Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKTIKA_33 (1).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
147.95 Кб
Скачать

Х арактеристика каналів збуту грибних консервів

Канали збуту

Обсяг продажу

Ціна реалізації1 банка, грн

Повна собівартість 1 банка, грн

Прибуток (+), збиток (-) на 1 банку

банок

%

Оптові бази

72000

59,5

5,5

4,63

0,87

Місцевий ринок

13122

10,8

8,1

4,63

3,47

Міські ринки

31000

25,6

8,3

4,63

3,67

Бари, ресторани, кафе

4838

4,0

8,2

4,63

3,57

Всього

120960

100,0

х

4,63

1,98

Як показують дані таблиці 1.4 найбільший прибуток ПП «Хватков» отримає від реалізації грибних консервів на міських ринках. Прибуток від реалізації маринованих грибів розважальним закладам та на місцевому ринку відповідно дорівнюватиме 3,57 та 3,47 грн/банку. Найменший рівень прибутку спостерігається від продажу грибів оптовим базам – 0,87 на 1 банку. Середній розмір прибутку по каналах збуту консервованих грибів орієнтовано складе 2,41 грн на 1 банку. Слід зауважити, що це лише приблизні розрахунки прибутку, тому що витрати на виробництво грибних консервів точно ще не визначені. Їх розрахунок буде наведений пізніше.

Для успішної діяльності в сучасних умовах необхідно обов’язково здійснювати маркетингові заходи (вивчення і прогнозування ринку, реклама і т.д.). Проаналізуємо рівень планових витрат, які п ередбачається провести для вдалого просування грибних консервів на ринок (дод.3.2).

Дані додатку 3.2 показують, що найбільшу питому вагу в витратах на маркетингові заходи займають витрати на рекламу (38,3%), що в грошовому еквіваленті складає 12,16 тис. грн.. Друге місце за витратами на дослідження ринку – 33,7% (10,69 тис. грн.). Витрати на поширення товарів та організацію продажів грибних консервів відповідно дорівнюють 17,7% (5,62 тис. грн.) та 10,3% (3,28 тис. грн.). Тобто планується серйозний підхід до маркетингового забезпечення проекту.

Рекламу консервів «Гриби мариновані» передбачається розміщувати в місцевій газеті «Михайлівські новини», в обласній газеті «Рекламний проспект», на рекламних плакатах та листівках, а також показувати свою продукцію на весняній та осінніх виставках-ярмарках. Кошторис витрат на вищезгадану рекламу наведені в таблиці.

Т аблиця 3.5

Кошторис щорічних витрат на рекламу

Інформаційне видання, виставка

Площа, см кв.

Інтенсивність, раз-місяць

Вартість, грн.

Тиждень

Місяць

Рік

«Михайлівські новини»

60

2

30

60

720

«Рекламний проспект»

250

4

125

500

6000

Плакати та листівки

320

1

345

345

4140

Весняна виставка-ярмарка

-

-

-

-

650

Осіння виставка-ярмарка

-

-

-

-

650

Всього:

-

-

-

-

12160

Згідно складеного кошторису ПП «Хватков» понесе на рекламу в обласній газеті «Рекламний проспект» (6000 тис. грн.). Реклама на плакатах та листівках обійдеться підприємству в 4140 грн. Найменшим дорого стоячим для господарства є виставки-ярмарки та реклама в місцевій газеті.

З метою визначення позиції ПП «Хватков» на ринку грибів проведемо під оцінювання його продукції та продукції його конкурентів на основі показника якості та показника ціни (див. рис. 1.4).

Компанія «Верес»

Якість

ПП «Хватков»

В

ТОВ «Гора Україна»

ПП «Телець»

Н

Н

В Ціна

Рис. 3.4 – порціонування ПП «Хватков» та його конкурентів на ринку грибних консервів.

