Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді методика викладання зарубіжки.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
152.46 Кб
Скачать

30. Шкільний літературний кабінет

Кабінет світової літератури — це спеціально обладнаний навчально-методичний центр, який повинен забезпечувати найвищі рівні викладання літератури — науковий, естетичний, навчальний, методичний, виховний. Саме тут відбувається залучення учнів до світу прекрасного, виховується любов до книжки, формуються критерії сприйняття творів світового мистецтва.

Проблема обладнання кабінету світової літератури визначається за рубриками:

Документальні матеріали

Як і кожен громадянин України, вчитель у своїй роботі керується передусім державними документами.

Наявність і знання найважливіших документальних матеріалів підвищують аргументованість і переконливість будь-яких повідомлень вчителя, свідчать про його грунтовну соціальною політичну та науково-методичну підготовку.

Словесно-образна наочність

До неї насамперед належить досить широкий добір художньої літератури.

Оснащуючи кабінет художніми текстами, варто звернути особливу увагу на підручники-хрестоматії та посібники-хрестоматії. Саме вони спроможні забезпечити учнів програмовими художніми текстами.

Наявність художнього тексту на уроці є запорукою його ефективного вивчення.

До словесно-образної наочності належать не лише хрестоматії. Це і зібрання книжок для позакласного і самостійного читання та визначні художні тексти, які не ввійшли до шкільних програм.

Критичні та літературознавчі матеріали

Сьогодні дуже важливо мати в кабінеті світової літератури широкий вибір літературно-критичних матеріалів. Аналізуючи художній твір разом з критиком, учень має можливість порівняти свої враження, сприймання, погляди, думки, виснов­ки з точкою зору вченого, звернути увагу на аргументи, які висуває критик, і зіставити їх зі своїми, зробити висновки. Це один з найефективніших прийомів формування світогляду учня.

Періодичні видання

Поповнення кабінету періодичними виданнями допоможе вчителю стежити за новими досягненнями критики, літерату­рознавства, методики та інших наук, які є методичними осно­вами шкільної дисципліни «Зарубіжна література».

Методична література

Окрім науково-методичних періодичних видань, підвищу­вати свій професійний рівень вчителю допоможуть Ґрунтовні методичні дослідження. Ця література призначена суто для вчителя, її наявність в кабінеті дасть змо­гу своєчасно нею скористатися за виникнення будь-якої мето­дичної проблеми.

Довідкова література

До неї насамперед належать словники всіх типів, наприклад: «Тлумачний словник української мови», «Словник літературознавчих термінів», «Літературний енциклопедичний словник», «Словник іншомовних слів» та ін.

Наочність і ТЗН

До художньо-зображальної наочності належать портрети письменників, ілюстрації до творів, репродукції картин на літературну та історичну тематику.

Використання інтерактивних дощок, мультимедійних уста­новок, комп'ютерних технологій у школах тільки починається.

Матеріали досвіду школи

Кабінет літератури може перетворитися на методичний центр, якщо в ньому рік у рік цілеспрямовано накопичувати­меться матеріал з досвіду роботи вчителів школи.

Кабінет літератури в школі, якщо його очолює творчий учитель, обов'язково перетворюється на центр багатоаспектної навчальної, методичної і педагогічної праці. У ньому про­ходять уроки літератури, факультативні заняття, позаурочна робота (диспути, літературні читання, гуртки різних типів тощо)