Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKTIKA_33 (1).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
147.95 Кб
Скачать

РОЗДІЛ 3

Розробка інвестиційного проекту з виробництва і переробки грибів ПП «Хватков»

Аналіз стратегічного набору рішень ПП «Хватков» проведений в попередньому розділі дав змогу визначити, що одним із шляхів розвитку підприємства і збільшення його прибутковості є розширення напрямів діяльності та вихід на нові ринки, тобто здійснення диверсифікації виробництва. З цією метою я запропоновую інвестиційний проект з виробництва і наступної переробки грибів вешанка звичайна на консерви «Гриби мариновані». Вибір саме цього виду грибів пояснюється тим,що вушанка належить до дерево руйнуючих грибів, а тому вона набагато легше вирощується в штучних умовах, ніж гриби, що ростуть на грунті, наприклад, шампіньйони. Не менш важливим є факт харчової, лікувальної, екологічної та комерційної цінності вушанки. Вешанка звичайна містить

(в % на суху масу) до 35-38% загального протеїну. В цих грибах міститься майже все 18 анімокислот, які входять в формулу збалансованого живлення людини. Свіжі гриби містять практично весь комплекс вітамінів групи В. Є в складі вушанки жиророзчинні вітаміни і Е. Вміст вуглеводів у вушанках вищий, ніж у картоплі і шампіньйонів. Енергетична цінність картоплі складає - 136 Ккал, а вешанки – 317-367 Ккал. Вміст міді, цинку, кобальту, селну в даних грибах в десять разів більший, ніж в шампіньйонах та картоплі.

Лікувальні властивості вешанки полягають в особливостях плодових тіл. В них немає крохмалю, - як наслідок, страви з вешанок корисні хворим на цукровий діабет. Тонка структура клітчатих оболонок сприяють виведенню із організму шлаків навіть радіонуклідів.

Для промислового виробництва вешанки використовується

Купава О.М.

Хваткова М.Ю.

субстрат, який виробляється із відходів сільськогосподарського

в иробництва. Вирощування грибів на субстраті являє собою безвідходну

технологію, тому що відпрацьований субстрат – чудова білково-вітамінна добавка до кормів великої рогатої худоби, свиней, птахів. Додавання збагаченої білком вешанки до раціону живлення тварин підвищує їх імунітет від хвороб, покращує обмін речовин. У молодих корів збільшуються надої, у биків на відгодівлі збільшуються прирости, більш еластичним стає м'ясо.

Відпрацьований субстрат може слугувати цінним добривом під овочеві, ягідні та плодові культури. Комерційна цінність вешанки полягає перш за все в тому, що вона є об’єктом ринкових відносин. Міцелій має постійний споживчий попит. Великі оптові поставки поряд з іншими продовольчими продуктами можуть реалізуватися від дрібного опту навіть до дрібних навісів. При цьому витрачається праця менеджерів, посередників, продавців, працівників податкової служби, охорони.

Якщо розглянути ринок свіжих грибів України, то можна побачити, що їх виробництво збільшилось з 7200 т (2006 рік) до 15350 т (2010 рік), тобто більше ніж в два рази.

Дослідження ринку консервованих грибів Запорізької області показало, що пануюче місце на ньому займають мариновані шампіньйони та опеньки. Тоді як консерви з виду грибів вешанка-звичайна майже ніхто не виробляє і не реалізує. Слід також відмітити випереджаючи темпи росту попиту над пропозицією, тобто попит на консервовані гриби не задовольняється повністю. У наступній таблиці наведені дані про обсяги виробництва консервованих грибів у Запорізькій області, а також середні ціни їх реалізації в період з 2005-2010 роки.

Т аблиця 3.1

Аналіз ринку консервованих грибів в Запорізькій області

Показники

2006

2007

2008

2009

2010

Обсяг виробницта та реалізації консервованих грибів, т

264,00

206,00

292,00

381,00

441,00

Середня ціна реалізації консервованих грибів, грн. за 1 т

9700,00

11500,00

11000

12100,00

13800,00

Таким чином, виробництво і реалізація консервованих грибів в Запорізькім регіоні протягом 2006-2010 років зросла на 177 т ( або на 67%). Аналогічна тенденція спостерігається і з цінами які підвищилися з 9700 грн. т до 13800 грн. т, тобто на 4100 грн ( або на 42,3%).

