Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tsenoobrazovanie_konspekt.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
925.18 Кб
Скачать

3.Роль місцевих органів самоврядування при встановленні тарифів

Винятково важлива роль при встановленні тарифів належить місцевим органам самоврядування. Вони повинні:

а) враховувати вплив на тарифи бюджетного фінансування та інвестиційних програм діяльності організацій житлово-комунального господарства, а також підтверджених аудитом економічно обґрунтованих витрат і стандартів якості житлово-комунальних послуг;

б) здійснювати зміну цін і тарифів на оплату житла й комунальних послуг з урахуванням рівня доходів населення й заходів по соціальному захисту незаможних категорій громадян, а також реалізації заходів, спрямованих на зниження витрат при наданні житлово-комунальних послуг і підвищенні якості обслуговування споживачів;

в) організувати з метою створення умов для розвитку конкуренції й демонополізації управління житловим фондом введення власниками житлового фонду або уповноваженими ними організаціями субрахунків по кожному багатоквартирному будинку для перерахування на ці рахунки платежів громадян, субсидій, дотацій й інших коштів на оплату житла й комунальних послуг.

Для забезпечення достовірного пооб’єктного обліку експлуатаційних витрат місцеві органи самоврядування повинні періодично переглядати:

а) квартирну плату, що включає:

- ціни на послуги із утриманням спільного майна житлового будинку й технічному обслуговуванню загальних комунікацій, технічних устроїв і технічних приміщень житлового будинку, вивозу побутових відходів і утримання прибудинкової території багатоквартирних будинків.

- ціни на послуги з ремонту спільного майна житлового будинку, загальних комунікацій, технічних устроїв і технічних приміщень житлового будинку, об'єктів прибудинкової території;

- ціни за найм житлового приміщення, що перебуває в державній або комунальній власності.

б) тарифи на комунальні послуги, що включають:

- тарифи на послуги з водопостачання;

- тарифи на послуги по водовідведенню;

- тарифи на послуги по гарячому водопостачанню;

- тарифи на послуги по мережному й зрідженому газопостачанню, поставці газу в балонах;

Робочими органами по розробці тарифів повинні бути координаційні центри при виконкомах міських рад й облдержадміністраціях. У своїй діяльності вони повинні керуватися законодавством України, а також нормативними актами органів місцевого самоврядування й відомчих інструкцій, що регулюють якість надаваних комунальних послуг, періодичність й обсяги робіт по утриманню й ремонту житлових будинків.

Радикальне вирішення питань регулювання житлово-комунальних тарифів може бути забезпечено тільки в тому випадку, якщо в Законі України «Про ціни й ціноутворення», а також у відповідних постановах Кабінету Міністрів і відомчих нормативних матеріалах знайдуть відображення обов'язкові процедурні вимоги по проходженню кожного етапу розгляду, узгодження й затвердження цін.

Практика переконує в тім, що кваліфіковані процедури регулювання тарифів по оплаті населенням послуг підприємств житлово-комунального господарства такі ж важливі й необхідні, як і кваліфіковане, методично правильне їх соціально-економічне обґрунтування.

Питання для самоконтролю:

  1. На яких принципах базується державне регулювання цін на житлово-комунальні послуги, та якими законодавчими актами України це закріплено ?

  2. На які групи поділяються затверджені в залежності від порядку ціни на житлово-комунальні послуги ?

  3. Визначте послідовність дій при розробці та затвердженні цін на житлово-комунальні послуги;

  4. Які органи влади, та як відповідають за зміну цін ?

  5. Наведіть які найбільш важливі економічні та організаційні механізми необхідні для керівництва на рівні місцевих органів влади;

  6. Наведіть етапи схеми розробки та впровадження нових тарифів та дайте їх характеристику;

  7. Який підетап етапу «Розробка нових тарифів» на Ваш погляд найбільш важливий ? Обґрунтуйте відповідь;

  8. Які підстави можуть привести до перегляду цін по підприємствам та організаціям житлово-комунального господарства ?

  9. Наведіть перелік чинників, які повинні бути відображені у висновку незалежної експертизи під час коригування цін і тарифів;

  10. Обов’язки органів місцевого самоврядування при встановленні тарифів;

  11. Перегляд яких складових повинен постійно переглядатися місцевими органами самоврядування для забезпечення пооб’єктового обліку експлуатаційних витрат ?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]