Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді методика викладання зарубіжки.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
152.46 Кб
Скачать

28. Особливості уроків позакласного читання.

Урок позакласного читання має свої вимоги до структури. Наприклад, урок на тему “В країні Уолта Діснея ” складатиметься з таких елементів:

  • актуалізація опорних знань (відомості про країну Діснея, про його казки та про нього самого);

  • перегляд виставки книжок відомого казкаря;

  • розмова про прочитані казки Діснея;

  • перегляд виставки учнівських малюнків за мотивами прочитаних казок;

  • розповідь про нові казки Діснея;

  • читання казки;

  • перегляд уривків з мультиплікаційного фільму;

  • бесіда – порівняння казки Діснея з мультиплікаційним фільмом;

  • підведення підсумків.

Але урок з позакласного читання слід сприймати як один із елементів позакласної роботи з літератури вцілому. До створення структури уроку вчитель має підходити творчо, компоненти цієї структури можна змінювати і комбінувати виходячи з інтересів і потреб учнів. Пропонуємо до уроку позакласного читання включити деякі елементи з інших форм позакласної роботи (в принципі, будь-який елемент з іншої форми позакласної роботи з літератури може бути включений до уроку позакласного читання і навпаки), наприклад,” зустріч з автором твору” що вивчається або з одним з літературних героїв. Позакласна робота як складова шкільного літературного курсу успадкувала від нього ті самі принципи, вимоги і зав­дання, однак виконує і власні функції, а саме:

- підвишує інтерес учнів до світової літератури;

- надає допомогу під час підготовки до уроку або є його продовженням;

- допомагає глибше зрозуміти твір, що вивчається;

- розвиває творче мислення і грамотну мову; активізує інтереси і творчі можливості учнів; - розширює світогляд школярів;

- задовольняє духовні потреби;

- допомагає ефективно організовувати дозвілля.

Взагалі, позакласна робота з літератури відрізняється від класної безліччю своїх форм. Серед них: вечори, диспути, інтерв'ю (з письменниками, літературними героями та ін.), ігри, клуби, гуртки, лекторії, журнали, зустрічі (з письменниками, компози­торами, артистами та ін.), літературні кафе, університети куль­тури, читацькі конференції, олімпіади, відвідування виставок, кінофільмів з подальшим обговоренням, краєзнавство, екскурсії (зокрема й заочні) та ін.

Важливо зазначити, що форми позакласної роботи з літе­ратури - не самоціль, вони можуть взаємодіяти з іншими наявними методичними формами. Наприклад, до засідання гуртка можна підготувати літературну газету, виставку, а на самому засіданні провести , евристичну бесіду, диспут або літературну гру.

Кожна форма має свої методичні спектри ефективної реа­лізації. Наприклад, літературна гра може розвивати загальні вміння, необхідні для названих творчих професій і ролей

Досвід позакласної роботи виявив і різні методичні аспек­ти шкільних гуртків.

Головне завдання вчителя - залучити до позакласної ро­боти учнів за їхніми здібностями, допомогти розвивати їх, щоб школярі могли легко і правильно визначатися у своїх бажаннях, здійснити своє покликання. А зробити це й учителю, й учню допоможе звернення до книжки, до кращих творів світо­вої літератури.

Аксіомою визнано твердження про те, що однією з голов­них цінностей світової культури є класична література. Во­на ефективно бере участь у формуванні активної життє­вої позиції вчителя, його етичних переконань, естетичних по­глядів і смаків, емоційного світу. Всі перелічені постулати увійшли до основних державних документів (до Конституції України, Державного стандарту базової і повної середньої освіти, Програми середньої загальноосвітньої школи та ін.), проте це не вирішило проблеми підвищення якості вивчення літератури в школі

Варіант 2

Позакласна робота з літе­ратури — це система заходів з певною навчально-виховною метою, завданнями і науково-методичним забезпеченням, які проводяться в позаурочний час

Однією з головних цінностей світової культури є класична література. Вона ефективно бере участь у формуванні активної життєвої позиції вчителя, його етичних переконань, естетичних по­глядів і смаків, емоційного світу. Всі перелічені постулати увійшли до основних державних документів (до Конституції України, Державного стандарту базової і повної середньої освіти, Програми середньої загальноосвітньої школи та ін.), проте це не вирішило проблеми підвищення якості вивчення літератури в школі.

Одним з ефективних способів розв'язання проблеми може стати повернення до активної методики позакласної роботи з літератури. Цій проблемі приділили неабияку увагу вчені-методисти: Д. Білецький, О. Ісаєва, Ж. Клименко, Л. Мірошни­ченко, В. Неділько, Р. Токмань, Ю. Холодна та ін.

Позакласна робота як складова шкільного літературного курсу успадкувала від нього ті самі принципи, вимоги і зав­дання, однак виконує і власні функції, а саме:

— підвищує інтерес учнів до світової літератури;

— надає допомогу під час підготовки до уроку або є його продовженням;

— допомагає глибше зрозуміти твір, що вивчається;

— розвиває творче мислення і грамотну мову;

— активізує інтереси і творчі можливості учнів;

— розширює світогляд школярів;

— задовольняє духовні потреби;

— допомагає ефективно використовувати дозвілля.

Позакласна робота з літератури відрізняється від класної безліччю своїх форм. Серед них: вечори, диспути, інтерв'ю (з письменниками, літературними героями та ін.), ігри, клуби, гуртки, лекторії, журнали, зустрічі (з письменниками, компози­торами, артистами та ін.), літературні кафе, університети куль­тури, читацькі конференції, олімпіади, відвідування виставок, кінофільмів з подальшим обговоренням, краєзнавство, екскурсії (зокрема й заочні) та ін.

Важливо зазначити, що форми позакласної роботи з літе­ратури — не самоціль, вони можуть взаємодіяти з іншими наявними методичними формами. Наприклад, до засідання гуртка можна підготувати літературну газету, виставку, а на самому засіданні провести евристичну бесіду, диспут або літе­ратурну гру.

Головне завдання вчителя — залучити до позакласної ро­боти учнів за їхніми здібностями, допомогти розвивати їх, щоб школярі могли легко і правильно визначатися у своїх бажаннях, здійснити своє покликання. А зробити це й учителю, й учню допоможе звернення до книжки, до кращих творів світо­вої літератури.