Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори-естика,естетика.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
258.71 Кб
Скачать

8.Давньоіндійські етичні вчення.

На Сході існує відмінності між типами культур. Так в Індії де протягом 100 років не виявлялися суспільні потрясіння, де політ. життя було підпорядковане релігійній традиції, сповільнювало суспільні відносини. Відсутня можливість визначити автора, засновника навчань, школи, традицій.

1 яскравий етап-Арійський період. 3,500 років тому. Коли на території Індії жили наші слов'янські племена, була розвинена живопис, культура. Слов'яни були витіснені 2,500 років тому. Дав. слов’яни населяли Ст.Грецію, Ст.Рим. Яскраві відкриття давнини: 300-400 років тому до Ломоносова земля перебувала на трьох китах. Др. Греки знали точну відстань від землі до луни. Др.індуси знали секрет металевого порошку. Др. Римляни відливали 20-ти тонні скляні блоки без єдиного бульбашки повітря. У китайців досягнення в археології. Др.Егіпет 5000 років тому стояли автомати з розлиту води на вулиці, робили трепонацію мозку, робили протези, які дозволили жити людині багато років. У Др.Індійской культурі 2 періоди: Доведіческій і післяведичному.

4000 років тому в Індії арійцями була створена книга Веди, сост. з гімнів.

Головними були Рігведи. У цей час склалася варнова система, вона наказує ставлення за народженням. Традиційно суспільство ділиться на 4 варни: 1. Брахмани, тобто жерці 2.Кшатріі, т.е.дворяни 3.Вайшьі, тобто купці 4.Шудри, т.е. християни. У іншій етиці індусів традиції переважали над особистісним началом, а міфологізація культури придушувала природознавства. Ведичний період існув. До сер. 1-го тисяч. до нової ери. У коментарі до Вед проводитися ідея повної підпорядкованості людини Брахману, тобто космосу, де душа людини атман після смерті сходить до Брахмана і зливається з ним.

Щоб злиття відбулося швидше, людина повинна відректися від Майї і в рамкахсансари підвищувати свою карму, тобто свій моральний потенціал. Пізніше виникає ідея Тримурти (три світи, три бога). Сенс індуїзму: бог Брахма без особистісний початок, це бездушний космос, де немає місця переживанню, совісті, честі

9. Етичні вчення Стародавнього Китаю.

Китайська етика відрізнялася детальною розробкою ритуалу, фіксацією авторства кожного вчення та ідеї, їх чіткою постановкою специфічних проблем. Етичні та релігійні вчення Китаю були Конфуціанство і Даосизм.

Конфуцій писав про необхідність зміцнення жорсткої дисципліни в країні і слухняності в суспільстві, за допомогою якого можна було регулювати відносини в величезному народі. Конфуцій поставив проблему шанобливого ставлення до старших, тому що літні люди сост. 60% населення. Причому, серед них було багато довгожителів. Конфуцій запропонував заводити якомога більше дітей, щоб старі не обтяжуючи дітей по - черзі жили в них. Отже, чим більше дітей, тим менше у кожного з них батьки живуть. Звідси йде концепція багатодітності. Велику роль у Китаї грали ритуали, що дозволяли розробити системи управління суспільством. Земна ієрархія завершувалася на культі, ідеї неба. Головною святинею Китаю, небо карало похибка, дарувало милість.

Етичні ідеї Китаю відрізнялися не чіткістю, не розробленістю понять, які виражались ієрогліфами. Тому в книзі змін І-ЦЗИНЬ багато символіки, сенсу, асоціацій. Основою поняття Китайської етики було Сяо-синівська слухняність. ШУ-золоте правило гуртожитку, взаємна повага.

Чжен-людинолюбство ДЕ-чеснота. Увейне діяння В ін Китайської філософії та етики життя підпорядковане природному, вищому закону ДАО, який поглинає всі людські вчинки, а багато хто з них визначає.

Етика Китаю заснована на особливому типі консерватизму, якому притаманне містичне ставлення до світу, фаталізм, але не наукове ставлення до природи.

Виняток склали лише представники легізму - школа законників, ін юристів, які вважали, що однією етики, заснованої на релігії, недостатньо для порядку. Потрібні закони, силові дії, примусу для народу, з метою підкорення влади.