Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Marunich.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
339.97 Кб
Скачать

10. Кузовна дільниця (легковий автомобіль і автобус)

10.1. Призначення

Кузовна дільниця призначена для виконання робіт і поточного ремонту кузова а також для відновлення деталей автомобіля зварюванням і наплавленням.

10.2. Основні робот, які виконуються на дільниці

На дільниці виконуються роботи по ліквідації дефектів у каркасі кузова , здійснюється ремонт облицювання, оперення дверей, підлоги кузова , каркасів сидіння і виготовляються додаткові ремонтні деталі.

Крім цього на дільниці усуваються дефекти в деталях ручною дуговою зварною і на- плавкою, напівавтоматичним зварюванням і наплавлюванням, в середовищі вуглекислого газу, а також дефекти в деталях з алюмінієвого сплаву і чавуну .

10.3. Короткий опис технологічного процесу

10.3.1. Усунення дефектів у каркасі кузова

Перекоси каркаса усуваються за допомогою розтяжного пристрою.

Якщо в елементах каркаса є іржа або тріщини то ці елементи замінюють на нові або ремонтують постановкою додаткових ремонтних деталей.

10.3.2. Ремонт облицювання

Вм'ятини на облицюванні витискують за допомогою спеціального інструменту, вибивають, а також шпаклюють, розриви облицювання і роз'їдання іржою усувають постановкою додаткових ремонти деталей.

10.3.3. Ремонт підлоги і дверей

Підлогу і двері ремонтують так само, як облицювання. Тріщини в підлозі і дверях заварюють за допомогою газового заварювання або електрозварювання в середовищі вуглекислого газу.

10.3.4. Ремонт каркасів сидіння

Тріщини в каркасах сидінь заварюють за допомогою газового заварювання. Якщо пошкоджена частина каркаса не підлягає відновленню, то її видаляють (вирізають) І приварюють додаткову ремонтну деталь.

10.3.5. Усунення дефектів в деталях заварюванням і наплавкою

Дефекти в деталях (тріщини, обломи, знос шийок валів) в залежності від матеріалу і характеру дефект а усувають ручною дуговим або газовим зварюванням .

Ручним дуговим зварюванням здійснюють ремонт кінців колодок гальма, вилок перемикання передач, порушення зварного шва кріплення подушки на корпусі півосі; наплавка зношених торців під вилку важеля вимикання передач, заварюванням тріщин в порогах дверних прорізів.

Газовим заварюванням здійснюють заварювання тріщин на панелях підлоги, стійках прорізів вітрового скла, дверей, на рамці радіатора, капоті, , поверхні крил, конусі зчеплення, кришки коромисел, масляному картері. Тріщини на кінцях засвердлюють.

11. Ковальська дільниця

11.1. Призначення

Ковальська дільниця призначена для робіт з ремонту ресор шляхом розбиранням , збиранням і заміною несправних листів і деталей, виготовлення і відновлення деталей автомобіля способом пластичної деформації, термообробки дрібних деталей і інструменту

11.2. Основні роботи, які виконуються на дільниці

11.2.1. Ремонт ресор на дільниці здійснюється на базі нових і бувших в роботі придатних листів.

Виготовлення нових листів ресор і їх термічна обробка на дільниці не

здійснюється.

Основні роботи з ремонту ресор: розбирально-збиральні , очисні , дефектування , пере пресування втулок, рубання листів, свердління отворів в листах, пластинах, прокладках, переклепування пластин і хомутів.

Роботи і відновлення деталей і вузлів способом пластичної деформації і правка кронштейнів переднього і заднього бампера, рульових тяг, кронштейнів опори двигуна, підтягування або заміна заклепок рами.

Роботи по виготовленню деталей і поковок: виготовлення кронштейна глушника, кронштейнів бампера, заготовок стрем'янок ресор , хомутів ресор.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]