Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
programma_dek.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
624.13 Кб
Скачать

Тема 10. Суб'єктивна сторона злочину

Поняття суб'єктивної сторони злочину та її значення. Ознаки суб'єктивної сторони: обов'язкові й факультативні. Поняття вини і її значення. Неприпустимість об'єктивного ставлення в вину. Форми вини в кримінальному праві, їх значення для кваліфікації злочину й призначення покарання.

Умисел та його види. Кваліфікація дій при прямому, непрямому та неконкретизованому (альтернативному) умислі. Необережність та її види. Випадок (казус) як невинне заподіяння суспільне небезпечних наслідків, його відміна від злочинної недбалості. Подвійна, складна (змішана) форма вини і її значення для кваліфікації злочину.

Поняття та види помилок у кримінальному праві. Юридична помилка, її види й вплив на кримінальну відповідальність. Фактична помилка, її види й вплив на вирішення питання про кримінальну відповідальність.

Т е м а 11. Стадії вчинення умисного злочину

Поняття й види стадій вчинення умисного злочину за чинним законодавством. Закінчений та незакінчений злочин.

Готування до злочину. Відповідальність за готування до злочину за Кримінальним кодексом України. Замах на злочин. Види замаху на злочин. Добровільна відмова при незакінченому злочині, її поняття та ознаки. Стадії вчинення злочину, на яких можлива добровільна відмова. Питання про добровільну відмову на стадії закінченого замаху на злочин. Кримінальні відповідальність за незакінчений злочин. Дійове каяття при вчиненні злочину.

Т е м а 12. Співучасть у злочині

Поняття і значення співучасті у злочині, її об'єктивні та суб'єктивні ознаки.

Види співучасників за Кримінальним кодексом. Форми співучасті за Кримінальним кодексом. Форми співучасті. Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою та злочинною організацією. Підстави та межі відповідальності співучасників. Ексцес виконавця. Види ексцесу виконавця. Кваліфікація дій співучасників при ексцесі. Невдале підбурювання та пособництво. Добровільна відмова співучасників від вчинення злочину.

Причетність до злочину. Види причетності: заздалегідь необіцяне приховування злочину, неповідомлення про злочин, потурання злочину, заздалегідь не обіцяне сприяння учасникам злочинних організацій.

Тема 13. Множинність злочинів

Поняття множинності злочинів та її кримінально-правова характеристика.

Повторність злочинів: поняття, ознаки, види.

Сукупність злочинів: поняття та види. Ідеальна та реальна сукупність. Відмежування ідеальної сукупності від одиничного злочину. Відмежування сукупності злочинів від конкуренції норм.

Рецидив злочинів та його ознаки. Види рецидиву: загальний та спеціальний, простий і складний (багаторазовий); пенітенціарний.

Правові наслідки повторності, сукупності та рецидиву злочинів

Т е м а 14. Обставини, що виключають злочинність діяння

Поняття й види обставин, що виключають злочинність діяння.

Поняття необхідної оборони. Перевищення меж (ексцес) необхідної оборони. Уявна оборона. Диференціація відповідальності при уявній обороні. Підстави й ознаки затримання злочинця. Підстави й ознаки крайньої необхідності. Межі завдання шкоди у стані крайньої необхідності. Відмінність крайньої необхідності від необхідної оборони й затримання злочинця.

Фізичний або психічний примус. Виконання наказу або розпорядження. Діяння, пов'язане з ризиком. Виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]