Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tsenoobrazovanie_konspekt.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
925.18 Кб
Скачать

2. Регулювання ціноутворення і застосування цін

Державне регулювання в сфері ціноутворення і застосування цін здійснюється різними методами, серед яких можна виділити:

  • визначення переліку продукції і послуг, що підлягають державному регулюванню, у тому числі монопольної продукції;

  • установлення граничних рівнів цін і тарифів, а також торгових надбавок (знижок);

  • нормування рентабельності;

  • заморожування цін.

Велике значення має державне регулювання цін у зовнішній торгівлі. Підприємства — суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності — визначають конкретні ціни на договірних умовах з урахуванням попиту і пропозиції. В окремих випадках контрактні ціни повинні визначатися відповідно до індикативних цін, що встановлюються Міністерством зовнішньоекономічних зв'язків.

Державне регулювання ринку і цін існує у всіх країнах світу. Ця практика одержала широке розповсюдження у всіх розвинених країнах. Так, у США держава регулює 5-10% цін, в основному в галузях, де існують природні монополії (сільське господарство, енергетика, зв’язок). У Японії держава регулює близько 20% споживчих цін (у тому числі такі важливі, як тарифи на електроенергію, газ, залізничні, вартість медичного обслуговування, ціни на рис, пшеницю, воду, м’ясні й молочні продукти). У Швейцарії федеральне відомство по контролю за цінами в законодавчому порядку фіксує майже 50% обсягу товарної продукції сільського господарства. Обмежене регулювання здійснюється по текстильних товарах, одягу, іграшках, музичних інструментах і ін. В окремих випадках (загроза війни, загроза значного загального підвищення цін) уряд має право (що передбачено законом) на прямий вплив на ціни (заморожування), як, наприклад, у Швеції. Уряд може заморожувати ціни на окремі товари і послуги, включаючи квартирну плату.

В Україні Постановою Кабінету Міністрів України "Про ціноутворення в умовах реформування економіки" від 21 жовтня 1994 р. № 733 намічено скоротити обсяги державного регулювання цін і тарифів, обмеживши їх тільки природними та окремими штучними монополіями.

Сектор економіки є природною монополією, якщо межі фірми і галузі співпадають, ресурси є унікальними, технологія забезпечує безпеку життєдіяльності, потрібні значні капітальні вкладення, а середні витрати зростають після входження на ринок конкурентних фірм. Якщо відсутній хоча б одна з перелічених ознак, природність монополії порушується і сфера діяльності перестає бути монополією або переходить з розряду природної в штучну.

Нині природними монополіями в Україні є деякі з підгалузей ЖКГ, зокрема, транспортування газу та електроенергії, централізоване постачання теплової енергії, централізоване водопостачання та водовідведення, місцевий телефонний зв’язок, деякі зі сфер залізниці, спеціалізованих послуг транспортних терміналів, портів, аеропортів, управління повітряним рухом.

Державне регулювання цін може передбачати заходи законодавчого і судового характеру. В одному випадку ціноутворення в державі регламентується законами Верховної Ради, в іншому — розпорядженнями державних і місцевих органів влади, у третьому — ті чи інші суперечливі питання вирішуються в судовому (арбітражному) порядку. Варто відмітити, що у всіх випадках встановлюються певні обмеження, правила, нормативи, що є обов'язковими для учасників ринку. Отже, ціноутворення – складний, багатогранний процес урахування найвпливовіших факторів. Цей процес має широку розгорнену структуру, що включає до себе більшість життєво важливих аспектів для підприємства. Види та методи ціноутворення впливають та породжують низку найрізноманітніших видів цін, які допомагають краще розуміти та орієнтуватись у сучасному економічному просторі.

Питання для самоконтролю:

1.Дайте характеристику встановлення цілей ціноутворення;

2. Як можливо охарактеризувати оцінку попиту ?

3. З якою метою вивчаються ціни на продукцію конкурентів ?

4. Назвіть альтернативні концепції ціноутворення та надайте їх загальну характеристику;

5.Назвіть фактори, що впливають на встановлення цін;

6. Дайте характеристику терміну «остаточне встановлення ціни»;

7.Дайте класифікацію методів ціноутворення;

8.Які методи державного регулювання в сфері ціноутворення ?

9.Чи може держава втручатися у встановлення цін при ринковій економіці ?

10.Дайте характеристику природній монополії

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]