Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
programma_dek.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
624.13 Кб
Скачать

Тема 2. Методологія теорії держави та права.

Поняття та структура методології теорії держав і права. Загальна теорія держави і права як методологічна наука правознавства. Поняття методології теорії держави і права. Поняття методу теорії держави і права. Методологічний плюралізм у дослідженні правових явищ. Структура методології юридичної науки і класифікація основних методів дослідження держави і права. Філософський (світоглядний) рівень методології правознавства. Основні принципи наукового пізнання держави і права та їх характеристика (історизм, системності дослідження, методологічного плюралізму, об’єктивності і конкретності, єдності предмету і методу дослідження, наукової коректності). Загальнонаукові методи пізнання предмету теорії держави і права та їх характеристика (діалектика та діалектичні методи пізнання держави і права, аналіз, синтез, індукція, дедукція, аналогія, абстрагування, моделювання).

Характеристика основних спеціально-юридичних методів пізнання держави і права. Приватно наукові методи пізнання держави і права: історичний, політичний, соціологічний, психологічний, юридичний, логічний, системний, структурно-функціональний, кібернетичний – та їх характеристика. Характеристика основних спеціально-юридичних методів пізнання: методи збирання, розподілу та перевірки фактичного матеріалу (формально-юридичний, конкретно-соціологічний, соціально-правовий, експеримент, статистичний); методи обробки фактичного матеріалу (нормативно-догматичний або техніко-юридичний аналіз, порівняльного правознавства – територіальне дослідження, хронологічне дослідження).

Розділ 2. Загальна теорія держави.

Тема 3. Походження держави.

Основні теорії виникнення держави. Загальна характеристика основних теорій походження держави. Теологічна теорія. Патріархальна теорія. Договірна теорія. Психологічна теорія. Теорія насилля. Органічна теорія. Марксистська теорія походження держави. Особливості виникнення східних держав. Форми виникнення європейських держав. Інші сучасні теорії виникнення держави. Проблеми співвідношення держави та права у контексті їх походження.

Шляхи та форми виникнення держави. Причини і умови виникнення держави. Особливості походження держави у різних народів. Загальні закономірності виникнення держави.

Влада та соціальні норми в первісному суспільстві. Характеристика економічної основи, соціальної влади та норм первісного суспільства. Ознаки, що відрізняють державу від публічної влади первісного суспільства. Ознаки, що відрізняють право від соціальних норм первісного суспільства.

Тема 4. Поняття, сутність та типологія держави.

Поняття та ознаки держави. Плюралізм у розумінні та визначенні держави. Держава як складне суспільно-політичне явище. Визначення держави. Ознаки держави. Територія. Публічно-політична (державна) влада. Державний суверенітет. Нерозривний зв’язок держави і права. Народонаселення. Апарат управління. Апарат примусу. Видання нормативно-правових актів. Оподаткування.

Сутність та соціальне призначення держави. Методологічні підходи до аналізу сутності держави. Еволюція сутності та соціального призначення держави. Класове, загальносоціальне, релігійне, національне, расове у сутності держави.

Державна влада як різновид соціальної влади. Форми і способи здійснення державної влади як особливого різновиду соціальної влади. Співвідношення політичної та державної влади. Легітимність та легальність державної влади.

Суверенітет як властивість державної влади. Поняття державного суверенітету. Внутрішня та зовнішня сторони державного суверенітету. Види суверенітету. Поняття суверенітету народу. Поняття суверенітету та основних прав нації. Співвідношення суверенітету держави із суверенітетом народу та суверенітетом нації.

Поняття типу держави, формаційний та цивілізаційний підходи. Теоретичні основи та значення типології держави. Фактори, що визначають тип держави. Особливості формаційного підходу до типології держав. Поняття суспільно-економічної формації. Перехідні типи держав. Характеристика окремих типів держав. Особливості цивілізаційного підходу до типології держав.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]