Як відомо ринок по різному реагує на зміну ціни. При підвищені ціни виручка може зменшуватися більш швидкими темпами ніж знижується попит, що є не бажаним для підприємств. Тому для визначення чутливості попиту на консервовані гриби до зміни ціни розрахуємо його еластичність за наступною формулою:

(1)

,

де - коефіцієнт цінової еластичності попиту на і-й від продукції в

п оточному періоді;

- величина попиту на і-й вид продукції у поточному періоді t;

- величина попиту на і-й вид продукції у попередньому періоді t-1;

ціна і-того виду продукції у поточному періоді t;

- ціна і-того виду продукції у попередньому періоді, t-1.

Як відомо, попит – це обсяг реалізації продукції при заданому рівні цін. У 2010 році попит на консервовані гриби в Запорізькій області дорівнював 441 т, а середня ціна реалізації 1 т складала 13800 грн. Для того щоб визначити прогнозний попит та прогнозну ціну 2011 рік на консервовані гриби розрахуємо спочатку середні темпи зростання попиту та ціни за формулами:

(2)

(3)

де - середній темп росту обсягу попиту (рівня ціни);

n – кількість років дослідження;

Виходячи з даних таблиці 1.2 визначимо середні темпи росту попиту та ціни:

Отже середній темп зростання попиту на гриби консервовані в

період з 2006 по 2010 роки становить 13,7%, а рівень середньої р еалізаційної ціни 9,2%.

На основі отриманих даних можна визначити орієнтований попит та орієнтовану середню ціну реалізації грибних консервів, які складуться в 2011 році. Попит становитиме: 441 * 1,37=501 т, а ціна відповідно дорівнюватиме: 13800*1,092 = 15070 грн/т.

Таким чином, ми маємо в розпорядженні всі дані, необхідні для

визначення еластичності попиту:

Отриманий показник еластичності попиту, що дорівнює 1,45 вказує на те, що попит є еластичним, а це означає, що зміна загальної виручки і ціни товару мають протилежну спрямованість. Тобто керівництво ПП «Хватков» необхідно мати на увазі, що потрібно бути обережним при встановлені ціни на консервовані гриби і не зловживати встановленням цін, вищих, ніж ті, що склалися на ринку. Бо це в свою чергу викличе зменшення попиту, і як наслідок – зменшення виручки, в загальному підсумку і прибутку.

На ринку сільськогосподарської продукції, як правило, існує лекальна виробників аналогічної продукції (конкурентів). Тому дуже важливо знати, хто саме і в якому обсязі виробляє таку ж саму продукцію, по яким цінам вона продається і чи користується попитом. Необхідно детально охарактеризувати діяльність конкурентів, для того, щоб знати їх сильні і слабкі сторони і вміло керувати маркетинговою стратегією підприємства і досягти поставленої мети. З метою визначення конкурентних переваг та недоліків ПП «Хватков» відносно проекту по виробництву та переробці грибів проаналізуємо його конкурентів. Прямими конкурентами господарства виступає компанія «Верес»,

товариство «Гора Україна» та ПП «Телець». Серед цих конкурентів найбільш сильнішим є компанія «Верес», яка контролює 28,1% ринку

