Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tsenoobrazovanie_konspekt.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
925.18 Кб
Скачать

Зм 2. Тема 6. Особливості формування тарифів у житловому господарстві

План лекції

  1. Формування тарифів у житловому господарстві: історичний аспект

  2. Порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруджень згідно постанові Кабінету Міністрів України 12 липня 2005 р. №560

  3. Шляхи удосконалення формування тарифів по квартплаті

1.Формування тарифів у житловому господарстві: історичний аспект

Житловий фонд відноситься до найбільш фондоємних підгалузей житлово-комунального господарства. Майже 20% вартості основних фондів країни становлять житлові будинки. Збереження і повноцінне функціонування житлових будинків є важливим завданням державної житлової політики.

На відміну від ціноутворення у сфері водопостачання, каналізації, теплопостачання ставки квартплати в Україні встановлювалися з 1992 по 1998 р. г. постановами уряду. Так, до 1998 року ставка квартплати була однаковою для всіх регіонів країни в розмірі 19 коп за один квадратний метр загальної корисної площі. Однак до 1998 року експлуатаційні витрати вже не покривалися доходами, тому чинне законодавство по встановленню розмірів квартплати було переглянуто. Право встановлення ставок квартирної плати було передано облдержадміністраціям постановою Кабінету Міністрів України від 22 червня 1998 р. № 939 «Про вдосконалювання системи державного регулювання розмірів квартирної плати й плати по утриманню будинків і прибудинкових територій» . У результаті проведеної в регіонах роботи по реалізації цієї постанови уряду з 2000 року збитки підприємств житлового господарства стали знижуватися. Однак у багатьох областях України збитковість житлово-експлуатаційних організацій зберіглася. Ця тенденція з кожним роком збільшувалася. У зв'язку з відсутністю коштів для проведення в необхідних обсягах капітального ремонту, заміни зношених внутрішньобудинкових теплових і водопровідних мереж, технічний стан житлового фонду значно погіршився. По даним Держкомстату України близько 925 тис. м2 загальною площею віднесено до категорії аварійної і 3745 тис. м2 до категорії старого житлового фонду.

Негативні наслідки тривалого затягування перегляду ставок квартирної плати можна проілюструвати на прикладі міста Харкова.

Діючі до 2005 року включно тарифи по квартирній платі були затверджені розпорядженням Харківської облдержадміністрації в 1999 році в розмірі 28 коп. за 1 м2 загальної площі в житлових будинках без ліфтів і 37 коп. у будинках з ліфтами, хоча фактична собівартість уже в той період досягала 44 коп. на 1 м2.

Тверді фінансові обмеження не дозволяли житлово-експлуатаційним організації належним чином індексувати рівень оплати праці, що протягом останніх шести років привело до масового відтоку кадрів. За період з 2000 по 2005 роки чисельність працівником житлового господарства міста скоротилося на 1,7 тис. чоловік. Укомплектованість працівниками підприємств на 1.01.2005 р. склала всього 55% від нормативної чисельності, у тому числі по двірниках 46%, прибиральницям 25%, робітникам по технічному обслуговуванню й ремонту будинків 54%.

Через низьку квартплату роками стримувалося виділення коштів не тільки на ремонт конструктивних елементів будинків, але й інтенсивно зношувалося устаткування, зокрема ліфти. В результаті по місту понад тисячу ліфтів (58%) мають потребу в капітальному ремонті і для користування мешканцями такі ліфти потенційно мають підвищену небезпеку. Погіршується санітарний стан дворів, обсяги проведених робіт із проведення дератизації й дезінфекції в будинках не відповідають санітарно-епідеміологічним нормам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]