Як показує нам рисунок ПП «Хватков» має конкурентні переваги перед ТОВ «Гора Україна» та ПП «Телець», які полягають у виробництві більш якісних грибних консервів. Щодо цін, то вони на консервовані гриби ТОВ «Гора Україна» менше, ніж у ПП «Хватков»,а в ПП «Телець» вищі. Продукція найбільшого конкурента ПП «Хватков» - компанії «Верес» характеризується високою якість та високою ціною. Тому виходячи з такої ситуації, керівництво ПП «Хватков» основну увагу треба приділяти постійному підвищенню якості грибних консервів, що створить в уявлені споживачів імідж виробника високоякісної продукції. Це дозволить завоювати необхідну частку ринку і диверсифікувати виробництво грибних консервів, шляхом запровадження виробництва і

п ереробки різних видів грибів.

У зв’язку з тим, що виробництво та переробка грибів – вид діяльності, не властивий для сільськогосподарських підприємств, в ПП «Хватков» буде створено додаткові відділи – бригади по виробництву грибів на чолі з командиром, який підпорядкуватиметься головному агроному та бригада з переробки грибів, яка ввійде до складу відділу переробки сільськогосподарської продукції. Зміни, які відбудуться в наслідок цього в організаційній структурі та структурі управляння проілюстровані відповідно на додатку 1.1 та 1.2.

Новоутворений відділ по переробці грибів лінійно буде пов'язаний з також новоствореною бригадою по виробництву грибів, економічним відділом, бухгалтерією, заготівельним та інженерним відділами. По відношенню до бригади по переробці грибів вищезгадані підрозділи будуть виконувати наступні функції:

  • Відділ переробки сільськогосподарської продукції:

  • Управління бригадою по переробці грибів;

  • Перевірка та контроль за переробкою грибів;

  • Бригада по виробництву грибів:

  • Виробництво і постачання грибів, призначених для переробки.

  • Економічний відділ:

  • Розрахунок плану витрат та надходження грошових коштів;

  • Пошук шляхів зниження витрат виробництва грибів та грибних консервів;

  • Пошук каналів реалізації продукції (більш вигідних покупців);

  • Здійснення маркетингових заходів;

  • Економічне обґрунтування проекту та прийняття рішення про його економічну доцільність чи недоцільність;

  • Складання планів по розширенню в напрямі переробки грибів на майбутне.

  • Бухгалтерія:

  • Нарахування та видача з/п, які задіяні в проекті;

  • Облік бухгалтерської звітності, потоку грошових коштів, пов’язаних з реалізацією проекту;

  • Облік основних та оборотних засобів, які відносяться до проекту, в т.ч. розрахунок амортизації.

  • Заготівельний відділ:

  • Тимчасове зберігання свіжих та консервованих грибів.

  • Інженерний відділ:

  • Пошук постачальників. Обладнання для реалізації проекту;

  • Надання вантажних автомобілів для транспортування грибних консервів;

  • Монтаж та введення в експлуатацію обладнання.

Для досягнення скоординованості дій під час реалізації даного проекту розробимо календарний план його здійснення. В наступній таблиці наведений перелік робіт, які плануються виконати з метою реалізації проекту (див. дод. 3.3).

Для того, щоб побудувати сітковий графік необхідно спочатку визначити типологію сітки (див. дод. 3.4).

Наступним кроком побудуємо сітковий графік виконання робіт по проекту.

3

4

1

2

11

12

7

10

5

9

6

8

Рис. 3.5 – Сітковий графік виконання робіт по проекту

Виходячи з даних, наведених у додатку 3.4, складемо календарний план виконання робіт по проекту з вирощування грибів на виробництво грибних консервів ( див. дод. 3.5).Таким чином для реалізації проекту з вирощування ті переробки грибів ПП «Хватков» знадобиться двадцять два тижні.

