Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKTIKA_33 (1).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
147.95 Кб
Скачать

Структура реалізації грибних консервів різного фасування

Місткість банки, л

Структура реалізації

0,2-0,3

5,9

0,31-0,5

63,7

0,51-0,8

18,5

0,81-1

7,0

Більше 1,1

4,9

Таким чином, з метою більш успішної реалізації грибних консервів бажано розфасувати гриби в півлітрові банки. Планується в рік виробляти 120960 банок консервів.

Для ефективного планування виробництва та реалізації будь-якого виду продукції підприємству необхідно знати, при якому обсязі її реалізації воно покриває свої збитки і почне отримувати прибуток. Для цього існує таке

поняття як «точка беззбитковості», яка розраховується за формулою:

(4)

де - точка беззбитковості;

- ціна реалізації одиниці продукції, в грн.;

- зміні витрати на одиницю продукції, грн.;

- загальна сума постійних витрат, грн.;

Виходячи із мінімальної ціни, яка склалася на грибні консерви іх вешанки звичайної 5,5грн/банку (0,5 літрів) та максимальної 9,0 грн/банку, припускаємо, що оптимальною ціною реалізації даного виду продукту буде ціна 7,25 грн/банку. Загальна сума постійних витрат, до яких входять витрати на оплату праці, обладнання, с ировину, амортизацію, воду, електроенергію та інші приблизно складатиме 500000 тис. грн.. Величина змінних витрат ( витрати на оплату праці водіїв з нарахуваннями, на маркетинг та контроль якості, ремонт та монтаж, транспортні витрати) орієнтовано становитиме 0,5 грн/банку. Таким чином, обсяг беззбиткового виробництва грибних консервів ПП «Хватков» буде дорівнювати:

банок

Базуючись на тому, що плановий обсяг виробництва консервів гриби мариновані (з вешанки звичайної) складає 120960 банок, можна сказати, що вже при виготовлені 74074 банок грибів господарство повністю покриє свої витрати, а за умови більшого обсягу виробництва почне отримувати прибуток. Наведемо також графічну інтерпретацію розрахованої точки беззбитковості.

Рис. 3.3 – Графічна інтерпретація точки беззбитковості

Це був попередній розрахунок точки беззбитковості виробництва грибних консервів по приблизним даним. Її метою в маркетинговому аналізі є знаходження відповіді на запитання, чи не перевищує отримана точка запланованого обсягу виробництва. Як бачимо, в она знаходиться в допустимих межах. А це можна вже розцінювати як заявку на успішність реалізації проекту.

У разі виникнення непередбачуваних обставин (збоїв виробництва, падіння попиту на консервовані гриби та інше) господарство може не реалізовувати весь запланований обсяг виробництва, який би забезпечив підприємство потрібним рівнем прибутку, має назву цільового. Отже, з метою отримання цільового прибутку в ПП «Хватков» запланую реалізувати 100000 банок грибних консервів з вешанки звичайної (див. рис. 1.3). При цьому виручка від реалізації буде дорівнювати: 100000 банок*7,25грн/банку=725000 грн. Постійні витрати складають 500000 грн, а змінні: 100000*0,5=50000 грн. Цільовий прибуток становитиме: 725000-500000-50000=175000 грн.

Дуже важливим в маркетинговому аналізі є визначення капіталів збуту продукції. Вибір каналу збуту має принципове значення, оскільки кожне рішення в цій сфері багато в чому визначає параметри цінової, рекламної політики і т.д. Розміщення виробництва сільськогосподарської продукції поблизу великих міст і промислових центрів дозволяє організувати прямий збут основних видів продукції і тим самим скоротити затрати на її реалізацію, але при територіальній розгалуженості ринку краще використовувати в системі збуту посередників. Я вважаю, що оптимальним варіантом для ПП «Хватков» буде поєднання цих двох систем, тобто реалізація консервованих грибів кінцевим споживачам та посередникам. За допомогою наступної таблиці визначимо канали розподілу грибних консервів.

Таблиця 3.4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]