к онсервованих грибів Запорізької області. Але ця компанія займається виробництвом лише шампіньйонів, які в наслідок більш складної технології виробництва є дорожчими, ніж вешанка звичайна, хоча їх смакові якості є однаковими. Товариство «Гора Україна» яке розташоване в місті Токмак Запорізької області займається виробництвом маринованих груздів та масляків. Це підприємство є молодим і ще не досить добре роз рекомендувало себе на ринку. Його частка реалізації становить приблизно 12,8%. ПП «телець» виробляє вешанки в маринаді, тобто консерви, аналогічні тим, які плануються виробляти в ПП «Хватков». Але це підприємство є невеликим за розмірами виробництва грибних консервів і тому не становить значної загрози для реалізації нашого проекту. Його частка на ринку складає 6,3%. Окрім вищезгаданих постачальників консервованих грибів на ринку Запорізької області, свою продукцію також доставляють ТОВ «Луганський консервний завод» 6,2% від загального обсягу ринку і ВАТ «Віньковецький консервний завод» 5,9%. Частка консервованих грибів іноземного виробництва (переважно польського) становить 8,1%. Але дані гриби характеризуються не високими смаковими якостями. Решта 32,6% ринку періодично заповнюється дрібними виробниками, проте виробничі потужності жодного з них не в змозі задовольнити потреби даного сектора ринку. Останній сегмент є цільовим для ПП «Хватков», оскільки дозволить, ввівши технологію по виробництву та переробці вешанки витіснили до дрібних виробників з мінімальними затратами. На рисунку 3.2 зображена кругова діаграми розподілу ринку консервів Запорізькому регіоні.

Рис. 3.1 – сегментування ринку консервованих грибів в Запорізькій області.

Основною перевагою ПП «Хватков» по відношенню до своїх конкурентів є наявність сировини власного виробництва, гриби, як вже було сказано, плануються вирощувати в господарстві. Для більш глибокого вивчення основних конкурентів ПП «Хватков», компанії «Верес», ТОВ «Гора України» та ПП «Телець» використаємо метод бенчмартінгу (дод.3.1). . Зобразимо профіль бенчмаркінгу ПП «Хватков» та його конкурентів на наступному малюнку.

Ф актори

Оцінки

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Частка ринку

Кваліфікація персоналу

Технологічні переваги

Маркетингові переваги

Конкурентні переваги

Фінансова сила

Якість продукції

Рентабельність продукції

П П «Хватков»

Компанія «Верес»

ТОВ «Гора України» ПП «Телець»

Рис. 3.2 – Профіль бенчмаркінгу ПП «Хватков» та його конкурентів

Аналіз конкурентів ПП «Хватков» методом бенгмаркінгу показав, що найбільшу загрозу для господарства несе компанія «Верес», яка за оцінками експертів підсумку набрала 72 бали, що на 13 більше, ніж ПП «Хватков». ТОВ «Гора України» отримало на 2 бали менше, ніж досліджуване господарство, а саме 57 балів. Не представляє особливої угрози для реалізації проекту ПП «Телець», яке в загальній сумі отримало 53 бали, тобто на 6 менше, ніж аналізуєме підприємство. Виходячи із ситуації, що склалася ПП «Хватков» необхідно створити і підтримувати високий імідж своєї продукції шляхом досягнення високої якості та реалізації по доступним цінам. Це дозволить завоювати та утримати необхідну для підприємства частку ринку.

Для визначення позицій підприємства на ринку існує коефіцієнт, який

р озраховується як відношення суми балів досліджуваної господарчої одиниці до суми балів найбільшого конкурента. У нашому випадку цей коефіцієнт дорівнює: 59/72*100=81,9%. Виходячи з отриманого показника, можна зробити висновок, що ПП «Хватков» у випадку реалізації проекту по виробництву грибних консервів зможе контролювати ринок.

Службі маркетингу ПП «Хватков» необхідно буде зайнятися дослідженням ринку консервованих грибів, рекламною діяльністю, збуток продукції та обслуговування покупців. Як було вже сказано раніше, проведені маркетингові дослідження виявили, що на ринку консервованих грибів спостерігається дефіцит, тому втілюючи в життя проект по переробці грибів, досліджуване господарство швидше за все буде реалізувати стратегію орієнтації на потреби ринку. Дослідження ринку також показали, що найбільшим попитом користуються гриби, які розфасовані в півлітрові банки. У наступній таблиці наведена структура реалізації грибних консервів в залежності від місткості банки.

Таблиця 3.3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]