Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
programma_dek.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
624.13 Кб
Скачать

Загальна частина т е м а 1. Поняття кримінального права.

Кримінальне право як засіб охорони соціальних цінностей і встановленого в суспільстві правопорядку. Завдання кримінального права, його роль у побудові демократичного суспільства.

Кримінальне право як галузь права. Завдання Кримінального кодексу України. Предмет охорони кримінального права. Предмет регулювання кримінального права. Метод правового регулювання. Система принципів кримінального права України. Загально-правові принципи та галузеві принципи кримінального права.

Система кримінального права. Загальна й Особлива частини. Поняття й система Загальної частини та Особливої частини кримінального права.

Кримінальне право у системі права України. Кримінальне право й інші галузі права (кримінально-процесуальне право, кримінально-виконавче право, адміністративне право, міжнародне).

Кримінальне право і політика держави у сфері протидії злочинності.

Предмет і завдання науки кримінального права. Методи науки кримінального права. Значення розвитку науки кримінального права для удосконалення кримінального законодавства та правозасосовної практики

Кримінальне право як начальна дисципліна. Система кримінального права як навчальної дисципліни.

Т е м а 2. Закон про кримінальну відповідальність та його тлумачення

Поняття закону про кримінальну відповідальність, його ознаки й значення. Закон про кримінальну відповідальність як єдине джерело кримінального права. Загально-превентивна роль закону про кримінальну відповідальність.

Структура закону про кримінальну відповідальність. Поняття та види диспозицій. Поняття та види санкцій.

Тлумачення закону про кримінальну відповідальність: поняття, значення та суб’єкти. Види тлумачення: за суб’єктом (автентичне, легальне, судове, доктринальне); за обсягом (буквальне, обмежувальне, поширювальне).

Способи тлумачення кримінального закону: граматичне, логічне, систематичне (системне) і історичне.

Роль постанов Пленуму Верховного Суду України у тлумаченні закону про кримінальну відповідальність.

Тема 3. Чинність закону про кримінальну відповідальність у часі і просторі

Чинність законів про кримінальну відповідальність у часі. Зворотна сила закону про кримінальну відповідальність. Припинення чинності закону про кримінальну відповідальність. Зміст принципу громадянства. Зміст територіального принципу. Зміст універсального принципу дії закону про кримінальну відповідальність. Особливості відповідальності іноземних громадян і осіб без громадянства. Інститут екстрадиції в кримінальному праві.

Т е м а 4. Злочин та його види

Поняття та ознаки злочину. Визначення поняття злочину: 1) формальне; 2) матеріальне; 3) формально-матеріальне. Ознаки злочину, передбачені в КК України та ті, що виділяються в науці кримінального права.

Криміналізація суспільно-небезпечних діянь: поняття, приводи, підстави, умови та способи. Декриміналізація злочинів: поняття, приводи, підстави, умови та способи. Малозначність діяння: поняття, ознаки та значення.

Відмінність злочинів від інших правопорушень та правомірної поведінки. Сукупність злочинів та інших правопорушень

Класифікація злочинів та її значення. Класифікація злочинів за: ступенем тяжкості, формами вини, суб’єктом злочину ті іншими критеріями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]