Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_-_etika.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
99.87 Кб
Скачать

5. Як Ви розцінюєте перспективи становлення моральних цінностей у сучасному українському суспільстві? Обгрунтуйте свою позицію.

Моральні цінності — моральні зразки, поняття, вимоги, що дають можливість людині оцінювати дійсність та орієнтуватися в ній.

Моральні цінності є предметом розгляду етичних вчень та психології. Остання розглядає їх в ширшому контексті ціннісних орієнтацій як елемент соціально-психологічної структури особистості.

Слова мораль, етика сприймають­ся в наш час неоднозначно.

Українська політична еліта деморалізована і мало піклується питанням моралі, а це дуже погано, тому що верхівка країни – це взірець для молоді і всього суспільства. В Україні існують відповідні органи і наявні належні законопроекти, які займаються питанням моральності, але, як ми бачимо їхні цілі і результати функціонування не співпадають, в країні серйозні проблеми з реалізацією поставлених завдань і це проблема не тільки організаторського характеру, а й морального.

 Моральні цінності в багатьох аспектах знаходяться у взаємозв'язку з релігією. З моменту прийняття Україною незалежності, на її території невпинно збільшується кількість релігійних організацій. Цей факт має негативне і позитивне значення. Зрозуміло, що релігія, як суспільний інститут просто необхідна сучасному соціуму, за допомогою релігії відбувається соціальний контроль, втілюються в життя моральні цінності. Але, на жаль, є й негативний аспект, який прослідковується в шахрайстві деяких релігійних організацій, які обкрадають людей, маскуючись під благородними людьми та прикриваючись Богом. Тому покладатись на релігію не має сенсу.

 Соціальна несправедливість, постійні кризи, політичні негаразди, стереотипи суспільства, неможливість самореалізації породжують занепад моралі серед молоді. Шляхи вирішення цієї проблеми існують – це, насамперед, проведення ефективної державної політики, особливо молодіжної, здійснення соціального контролю за суспільною мораллю релігійними і політичними установами, покращення стану таких суспільних інститутів, як сім’я та релігія.

 Наостанок зазначимо, що проблема молоді існувала в усі часи і ситуація, яка наявна в нинішній Україні не виняток. Занепад моральних цінностей присутній не лише серед молоді, а в усьому суспільстві, тобто проблема моральних цінностей – це справа всього суспільства. І вирішувати її потрібно  на рівні всього соціуму, але наголосимо на тому, що проблематика моральних цінностей серед молоді є найбільш важливою, бо саме на плечах молоді лежить відповідальність за наше майбутнє.

7. Схарактеризуйте специфіку соціальної регуляція в архаїчних суспільствах. Чому її називають «доморальною»?

Моральність не виражаючи своєї індивідуальності історично може приймати різноманітні форми. Отже, виникає проблема пошуку певних закономірностей у моралі, але цьому протистоїть її ціннісний характер. Адже, мораль завжди ціннісно вмотивована, а природа етичного робить акцент на індивідуальному, специфічному і унікальному.

Соціальна регуляція в архаїчних суспільствах до моральна, а первісна свідомість – синкретична.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]