Невід’ємною складовою частиною бізнес-плану сільськогосподарського підприємства є виробничий план. Його ціль довести, що сільськогосподарське підприємство:

  • В змозі організувати виробництво конкретного виду продукції;

  • Зможе закупити необхідні для цього ресурси;

  • В змозі виробляти необхідну кількість продукції необхідної якості;

Так як мій проект стосується вирощування та переробки грибів, то перш за все необхідно скласти виробничий план по вирощуванню грибів, який в підсумку дозволить вийти нам на собівартість одного кг свіжих грибів, що в подальшому буде використано для розрахунку витрат на виробництво консервованих грибів.

Для того, щоб почати вирощувати вушанку звичайну необхідний

м іцелій. Основним матеріалом, на якому вирощуються гриби в промислових умовах є субстрат, який виготовляється із соломи всіх злакових культур, стебел і початків кукурудзи, шелеху соняшнику, опилок листяних порід дерев. Субстрат зволожується до 70-75% вологості, потім пастеризується при температурі 50-60 С0 на протязі 2-3 діб. Пастеризовану солому охолоджують до температури 24-25 С0 і переміщують з міцелієм в кількості 400 грам на 10 кг зволоженої соломи. Після цього потрібно приступити до наповнення грибного блоку. Для цього береться поліетиленовий мішок з перфорованими отворами ( діаметр 2 см через кожні 10 см в шахматному порядку). Діаметр мішків не більше 50 см. Всі мішки з субстратом повинні бути від 15-30 кг.

Пакети в камері проростання «інкубації» становлять один на одному, не більше ніж 2-3 ряди. Один цикл вирощування вешанки інтенсивним способом триває приблизно 2 місяці. Під час проростання міцелію вешанки в субстраті вентиляцію свіжим повітрям можна не проводити. Температуру в середині субстрату дуже важливо утримувати на рівні 24-28 С0. Рівень вологості повітря в приміщені – 60-65%. Освітлення в період інкубації не потрібен.

Через 4 тижні після заростання субстрата грибницею пакети переносять до камери плодоношення. Тут їх або розвішують, або поміщають на спеціальну арматуру. Приміщення повинно бути освітленим 10-12 годин. Температура повинна становити 14-16С0, вологість 90%.

Гриби з’являються на поверхні мішків в отворах у вигляді зростків із декількох грибів. Коли гриби досягають розміру 8-10 см в діаметрі, зросток знімається з пакету повністю. Гриби зрізуються ножем. На одному субстраті можна зняти 2, а то і три врожаю. Друга та треті хвилі з’являються через 10-20 днів після першої. Іх 100 кг субстрата за одну хвилю можна отримати 15-30 кг грибів.

Для вирощування вешанки звичайної ПП «Хватков» буде виділено приміщення (в минулому овочесховище) площею 660 м2 . Гриби будуть вирощуватись в поліетиленових пакетах. Вага кожного пакета з субстратом 25 кг. Планується збирати дві хвилі врожаю. Урожайність під час першою хвилі – 25 кг зі 100 кг субстрату, під час другої - 20 кг грибів/100 кг субстрату. Субстрат готується із соломи злакових культур. Виходячи із того, що в день для переробки потрібно 225 кг грибів, річна потреба в свіжих грибах складатиме 225 кг/день*252 дні=56700 кг. В місяць вироблятиметься 56700/12=47,25 кг. Для виробництва такої кількості грибів необхідно 126 000 кг субстрату і 40 кг міцелію. Виробничий процес по вирощуванню грибів будуть обслуговувати 6 чоловік: керівник бригади по виробництву грибів, три основних працівника і два допоміжних.

Витрати на вирощування грибів складаються із суми витрат на основні та допоміжні матеріали, заробітної плати і нарахувань на неї, вартості обладнання, амортизаційних відрахувань, вартості електроенергії та води, витрат на монтаж та проведення поточного ремонту, транспортних витрат.

Спочатку розрахуємо витрати на основні матеріали (солома, міцелій, вода).

Таблиця 3.6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]