Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
programma_dek.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
624.13 Кб
Скачать

Тема 5. Функції держави.

Поняття та види функцій держави. Поняття, значення та об’єктивний характер функції держави. Співвідношення їх з цілями, завданнями і принципами держави. Обумовленість функцій держави її сутністю та соціальним призначенням. Класифікація функцій держави: постійні та тимчасові, зовнішні та внутрішні, основні та неосновні.

Форми та методи здійснення функцій держави. Поняття та класифікація форм і методів здійснення функцій держави. Правові форми здійснення функцій держави (правотворча, правозастосовча, правоохоронна). Організаційні форми здійснення функцій держави.

Функції сучасної Української держави. Характеристика основних внутрішніх та зовнішніх функцій сучасної Української держави. Динаміка функцій держави. Функції держави та особливості історичного періоду розвитку Української держави і суспільства.

Тема 6. Механізм держави.

Поняття та структура механізму держави. Поняття механізму держави. Його роль в здійсненні завдань і функцій держави. Структура механізму держави. Поняття державного органу його відмінність від державних установ та державних підприємств. Співвідношення механізму держави та її апарату.

Принципи організації та діяльності механізму держави. Основі принципи організації та діяльності державного апарату. Вдосконалення механізму сучасної Української держави як умова підвищення його ефективності.

Орган держави: поняття, ознаки та види. Поняття та ознаки державних органів. Їх класифікація. Поняття та структура державного апарату. Принцип розподілу влад. Система державних органів та проблема розподілу влад. Правоохоронні та правозахисні органи держави. Органи держави та органи місцевого самоврядування.

Особливості правового статусу державного службовця. Державна служба. Поняття та особливості правового статусу державного службовця. Державний службовець та посадова особа. Поняття та сутність бюрократії.

Тема 7. Форми держави.

Поняття та основні елементи форми держави. Співвідношення сутності та форми держави. Співвідношення типу та форми держави. Загальна характеристика основних елементів форми держави.

Форма державного правління. Форми державного правління: поняття та види. Загальна характеристика монархій та республік. Абсолютна монархія, її співвідношення з обмеженою монархією. Поняття та ознаки парламентської, конституційної та дуалістичної монархії, їх співвідношення. Загальна характеристика президентської, парламентської та змішаних республік. Особливості соціалістичної республіки. Форма державного правління України, її розвиток у сучасних умовах.

Форма державного устрою. Форми національно-державного та адміністративно-територіального устрою: поняття та види. Загальна характеристика унітарної держави. Проста та складна унітарна держава. Федерація: поняття та види, територіальна федерація, національна федерація, національно-територіальна федерація. Конфедерація та інші форми об’єднання держав. Особливості адміністративно-територіального устрою України.

Форма державного (політичного) режиму. Політичний (державний) режим: поняття та види. Загальна характеристика демократичного режиму. Поняття, ознаки та види антидемократичних режимів. Політичний (державний) режим сучасної України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]