патенту;

  • збору за геологорозвідувальні роботи;

  • збору за спеціальне використання природних ресурсів;

  • збору на обов’язкове пенсійне страхування;

  • внесків на загальнообов’язкове державне страхування у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Платниками цього податку є сільськогосподарські підприємства різних організаційно-правових форм, які займаються виробництвом (вирощуванням), переробкою та збутом сільськогосподарської продукції, у яких сума, одержана від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки, перевищує 75% від загальної суми валового доходу підприємства[31,c.55].

Обов’язковою умовою для платників фіксованого сільськогосподарського податку є наявність сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножаті, пасовищ, багаторічних насаджень), що перебувають у власності підприємства, або надані йому у користування, у т. ч. на умовах оренди.

Суму фіксованого податку за поточний рік визначає платник податків, ураховуючи площу сільськогосподарських угідь та їх грошову оцінку на 01.07.1995р. відповідно до Методики, затвердженої ПКМУ, і ставки фіксованого сільськогосподарського податку[31,c.55]:

0,5% - рілля, сіножаті, пасовища;

0,3% - багаторічні насадження.

Загальний податковий розрахунок здійснюють за поточний рік на всю площу земельних ділянок, що підлягають оподаткуванню, подають щорічно до 1 лютого поточного року.

Сплату здійснюють щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем базового звітного (календарного) місяця.

Податок сплачують у розмірі третини суми податку, визначеної на кожний квартал від річної суми податку, в таких розмірах[31,c.56]:

у 1 кварталі – 10%;

у 2 кварталі – 10%;

у 3 кварталі – 50%;

у 4 кварталі – 30%.

Нарахування фіксованого сільськогосподарського податку відображають бухгалтерським записом:

Дт 917 “Фіксований сільськогосподарський податок”

Кт 641 “Розрахунки за податками”.

Проаналізувавши діяльність Агрохолдингу Мрія (MAYA GR) за 2011 рік, можна зробити висновок, що основними результатами діяльності є:

—Виручка виросла у 2,3 рази р/р до 111,9 млн. доларів завдяки сприятливим ринковим умовам, що сприяли продажу сільськогосподарських товарів

—Сукупний дохід (включаючи чистий прибуток від зміни справедливої вартості біологічних активів) виріс на 23% р/р до 251,4 млн. доларів

—EBITDA за 9 місяців 2011 року залишилась стабільною на рівні 146,7 млн. доларів

—EBITDA за останні 12 місяців склала 159,7 млн. доларів

—Короткострокові депозити збільшились на 64% р/р до 118,3 млн. доларів

—Обсяг готівкових коштів на балансі компанії досягнув 73,7 млн. доларів [48].

Збір врожаю з 240 тисяч гектарів показав високі показники високу якість продукції завдяки контролю кожного етапу виробництва та проведенню операцій згідно затверджених планів.

Готуючись до наступного року, Мрія використала частину продукції для посіву озимих культур. Згідно планів сівообороту, Мрія посадила 140 тисяч гектарів озимої пшениці та 40 тисяч гектарів озимого рапсу. На сьогодні агрономи зазначають гарний стан посівів озимих культур. Після проведення всіх необхідних операцій залишок землі підготовлений до наступного сезону.

Співпраця «Мрії» з великою кількістю компаній забезпечує необхідний грошовий потік та збільшує продажі компанії в цілому. Компанія притримується консервативного підходу в управління фінансовими ресурсами компанії, ретельно складаючи бюджети на наступний рік та розставляючи пріоритети у витратах.