Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Marunich.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
339.97 Кб
Скачать

Національний університет

водного господарства та природокористування

Автотранспортний технікум

Методичні вказівки

для виконання курсових та дипломних проектів з предмету

Технічна експлуатація автомобілів “

спеціальності 5.090240 „ Обслуговування та ремонт автомобілів та

двигунів “.

Призначення, основні роботи та технологічний процес

дільниць і зон автотранспортного підприємства

Затверджено

на засіданні циклової комісії

„Технічна експлуатація автомобіля “

Протокол № від ______­

Голова комісії: Марунич О.П.

Розробив викладач: Марунич О.П.

Рівне-2008


1. Зона щоденного обслуговування

1.1. Призначення

Щоденне обслуговування передбачає загальний контроль за технічним станом належного зовнішнього вигляду а також охолодною рідиною і санітарну обробку ДТЗ.

1.2 Основні роботи , які використовуються під час щоденного обслуговування

Контроль технічного стану автомобілів здійснюється на контрольно-технічному пункті після заїзду транспортних засобів з лінії та під час виїзду на лінію

Заправка паливом, доливка за необхідністю оливи в картер двигуна та рідини в охолодну систему здійснюється водієм на автозаправних станціях.

Підтримування належного зовнішнього вигляду забезпечується прибирально-мийними роботами за потребою, але обов'язково перед технічним обслуговуванням чи ремонтом.

Оброблення кузовів автомобілів спеціального призначення здійснюється відповідно до вимог та інструкцій на перевезення даного виду вантажів

1.3. Короткий опис технологічного пронесу

Після повернення з лінії автомобіль поступає на контрольно-технічний пункт авто підприємства. де виконується перевірка його технічного стану; потім його направляють в зону щоденного обслуговування

Автомобілям яким необхідно виконувати технічне обслуговування чи ремонт, здійснюють поглиблену мийку, а всім іншим туалетну мийку.

На посту прибиральних робіт виконується прибирання кабіни автомобіля, очистка сидінь, спинок, мийка та сушка килимків; обтирання кабіни , операння , скла

2. Зона першого і другого технічного обслуговування

2.1. Призначення

Перше та друге технічне обслуговування [ТО-1 та ТО-2] виконується для підтримки рухомого складу в працездатному стані, пониження інтенсивності зношення деталей, попередження відмов і несправностей , виявлення їх з метою своєчасного усунення.

Роботи, які виконуються при першому та другому технічному обслуговування автомобілів являють профілактичним і виконують у плановому порядку за графіком, який складений на плин місяць.

Перед виконанням робіт з ТО-1 та ТО-2 автомобілям здійснюють діагностування.

Технічне обслуговування включає кріпильні, регулювальні, електротехнічні, очисні роботи, які визначені "Положенням про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільною транспорту ”.

Крім того під час виконання ТО-1 та ТО-2 виконуються супутні ремонти

в об'ємі, визначеному даним положенням (15-20% від трудомісткості відповідною виду обслуговування).

2.2 Основні роботи які виконуються в зоні

Для розподілу операцій на постах і розміщенню виконавців використовують «Операційно-технічні карти обслуговування автомобілів», які розроблені автотранспортним проектом

2.2.1 Перше технічне обслуговування

Пост 1 Виконуються операції з технічного обслуговування системи живлення, електрообладнання, які пов’язані з-запуском двигуна, а також контрольні, кріпильні та регулювальні роботи.

Пост 2 Виконуються операції з технічного обслуговування агрегатів, вузлів і систем, які пов'язані з вивішуванням коліс автомобілів.

Пост 3. Виконуються мастильні , заправні та очисні роботи .

2.2.2. Друге технічне обслуговування

Пост 1. Виконуються операції з технічного обслуговування систем живлення, електрообладнання, які пов’язані з запуском двигуна, а також контрольні, кріпильні та регулювальні роботи.

Пост 2. Виконуються операції з технічного обслуговування агрегатів, вузлів і систем, які пов'язані з вивішуванням коліс автомобіля.

Пост 3. виконуються мастильні, заправні та очисні роботи.

2.3. Короткий опис технологічного процесу

Технологічний процес першого та другого технічного обслуговування автомобілів передбачає наявність на авто підприємстві діагностичної станції.

Діагностування вузлів і агрегатів, які забезпечують безпеку руху, виконується перед ТО-1. Виявлені несправності по можливості усуваються

на діагностичній станції або під час виконання робіт з ТО-І. а також в зоні поточного ремонту

Поглиблене діагностування агрегатів і вузлів автомобіля виконується за два дні до виконання ТО-2. Виявлені несправності усуваються в зоні поточного ремонту. Таке використання діагностичною обладнання забезпечує якісне і своєчасне виконання

ТО-2.

Автомобілям, яким необхідне технічне обслуговування, після перевірки на контрольно-технічному пункті здійснюють прибирально-мийні роботи і направляються в зону ТО-1 і ТО-2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]