Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фигня.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
53.73 Кб
Скачать

24. Аналіз продуктивності праці.

Як економічна категорія продуктивність праці характеризує ефективність використання робочої сили і в загальному випадку відображає кількість споживчої вартості, створеної за одиницю часу (виробіток) або витрати робочого часу на виробництво одиниці споживчої вартості (трудомісткість). На практиці продуктивність праці, зазвичай, визначається як виробництво продукції в розрахунку на одного працівника основної діяльності.

Продуктивність праці вимірюється у: — натуральних вимірниках — використовується для підприємств з однорідною продукцією, тобто там, де виробляється один вид продукції або близьких за споживчою вартістю різнойменних видів продукції; — трудових вимірниках — використовується для оцінки трудомісткості окремих видів продукції; — вартісних — найпоширеніші, придатні для оцінки продуктивності праці на будь-якому підприємстві. Використання вартісних вимірників продуктивності праці передбачає оцінку обсягу продукції за різні періоди у порівнянних цінах.

25.Плануваняя чисельності персоналу торговельного підприємства.

Планування персоналу є складовою загального планування діяльності і розвитку підприємства, спрямованою на забезпечення пропорційного і динамічного розвитку персоналу. Воно передбачає визначення загальної і додаткової потреби в наступному періоді, а також розрахунок його кваліфікаційної структури. Планування персоналу охоплює: прогнозування; вивчення ринку праці (ринку кваліфікованої робочої сили); аналіз стану робочих місць підприємства; розроблення програм та заходів щодо розвитку персоналу.

Метою розробки плану праці є визначення необхідної чисельності та складу персоналу підп.-ства, а також планування коштів на стимулювання праці. Планування чисельності персоналу здійснюється 3-ма методами: 1.нормативним. на базі розробки норми витрат праці для виконання окремих робіт та операцій. 2 техніко-економічний на базі визначення кількості робочих мість та розробки планового балансу роб. Часу. 3. факторно-аналітичний на базу аналізу фактичного викор. Роб часу й динаміки персоналу та пошуку резервів скорочення чисельності персоналу.

26. Сутність фонду оплати праці, показники вимірювання.

Фонд оплати праці (ФОП) — основний економічний показник з оплати праці, що широко використовується у господарській практиці, статистичній звітності, економічному аналізі.Він охоплює:— фонд основної заробітної плати;— фонд додаткової заробітної плати персоналу підприємства;— інші заохочувальні та компенсаційні виплати. Показники структури ФОН можуть відображати частку в сумі фонду оплати праці:— частку основної та допоміжної заробітної плати;— частку ФОП за окремий календарний період;— частку ФОП окремих категорій працюючих;— частку ФОП окремих структурних підрозділів; і— частку витрат на оплату праці для визначення окремих завдань виробничої програми.Показники середньої заробітної плати характеризують середньорічну чи середньомісячну заробітну плату найманих працівників, нараховану за видами економічної діяльності, за окремими категоріями працівників та на одного середньооблікового працівника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]