Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
programma_dek.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
624.13 Кб
Скачать

Методичні рекомендації з підготовки до державного іспиту з теорії держави та права

Питання з „теорії держави і права” є складовою частиною комплексного державного екзамену, що приймається державною екзаменаційною комісією, проводиться на її відкритому засіданні за білетами, складеними у повній відповідності з цією програмою та певною методикою.

Метою державної атестації є встановлення фактичної відповідності освітньої підготовки студентів (освітні рівні – бакалавр, спеціаліст) за фахом – юрист, вимогам кваліфікаційної характеристики, згідно з якими студенти повинні

знати:

- загальні закономірності виникнення, розвитку і функціонування державно-правових явищ;

- сутність, типи і форми держави і права;

- поняття і зміст правової держави;

- джерела та систему права;

- поняття, види і форми реалізації і тлумачення права;

- питання правовідносин, законності, правопорядку і юридичної відповідальності;

- поняття і види правосвідомості і правової культури,

вміти:

- застосовувати теоретичний матеріал для розв’язання практичних завдань;

- аналізувати правової акти й інші документи з метою їх правильного тлумачення та застосування;

- пристосовувати загальні поняття до понять і змісту спеціальних юридичних дисциплін.

Програма з „теорії держави і права” охоплює предметне коло питань „загальної теорії держави і права”, а також окремі загальнотеоретичні питання, що є також складовими предметів таких дисциплін як „історія держави і права зарубіжних країн”, „історія держави і права України”, „історія вчень про державу та права”, які спільно з „теорією держави і права” входять до блоку фундаментальних (історико-теоретичних) юридичних наук.

За своєю структурою зміст програми поділяється та такі розділи:

  • теорія держави і права як навчальна дисципліна та наука;

  • загальна теорія держави;

  • загальна теорія права.

Питання, що входять до тем розділів, розташовані у логічній послідовності розкриття їх змісту і відповідають структурі навчального курсу „теорія держави і права”.

Розділ 1. Теорія держави і права як наука та навчальна дисципліна.

Тема 1. Поняття та предмет теорії держави і права.

Виникнення, розвиток і сучасний стан загальної теорії держави і права. Загальна характеристика науки “Теорія держави і права”. Становлення, розвиток теорії держави і права. Енциклопедія права. Філософія права. Виникнення теорії держави та права у класичних європейських університетах. Становлення теорії держави і права у трудах українських вчених. Сучасний стан теорії держави і права.

Теорія держави і права в системі гуманітарних та юридичних наук. Роль та місце теорії держави і права в системі гуманітарних наук. Теорія держави і права та філософія. Теорія держави і права та економічні науки. Теорія держави і права та історія. Теорія держави і права та соціологія. Теорія держави і права та політологія. Теорія держави і права та соціальна психологія. Теорія держави і права в системі юридичних наук. Історико-теоретичні науки. Галузеві науки. Прикладні науки. Міжнародне право. Теорія держави і права як навчальна дисципліна, її завдання і функції. Співвідношення теорії держави і права як науки та як навчальної дисципліни.

Завдання та функції теорії держави і права. Основні завдання теорії держави і права. Функції теорії держави і права. Онтологічна функція. Гносеологічна функція. Евристична функція. Методологічна функція. Політична функція. Ідеологічна функція. Практична функція. Прогностична функція.

Поняття та предмет загальної теорії держави і права. Найбільш загальні закономірності виникнення, розвитку і функціонування державно-правових явищ, система основних понять юриспруденції як предмет теорії держави і права. Теорія держави і права – фундаментальна наука. Наука про державу і право та суспільна практика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]