Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори-естика,естетика.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
258.71 Кб
Скачать

Учение ф.Ницше

Ф.Ницше (1844-1900) — ученик Шопенгауэра — восстает против своего учителя, противопоставляя его тезису подавления воли тезис ее титанического перенапряжения, пессимизму —оптимизм на основе морального нигилизма. Он отрицает сострадание. Нищие опирается на теорию Дарвина и берет у него именно те идеи, в которых утверждается тезис о непримиримой борьбе за существование в природе. Эту идею он переносит на капитализм периода свободной конкуренции с его принципом выживания сильнейшего.

Хотя сам Нищие живет уже в другую эпоху, эти установки составляют содержание всех его трудов. В центр внимания в своей этике он ставит вопросы «переоценки ценностей», «иерархии страстей» и «воли к власти». Какие же ценности, по его мнению, подлежат переоценке? Прежде всего, христианско-социальные добродетели: любовь к ближнему, сострадание, защита слабых. На смену этим ценностям должны прийти новые: дельная власть сильных, индивидуализм, мораль господ, «сверхчеловека», который находится «по ту сторону добра и зла», он вне всяких ценностей.

Главная идея учения Ницше — сильному мораль не нужна. Она нужна слабому. Сильный должен быть вне морали. Мораль рабов, как угнетенных, уступает место морали хозяев, господ. И если в ранних сочинениях идеал сверхчеловека носит черты эстетическо-аристократического гения-творца (эллинского типа), то с течением времени он обретает грубые черты и ярко выраженные расистские признаки. Главной ценностью становится воля к власти. Такой человек без излишних сантиментов способен расправиться с рабами, жаждущими получить свои права. «Падающего подтолкни», —говорит Ницше в «Антихристианине». В своем учении Ницше слишком откровенно раскрывает помыслы и мотивы деятельности буржуа, расставляет акценты их безнравственности так, что даже они сами испугались своего портрета. С моралью сочувствия он ведет беспощадную войну, нападает на изнеженность, эмоциональность, духовную стадность и равенство демократизма, мелочного торгашества. Он воспевает сильного человека, которого можно воспитать суровой, жесткой, насильственной дисциплиной. Он — за кастовую мораль. Любое отступление господ от своей твердой позиции по отношению к рабам уже ведет к ослаблению жизнеспособности, к упадку, декадансу, ухудшению расы, породы. Жизнеспособность, раса, здоровые и нездоровые инстинкты — эти биологические понятия широко входят в этику Ницше.

В целом мораль Ницше противоречива. В ней мы найдем и остроумную, испепеляющую критику того, что мы могли бы назвать моралью «третьей силы». Ницше показывает глубокую пропасть в противоречивой природе и сущности человека как морального существа. Он призывает быть сильным и не сдаваться ни при каких обстоятельствах, бороться, во что бы то ни стало. Он против ханжества, лицемерия, фальши в человеческих отношениях. Нравственность подлинная основывается на искренности, открытости, желании по-настоящему помочь, а не погубить слащавым отношением и временной иллюзорной поддержкой. Если эти положения его морали можно принять, то к антигуманным призывам, которые были позднее взяты на вооружение фашизмом, следует отнестись критически. Анализ этических учений в период Новой и Новейшей истории свидетельствует, что они изменялись в своем содержании в зависимости от этапов эволюции самой индустриальной цивилизации.

23. Сучасний фрейдизм і етика. Фрейдизм

А.А. Гусейнов

фрейдистське розуміння психологічних основ моральності є специфічним породженням посткласичного епохи. Сформувавшись в психотерапевтичної практиці, воно виявилося співзвучним і додало новий імпульс західноєвропейської філософії XIX-XX ст., головним чином, тому течією німецької філософії, яке починалося з Ф.Й. Шіллінга, було посилено А. Шопенгауер і досягло апогею в "Філософії несвідомого" Е. фон Гартмана (1869).

Віденський психіатр 3. Фрейд (1856-1939) розробив психоаналітичний метод лікування неврозів, який з'явився одночасно емпіричним способом дослідження несвідомого змісту індивідуальної психіки. Невроз, за Фрейдом, це -- крайня форма захисної реакції на гострий морально-психологічний конфлікт, пережитий, як правило, в ранньому дитинстві. Якесь травмуючу переживання стає ядром індивідуального характеру. Своєрідні психічні структури, подібно до рубця на зажівшей рані, шикуються як засобу проти майбутніх руйнівних впливів. Сенс цих новоутворень для індивіда залишається неусвідомленим, оскільки свідомість чинить опір спогадами про обтяжливих обставин. З'ясувати зміст вихідного конфлікту і сенс захисних механізмів можна тільки обхідними шляхами: через аналіз продуктів психічної діяльності, які виробляються за мінімальної участі свідомості. Такі сновидіння, міфи, фантазії (перш за все, істеричні), художні образи, а також описки, обмовки та інші ненавмисні руху душі.

