Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді методика викладання зарубіжки.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
152.46 Кб
Скачать

29. Факультативні заняття із світової літератури

Факультативне вивчення літератури починається в 9 класі, колиінтереси школярів вже визначилися, а їх здатність до самостійногоінтелектуальної діяльності стрімко зростає. Факультативнізаняття ведуться за програмами, затвердженими Міністерством освіти іслужать доповненням до основного курсу літератури; вони потрібні для поглибленнязнань учнів, розвитку їх інтересів та здібностей; вони сприяютьпрофесійної орієнтації майбутніх працівників літератури, вчителів -словесників, бібліотекарів, літературознавців, журналістів. Випускники школи,приймали участь у факулітатівном вивченні літератури, в якій би сфері ніпрацювали, зазвичай зберігають високу читацьку активність і культуру.

Участь школярів в факультативах - справа добровільна як і впозакласної работе.Перед кожним старшокласником відкривається можливістьпоглиблено займатися тим, що його тягне. У школах є факультативи порізних предметів, той чи інший вибирається на початку навчального року. Але вибірмає бути продуманим: факультативна група (від 15 до 25 чоловік)зберігається протягом усього навчального року. Заняття йдуть за розкладом, якта уроки (35 годин на рік, одне заняття на тиждень), ведеться журнал занять.

Працюючи з відносно невеликим числом зацікавлені учнів,вчитель в більшій мірі, ніж на уроці, може здійснювати диференційованийпідхід, підбирати завдання залежно від схильностей та особливостейучнів.

Факультативні заняття передбачається високий рівень творчоїсамостійності школярів. Тут ширше, ніж на уроках, може бутизастосований дослідний метод, що сучасна дидактикарозглядає як виховний в системі методів. Дослідницькийхарактер роботи залежить не тільки від формулювання завдання, скільки відпідходу учня до роботи: він спирається на відомості, здобуті наукою,користується деякими прийомами наукового аналізу, щоб вирішувати нові длянього та його товаришів завдання. У цій роботі можливі свіжі спостереження,які мають інтерес для науки: «художній твір невичерпно, воноживе і змінюється у свідомості нових читацьких поколінь і ніколи не можебути пояснено до кінця. Але в умовах школи найбільш реально і суспільнозначимо те нове, що народжується в самому процесі зосередженого вивченнялітератури: творча спрямованість, читацька активність, науковадопитливість школярів ». [; 111]

Робота учасників факультативних занять оцінюється дещо по -іншому, ніж на уроках: п'ятибальною система зазвичай не застосовується, алевизнання підготовленого доповіді або повідомлення гідними того, щобповторити їх у більш широкої аудиторії - на уроці, на вечорі, схвалення іподяку вчителя і товаришів, задоволення самого учня, радістьсамостійного, нехай скромного відкриття - все це спонукає думати,шукати, виконувати відносно складні завдання.

Як і на уроках, на факультативних заняттях основна увага приділяєтьсяхудожнього твору. Аналіз тексту, зіставлення його редакцій,вивчення творчої історії твору, його життя на сцені і на екрані,інтерпретації літературних образів у книжковій графіці, живопису, скульптурі,музиці, в мистецтві режисера й актора - такого роду робота широкозастосовується на факультативних заняттях.

Факультативи створюють сприятливі умови для того, щоб школярівідчули суспільну цінність навчальної праці:учасники їх, як правило, «Стають творчим активом класу на урокахза основним курсом, ініціативні і діяльні в позакласній роботі, єнайближчими помічниками вчителя і бібліотекаря у пропаганді книги. »[ ; 323]

У результаті проведення факультативу в учнів формуються якості,допомагають вивченню літератури на уроках і сприяють спілкуванню змистецтвом поза рамками школи. [; 325]

1. Вміння вловити основну емоційну тональність художнього тексту і динаміку авторських почуттів.

2. Вміння виправдати змістом літературного твору зміну емоційних мотивів у читанні.

3. Уміння бачити читаемое в уяві, уявляти собі образи тексту.

4. Вміння поєднувати образи, думки, почуття, що наповнюють текст, з своїм особистим досвідом, з пережитим в реальності.

5. Уміння правильно читати художній текст.

6. Уміння співвіднести характер читання зі стилем письменника.

7. Вміння виявити інтерпретацію художнього тексту, за інтонаціями почути і зрозуміти концепцію прочитаного.

8. Уміння почути і передати своєрідність мови персонажа і авторській мові, і т.д.

На першому вступному занятті вчитель, знайомлячи школярів зпрограмою факультативу, говорить про організацію їх роботи. Далі, приступаючи до чергової теми, вчитель на вступному занятті розглядаєразом з учнями, з огляду на їхні пропозиції, план занять, розподіляє іпояснює завдання.

Завдання шикуються як би по спіралі: основні види роботиповторюються, але складність їх зростає.