Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
programma_dek.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
624.13 Кб
Скачать

Тема 13. Функції та принципи права.

Поняття та види функцій права. Поняття та класифікація функцій права. Основні функції права. Регулятивно-статична, регулятивно-динамічна та охоронна функції права. Додаткові функції права. Виховна, орієнтаційна, та інші додаткові функції права. Інші підходи до класифікації функції права. Дійсність та дієвість права.

Поняття та види принципів права. Поняття та класифікація принципів права. Загальноправові, міжгалузеві, галузеві принципи права. Справедливість, рівність, свобода як фундаментальні принципи права. Поняття формальної рівності в праві. Загальнообов’язковість та загальнозначимість права.

Тема 14. Система права та система законодавства.

Поняття, ознаки та основні елементи системи права. Поняття системи права, її відмінність від правової системи. Основні елементи системи права. Поняття галузі, підгалузі права. Загальна характеристика галузей права. Інститут права: поняття та види. Галузевий та міжгалузевий інститут права. Міжгалузеві правові комплекси.

Публічне та приватне право. Поняття публічного та приватного права. Принцип автономії волі. Місце публічного та приватного права в системі юридичних понять та категорій. Необхідність виділення публічного та приватного права в юриспруденції.

Співвідношення та взаємозв’язок системи права та системи законодавства. Поняття та ознаки системи законодавства. Мета законодавства. Система права та система законодавства, їх співвідношення та взаємозв’язок. Система законодавства та форма державного устрою. Характеристика сучасного стану українського законодавства.

Тема 15. Норма права.

Поняття, ознаки та структура норми права. Поняття норми права. Ознаки правової норми, що відрізняють її від інших соціальних норм. Загальнообов’язковість, формальна визначеність, зв’язок з державою, мікросистемність. Структура норми права. Логічна структура правової норми. Загальна характеристика гіпотези, диспозиції, санкції.

Класифікація структурних елементів норми права. Поняття та види гіпотез. Поняття та види диспозицій. Поняття та види санкцій. Роль гіпотези, диспозиції та санкції в структурі правової норми. Види норм права, критерії класифікації. Науково-практична значимість класифікації норм права. Підстави, за якими норми права поділяються на види. Види норм права. Взаємозв’язок регулятивних та охоронних норм права.

Співвідношення норми права та статті нормативно-правового акту. Поняття нормативно-правового акту, співвідношення статті нормативно-правового акту з нормою права. Способи викладення правових норм в статтях нормативно-правових актів.

Тема 16. Джерела (форми) права.

Поняття та види джерел (форм) права, проблема джерел права в теорії держави та права. Поняття джерела (форми) права. Співвідношення понять „форма” та „джерело” права. Види джерел (форм) права. Автономні та гетерономні правові акти. Звичай та правовий звичай. Юридичний прецедент та його види.

Основні види джерел (форм) українського права. Форми становлення правових норм в Україні. Джерела (форми) права України. Класифікація та ієрархія нормативно-правових актів в Україні за юридичною силою та суб’єктами правотворчості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]