До захисних механізмів відноситься і мораль. На відміну від індивідуального характеру і неврозу, вона породжується універсальними, притаманними всього людського роду конфліктами. Спочатку Фрейд розумів мораль як результат загальнолюдського конфлікту між інстинктами продовження роду і самозбереження (еротичними і егоїстичними потягами). Головною рушійною силою людських дій йому представлялася сексуальна енергія libido. Вона спонукає індивіда діяти, викликаючи відчуття задоволення при розрядки і незадоволення у разі затримки. "Я" ( "Ego"), керуючись інстинктом самозбереження і розумним розрахунком, пригнічує шкідливі і небезпечні еротичні потягу, тобто здійснює функцію цензури власних спонукань. Моральність - це репресивна сила, за допомогою якої індивід робить себе придатним до життя в суспільстві.

Ця сила виникає в процесі придушення едипове комплексу - інцестуозного потягу сина до матері і похідною від цього потягу заздрісної ворожості до батька. На зорі історії люди, нібито, жили дикими ордами гаремного типу. Ватажком в такій орді був батько. Власних підростаючих синів він виганяв з орди, щоб самостійно володіти усіма жінками. Першим історичним кроком до виникнення моралі стало вбивство повстанцями синами батька-ватажка і присвоєння його привілеїв. Історичний генезис моралі Фрейд пояснював реакцією на "два великих злочину первісності ": батьковбивство і інцестуозную близькість з матір'ю. Змістовно мораль починається з четвертої заповіді Декалогу: "Шануй свого батька та матір свою" (Втор., 5, 16). По-перше, заборона на інцест і батьковбивство утворюють смисловий

стрижень моральних правил, по-друге, зовнішні вимоги виходять саме від батька, а совість як внутрішнє сприйняття неприйнятність якихось дій формується шляхом інтроекціі цих вимог. Із давніх табу виростають почуття провини і сорому, любов до ближнього (кревного родичу), благоговіння перед авторитетом і т.п.

фантастичним в цій гіпотезі є, перш за все, допущення факту батьковбивства. Визнавши його першоджерелом моральності, доводиться допускати, що яка людська цивілізація виникла з однієї єдиної, очевидно, праеврейской орди (що суперечить всім сучасним антропогенетіческім уявленнями), або кожна з розкиданих по всій земній кулі предчеловеческіх орд змушена була здійснювати або, принаймні, готувати аналогічне вбивство. Але головний недолік теорії полягає навіть не в цьому допущення. Моральність не є продукт виключно чоловічий захисної реакції і не починається з одного тільки почуття провини. Вона з самого початку існує як система, яка об'єднує ціле ланка негативних і позитивних почуттів: обурення, сорому, любові, прагнення до блага. Чи не батьковбивство і не інцест ведуть до виникнення моральності, а поєднання трьох великих культурних сил: мови як універсальної знакової системи, соціальних відносин нової якості і зачатків релігії як уявлень про надприродні, тобто надпотужних і надцінний істот.

В своєму функціонуванні моральність, за Фрейдом, постійно користується обманом. До своєрідного обману вдається "Ego", щоб привласнити енергію пригнічених потягів. Воно уподібнюється об'єктів потягу, породжуючи феномен "вторинного нарцисизму", тобто самозакоханості. Що випливає з таких ідентифікацій прагнення до самовдосконалення утворює грунт для основних моральних чеснот. Мораль у психоаналітичної інтерпретації є своєрідною мімікрією, придушенням або перетворенням еротичних потягів, що їх диктують почуттям самозбереження, страхом перед нещадною реальністю. Людина схожий на приборкання звіра, який лагідно дивиться на оточуючих роззяв, але в глибині душі стримує бажання кинутись на них. У моральності завжди зберігається якась внутрішня суперечливість, тому що пригнічений потяг стає амбівалентним (двоїстим): поєднує в собі тяжіння і відштовхування, легко змінює форму і спрямованість. У самій палкої любові таїться момент ворожості. Фрейд охоче ілюстрував цю амбівалентність прикладами з історії моралі - російська селянка впевнена, що чоловік розлюбив її, якщо перестав бити.

24. Категоріальна система етики

Категории этики – это основные понятия этической науки, отражающие наиболее существенные элементы морали.

Категории этики – не только теоретические конструкции. То, что образует формальный аппарат теории, в то же время существует в стихийно формирующемся сознании общества. К примеру, категория справедливости, содержание которой получило истолкование еще у Аристотеля, существует в сознании каждого человека, сознании любого общества, социальной группы.

При всем разнообразии подходов к определению системы этических категорий можно выделить общепризнанные, наиболее важные в теоретическом и практическом отношении категории:

– добро и зло;

– благо;

– справедливость;

– долг;

– совесть;

– ответственность;

– достоинство и честь.

К категориям этики относят также смысл жизни, счастье и др.